hirdetés
hirdetés

Súlyos a munkaerőhiány Ausztriában

Az EU-ban az osztrák gazdaságot sújtja leginkább a munkaerőhiány, és a leginkább érintett terület a turisztikai szektor, olvasható a GD Consulting szakmai portál cikkében.

hirdetés

Ausztria gazdasága továbbra is küzd a munkaerőhiánnyal, amelynek egyik legakutabb területe a turisztikai ágazat. Míg a világjárvány alatt az osztrák munkanélküliek száma meghaladta - a második világháború óta rekordnak számító - félmilliót, addig mára 113 ezer nyitott álláslehetőséget tart számon az osztrák munkaügyi hivatal (AMS) – derül ki a der Standard friss körképéből.

A munkaerőhiány különösen a szolgáltató szektorban és az egészségügyben érezhető, az előbbi területén a turizmus és a vendéglátás a kritikus területek, ahonnan leginkább hiányzik szakember.

Depositphotos
Depositphotos
 

Az Eurostat adatai alapján fajlagosan Ausztriában a legmagasabb a betöltetlen álláshelyek száma, itt van a legtöbb üres álláshely az Európai Unióban. Míg az EU átlagában a versenyszférában a munkakörök 2,9 százaléka betöltetlen, addig Ausztriában ez a mutató 5,4 százalékos, amellyel az első helyen állnak a listán. (Magyarországon 2,5 százalék körüli, az EU átlagánál kedvezőbb ez a mutató.)

Az elemzés kiemeli, hogy Ausztriában igen jelentős a turizmus gazdasági és társadalmi szerepe, így az ágazati problémák halmozottan jelentkeznek a nemzetgazdaságban. A nem megfelelő munkakörülmények és az extra leterheltség magas fluktuációhoz, amely pedig extra munkaerőhiányhoz vezet a szektorban, ismerteti az összefüggéeseket Helmut Mahringer munkaügyi szakértő a der Standard hivatkozott cikkében. Problémát jelent még, hogy a „babyboomer” generációból nagy számban most mennek nyugdíjba, így jelentős munkaerőkapacitás esik ki a piacról, továbbá a járvány utáni trendnek megfelelően a munkavállalók sok esetben inkább részidőben kívánnak dolgozni.

Ez mutatkozik meg abban a jelenségben, hogy nemzetgazdasági szinten a ledolgozott munkaórák száma még csak most éri a járvány előtt szintet, jóllehet nominálisan sokkal többen vannak állásban mint korábban, csak sokan nem teljes munkaidőben, olvasható ki az iparági elemzésekből.

További részletek ITT

(forrás: GD Consulting)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk