hirdetés
hirdetés

Az osztrák turistáknak nálunk ér a legtöbbet a pénze

Idén is elkészítette a nyaralásra szánt euró vásárlóértékét egyes kedvelt célországokban vizsgáló elemzését az osztrák Bank Austria. 

hirdetés

A frissen publikált „Urlaubseuro” (nyaralási euró) listán Magyarország idén is az első helyen áll. A turisztikai jellegű termékeket és szolgáltatásokat tartalmazó kosárszámítás alapján idén májusban 100 euró, amit Ausztriában kerestek meg, Magyarországon, - például a Balaton partján - elköltve 148 eurót ér - írja a GD Consulting.

Hasonló, jó ár-érték arányú úti cél - az idén az euró övezethez újonnan csatlakozott - Horvátország, ahol 145 eurót ér 100 „osztrák euró”. A lista következő helyezése: Törökország 141 eurós értékkel. Az elmúlt években Magyarország és Törökország szintén listavezetők voltak, ám a mostaninál még jóval magasabb értékekkel. Tavaly hazánkban még 179-es értéket mutatott a nyaralási euró, míg Törökországban is jóval kedvezőbb volt (164 euró). Esetükben a rendkívül magas inflációs környezet rontotta a 2023-as évre számított vásárlóértéket.

Depositphotos
Depositphotos

Stefan Bruckbauer, a Bank Austria vezető közgazdásza által jegyzett, frissen publikált jelentéséből megtudható továbbá, hogy idén átlagosan 20 százalékkal többet ér külföldön az osztrákok pénze, ha azt az általuk kedveltebb külföldi nyaralóhelyeken költik el. Magyarország, Horvátország és Törökország mellett igen jól járnak az osztrák turisták még Portugáliában (132), Görögországban (131) és Spanyolországban (127). Szlovéniában is még közel negyedével többet ér az osztrákok pénze, ám Svájcban az erős franknak és az alacsony inflációnak köszönhetően már csak 71 százalékát kapják ugyanabból a termékből egységnyi pénzért.

Az Urlaubseuro-riport publikálása óta Svájc soha sem számított kedvező ár-értékű desztinációnak, az osztrák turistáknak is mindig mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk, ha a pénzüket a nyugati szomszéduknál és nem otthon, vagy Magyarországon költötték el. Az Egyesült Királyságba, vagy az USA-ba utazva, ugyancsak kedvezőtlen a szaldó. Mivel az osztrák médiában évről évre a turisztikai főszezon előtt nagy visszhangot szokott kapni a Bank Austria Urlaubseuro riportja, így vélhetőleg a Magyarországra irányuló osztrák beutazó forgalomara idén is kedvezően hat majd a friss jelentés. Az osztrákok egyébként Magyarországon igen jól költő turistának számítanak: a KSH felmérése szerint tavaly az összes (!) osztrák látogató 382 milliárd forintot költött (!) hazánkban, amellyel még Németországot is megelőzve (314 milliárd forint) listavezetőek a küldőpiacok között.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk