hirdetés
hirdetés

Az acsaújlaki kastély felújításának kulisszatitkai

Egy európai uniós pályázat keretében megújult az acsaújlaki Prónay-Patay kastély, amelyben unikális élménycentrumot alakítottak ki. A kreatív turisztikai szolgáltatások 2012 augusztusától lesznek elérhetőek az érdeklődők számára.

hirdetés

A nagyszabású fejlesztés kulisszatitkairól Szőke Zoltán, a kivitelező Turai Kastély Kft. megbízott műszaki igazgatója nyilatkozott lapunknak.

Milyen nehézségekkel szembesültek a felújítás során?

- A kastély épülete nem túl régi, a századforduló környékén épült, ezért szélsőségesen rossz műszaki állapotú épületszerkezetekkel nem kellett találkoznunk. A hibák típusa a hasonló korú épületekével azonos jellegű volt, a feladatot főleg az épület mérete adta, hiszen az egyes szintek alapterülete közel 800-800 m2, így a pincétől a 2. emeletig közel 3000 m2 szintterületre vetítve még a kisebb javítások is magas költséggel járhatnak.

A teljes homlokzat (közel 3000 m2) erős felújításra szorult, a tető héjazatát részlegesen cseréltük. Nagy feladatot jelentett az utólagos talajnedvesség elleni szigetelés kivitelezése. Erre azért volt szükség, hogy a pinceszinten is állandó tartózkodásra megfelelő helyiségeket alakítsunk ki, helyet adva ezzel a pályázati program keretein belül tervezett kreatív művészeti tevékenységnek.

Milyen modern gépészeti megoldásokat alkalmaztak?

- Az épület gépészeti, fűtési rendszerének rendbehozatala szintén sok munkával és magas költséggel járt, mert a régi fűtés- és vízhálózat nagyon sok helyen elfagyott. Jelenleg 4 új energiatakarékos faelgázosító kazán látja el hővel a kastély újonnan megépült wellness részlegét, (benne 2-2 kül-, és beltéri jacuzzi és úszómedencével, gőzkabinnal és finn szaunával), fűtését, és használati melegvíz-ellátását. Fontos szempont volt, hogy az új technológiákkal, a felhasznált új anyagokkal véletlenül se veszítsük el az épület eredeti jellegét, bízunk benne, hogy elértük a célt.

A kastély homlokzata, a teljes kastélypark, a tó környezete, a tómeder új díszvilágítást kapott, így esténként már messziről látható lesz a tündöklő kastélyépület és park, mely kellemes esti sétára is lehetőséget ad az odalátogatóknak. Elhelyezésre került egy teljes kül- és beltéri kamerarendszer, továbbá füstérzékelő, tűzjelző biztonsági rendszer, valamint a főbejárati akadálymentesítő emelő mozgáskorlátozottak számára. Az épület szintjei között kialakításra került lift a pincétől a legfelső szintig tudja segíteni a közlekedést. Teljes felújításra került 5 darab kis faház, és 2 nagyobb, mely tavasztól őszig ad szálláslehetőséget az itt tevékenykedő művészeknek és a tanoncoknak.

Mekkora kihívást jelentett a kastély körüli őspark helyreállítása?

- A kastélypark megújítása, amely mintegy 6,5 hektár területen helyezkedik el, szintén nagy feladat volt. A számtalan ősfát magába foglaló park bozótmentesítése hónapokig tartott, a teljes területet megtisztítottuk a földől kiálló tuskóktól, több száz méter kerítést helyeztünk el. Mészkő zúzalékos új sétányokat alakítottunk ki. A park alsó harmadában kitisztítottuk a tó- és a vízellátását biztosító patakmedreket, melyek a szélsőségesen száraz időnek köszönhetően sajnos jelenleg nem adnak vizet, de a felújított eredeti zsilippel egy esős időszak beálltával a tó vízszintje könnyen szabályozható lesz. A tó környezetében, a patakmedreken át tölgyfa hidakat helyeztünk el, így a kastélypark minden része elérhetővé, bejárhatóvá vált.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai