hirdetés
hirdetés

Aggódik a Fertő-tóért Burgenland

Szélsőséges volt az idei tél Ausztriában számos extrém időjárási jelenséggel.

hirdetés

A meteorológiai feljegyzések 265 éves ausztriai történetében a mögöttünk hagyott tél volt minden idők hatodik legmelegebb tele – olvasható ki az osztrák meteorológiai intézet (ZAMG) friss jelentéséből, írja a GD Consulting. A hegyekben 1,2 fokkal, az 1000 méternél alacsonyabban fekvő teleüléseken pedig 1,6 fokkal magasabb volt a napi átlaghőmérséklet az elmúlt hónapokban, mint az elmúlt 20 éves átlagérték. Még nagyobb az eltérés, ha ennél hosszabb időintervallumban vizsgáljuk az adatokat (+2,8 fok az 1960 és 1990 közötti időszakhoz hasonlítva.) Az „idei tél egyszerűen túl meleg, túl száraz volt, összességében túl kevés hó esett” – vonja le a mindannyiunk számára kézzelfogható tanulságokat a Kurier napilap aktuális körképe.

Ausztria egészében a 2022/23-as év telén a sok éves átlagnál 15-75 százalékkal kevesebb hó esett, jóllehet a hómennyiség területi elosztását is nagy szélsőségek jellemezték. Miközben Tirol tartomány északi részén 40 százalékkal maradt el a hómennyiség az ilyenkor szokásostól, Bécsben viszont a sokéves átlagnál 3 százalékkal több hó esett. A Bécs környékén található Bécsújhely és Alsó-Ausztria egyes területei viszont az elmúlt hónapok csapadékmennyisége alapján Ausztria legszárazabb területének minősülnek.

Nem véletlen, hogy ismét fellángolt a vita a Fertő-tó vízutánpótlásának szükségessége körül. Az elmúlt évben a Fertő-tavon 1965 óta nem regisztrált alacsony vízállást mértek. A jelenlegei vízszint 21 centiméterrel már most elmarad a tavaly ilyenkor mért vízálláshoz képest, amely nem sok jót vetít előre azok számára, akik nyáron vizes élményeket keresnének a tó körül. Burgenland tartományi vezetése alternatív megoldásokat keres a helyzet rendezése érdekében, így egyik lehetséges opció a Duna magyarországi szakaszából való vízpótlás. A környezetvédők is megosztottak abban, hogy a szikes tónak valóban jót tenne-e hosszú távon a „külsős” vízpótlás, vagy hozzá kell szokni ahhoz, amely egyébkén a szikes tavak jellegzetessége, hogy időről-időre teljesen kiszáradnak. Vélhetőleg sok víz lefolyok még a Dunán, mire pont kerülhet a vita végére és megnyugtató megoldást sikerül találni a környezeti kihívásokra.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk