hirdetés
hirdetés

Bénult légiforgalom, vasúti közlekedés és autópályák Európa-szerte

Horvátországban a hadsereg is bekapcsolódott a hótorlaszok eltakarításába kedden, Szlovéniában ugyanakkor mérséklődött a viharos erejű szél, és újra megnyitottak több autópályaszakaszt. Róma után Nápolyt is hótakaró fedte be, amely megbénította a légiforgalmat és a vasúti közlekedést is. Hóhelyzet az MTI hírei alapján.

hirdetés

A horvát védelmi minisztérium közlése szerint a katonák közutakról hordják el a havat, kórházak és iskolák udvarait takarítják, valamint segítenek az elhagyatott területeken élő lakosok evakuálásában. Téli útviszonyok uralkodnak az ország egész területén. A rendkívüli időjárás fennakadásokat okoz a vasúti közlekedésben, hétfő óta pedig szünetel a Horvátország belsejéből Dalmácia felé irányuló kamionforgalom. A tengerparti térség egyes útjait a viharos erejű szél miatt a személygépkocsik számára is lezárták. Országszerte több településen szünetel az oktatás. A havazás nehezíti a közlekedést a hegyvidéki Likában és Gorski Kotarban, továbbá Szlavóniában, valamint Dalmácia egyes részein. Keddre virradóra Horvátország legdélebbi csücskét, Dubrovnikot is ellepte a hó. A horvát rendőrség kitiltja a forgalomból azokat a gépkocsikat, amelyek nem rendelkeznek megfelelő felszereléssel.

Szlovéniában is komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben az időjárás, országszerte több baleset is történt az rossz útviszonyok miatt. Ugyanakkor mérséklődött a viharos erejű szél. A legerősebb széllökések hétfőn még elérték az óránként 149 kilométeres sebességet, ami miatt több alagutat és autópálya-szakaszt is lezártak, valamint a koperi kikötőt sem működött. Ezeket azonban kedden újra megnyitották.

Havazásra ébredt Nápoly és térsége is. A ritkán eső hó megbénította a tömegközlekedést, a vasúti forgalmat és néhány órára lezárták a Capodichino nápolyi repülőteret. A dél-olaszországi városban zárva tartanak az iskolák és a hivatalok is. A nápolyi piacon tréfából egy euróért árulják az előre megformázott hógolyókat. 
Második napja szünetel a tanítás Rómában is, ahol a hétfői sűrű havazás után megérkezett. Zárva tartanak a közhivatalok és akadozik a forgalom a jeges utak miatt. Hó alatt van Közép- és Dél-Olaszország nagy része, sőt, még a Vezúvot is hó fedi. A leghidegebbet, mínusz 36 Celsius-fokot a Mont Blanc-hegy olasz részén mérték. Csütörtöktől Itália északi részén újabb hidegfrontot várnak, miközben Rómában és délebbre az előrejelzések szerint afrikai meleg levegő érkezik sok esővel.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai