hirdetés
hirdetés

Újra van Lido Párizsban, ráadásul az Accor üzemelteti

A Kabaré című musical angol nyelvű bemutatójával nyitott meg csütörtök este a zenész színházzá átalakult párizsi Lido.

hirdetés

A Champs-Elysées sugárút évek óta deficites világhírű revüszínházát a hoteleket üzemeltető Accor-csoport 2021 végén 1 eurós jelképes összegért vásárolta meg, s az új művészeti igazgató, Jean-Luc Choplin, az állami fenntartású párizsi Théatre du Chatelet zenés színház korábbi igazgatója (2004-2017) teljes arculatváltás mellett döntött. A Lido2Paris névre átkeresztelt egykori kabaré a jövőben musicalszínházként működik.

LIDO 2 Paris / Facebook
LIDO 2 Paris / Facebook

"Új lap kezdődik a Lido történetében" - mondta a francia sajtónak az új igazgató. "A párizsiak már egy jó ideje nem látogatták a Lidót, ki akarjuk őket békíteni a hellyel" - tette hozzá, arra utalva, hogy a revüszínház elsősorban a külföldi turistákat vonzotta. Jean-Luc Choplin - akinek nevéhez az amerikai musicalek franciaországi népszerűsítése fűződik - azt szeretné, ha a Lido2 mindenekelőtt a párizsi közönség számára mutatna be ezentúl zenés darabokat. Ennek reményében választotta nyitóelőadásnak az 1966-ban a Broadwayen bemutatott Kabaré című musicalt, amely az 1972-ben készült azonos című amerikai filmmusicalt ihlette Liza Minellivel a főszerepben. Az igazgató szerint a Kabaré egyértelmű választásnak bizonyult. "Egy erős mű kellett. A darab a harmincas évek Berlinjében játszódik, a háromszáz kabaré városában, Európa kulturális fővárosában, amely a nácizmus erősödésével összeomlik. Ez a mai korhoz is szól" - mondta Jean-Luc Choplin, aki azt ígéri, hogy a francia felirattal követhető angol nyelvű produkció feledtetni fogja a Lido mára elavult revüjeit.

Az igazgató reményei szerint "a megújult Lidó lesz a jövőben a párizsi Broadway". A darabot először mutatják be az eredeti angol nyelvű változatban Párizsban, Robert Carsen rendezésében. A kanadai operarendező szándékosan nem az Oscar-díjas filmet vitte színre, hanem visszatért a Broadway musical alapjául szolgáló Isten veled, Berlin című regényhez, Christopher Isherwood művéhez, amely egy fiatal amerikai író, Cliff Bradshaw emlékeit helyezi a középpontba Berlinben, a nácik hatalomra kerülése előtt. Az írót Oliver Dench játssza, a londoni West End színházaiból ismert Lizzy Connolly oldalán, aki Sally Bowlest alakítja. A Konferanszié szerepében Sam Butteryt látható. A Kabarét három hónapig játsszák a Lido régi kabarétermében, majd a színházat február végén fél évre bezárják és teljesen felújítják.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk