hirdetés
hirdetés

Európa-szerte tüntetnek a covid-intézkedések ellen

Puskaporos hordó lett Európa a világjárvány kitörésének évfordulójára. Hétvégén Budapest mellett számos városban zajlottak demonstrációk a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó kormányzati intézkedések ellen.

hirdetés

Az elmúlt vasárnap a híradások szerint 10 ezer tüntető vonult Bécs belvárosában az utcára, hogy tiltakozzanak a kormány járványkezelési intézkedései ellen. A közel ezer rendőr intézkedéseinek 11 letartóztatás és 1176 feljelentés lett a mérlege. A tüntetők közül sokan megszegték a hatályos előírásokat, nem viseltek arcmaszkot, s nem tartották a 2 méteres védőtávolságot. A karácsony óta, immer hatodik hete tartó lockdown ellenére sem csökken a napi új fertőzések esetszáma ezer alá. Ennek megfelelően a szakértők továbbra sem javasolják az intézkedések enyhítését. Ugyanakkor egyre nagyobb a társadalmi és gazdasági nyomás a kormányon a járványügyi intézkedések lezítása, ill. teljes feloldása érdekében - írja a GD Consulting.

Az MTI tájékoztatása alapján vasárnap délután mintegy hatszáz ember tüntetett Amszterdam központjában a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó kormányzati intézkedések ellen. Információk szerint a vasárnap délutáni megmozdulás békésen zajlott a frissen bevezetett kijárási tilalom ellen az az előtti hétvégén és a múlt hét folyamán tartott tüntetésekhez viszonyítva. 

A belga rendőrség olyan megmozdulások kiszélesedését akadályozta meg vasárnap délután Brüsszelben, amelyeket több helyszínen szerveztek a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések ellen, a nem engedélyezett tüntetésekre érkezők közül legalább 350 embert előállítottak. A nagyszámú rendőr megakadályozta a megmozdulások kiszélesedését, rendbontásról nem érkezett jelentés. 

Mintegy másfél-kétezer ezer ember tüntetett vasárnap délután Prágában a közéletet korlátozó kormányzati intézkedések ellen. Az Emberek vagyunk, nem lehet minket kikapcsolni jelszó jegyében lezajlott akciót a Chcípl PES (Megdöglött a Kutya) civil mozgalom rendezte. A PES, a hivatalos járványellenes rendszer nevének cseh rövidítése, ugyanakkor kutyát is jelent. Innen a civil kezdeményezés neve. A mozgalmat olyan kisvállalkozók hozták létre, akik a koronavírus terjedése elleni intézkedésekben a létüket látják veszélyeztetve. A Megdöglött a Kutya mozgalom céljai elérése érdekében petíciót is megjelentetett az interneten, amelyet eddig mintegy tízezer ember írt alá. Csehországban február 14-ig szükségállapot van érvényben. A kormány arra hivatkozva, hogy több mint két hét után megállt a járványhelyzet mérsékelt javulása, és néhány mutató újra romlani kezdett, a hét végén tovább szigorította az óvintézkedéseket. Zárva van a boltok és szünetel a szolgáltatások többsége, éjjeli kijárási tilalom van érvényben, és szombattól kezdve a külföldiek csak indokolt esetben léphetnek be Csehországba. Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint a korlátozó intézkedéseket csak akkor enyhítik, ha a kórházakban kezeltek száma 3 ezer alá esik. Szombaton a cseh kórházakban mintegy 5500 személyt kezeltek, közülük mintegy 850 állapotát minősítették súlyosnak az orvosok. Ez valamivel jobb helyzet, mint amilyen a hét elején volt.

Vasárnapra virradóan rendőrökkel csaptak összea sziléziai Rybnik városában egya koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések ellenére megnyitott klub vendégei. A járványügyi szabályok ellenére működő rybniki szórakozóhely bezárását az egészségügyi felügyelet rendelte el már korábban, amikor a klub szintén vendégeket fogadott. Miután ezen a szombaton a klub újból megnyílt, a hatósági döntést rendőrségi kísérettel hajtották végre. Rendőrségi közlemény szerint a szórakozó vendégek egy része a felhívásra elhagyta a helyiséget, egy részük azonban nem volt erre hajlandó. A klub előtt később több százan gyűltek össze, sokan szájmaszk nélkül, ittas állapotban. A tömeg különféle tárgyakkal dobálta meg a rendőröket. A mintegy 150 beavatkozó rendőr könnygázt, gumibotot, villanógránátot vetett be, gumilövedékkel figyelmeztető lövéseket is leadtak. A helyszínen három férfit őrizetbe vettek, 213 embert igazoltattak.

A lengyel kormány csütörtökön február 14-ig meghosszabbította a járvány miatt életbe léptetett korlátozások - ezen belül a szórakozóhelyek, az éttermek, az edzőtermek, a sportintézmények, a sípályák bezárásáról szóló intézkedések - többségét. Február 1-jétől csak a bevásárlóközpontok és kulturális létesítmények újranyitását engedélyezték, valamint törölték az idősek vásárlási sávját.

Az év elejétől a sajtó többször is beszámolt olyan lengyelországi vállalkozókról, amelyek a korlátozások ellenére folytatják vendéglátói tevékenységüket, szórakozóhelyeket, éttermeket nyitnak ki, esküvői lakomákat rendeznek. Az ilyen esetekben 30 ezer zlotyiig (mintegy 2,4 millió forint) terjedő bírság szabható ki.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk