hirdetés
hirdetés

Ehető húst printelt két magyar

Peter Thiel milliárdos, a PayPal alapítója, a Facebook első befektetője 350 ezer dollárt adott két amerikai magyar cégének, amelyik laborban tenyésztett, majd 3D-printerrel kinyomtatott húson dolgozik, írja a Cink.hu.

hirdetés

A Forgács Gábor, és fia, András által alapított Modern Meadow (MM) a család második hasonló profilú cége. Organovo nevű vállalkozásuk csinált a világon először szövetek nyomtatására alkalmas 3D-s bioprintert. A két éve létező MM célja, hogy kereskedelmileg értelmezhető mennyiségben tudjanak különböző húsokat gyártani, csökkentve ezzel mindenféle környezeti károkozást, amire a tehetős kaliforniai vásárlók érzékenyek.

hús

Az egyik kulcskérdés a nyomtatott hús állaga. Az első lépés egy fóliaszerű réteg nyomtatása a laborban szaporított állati sejtekből. Ezeket a rétegeket kell utána valamilyen edzésmódszerrel ehető vastagságú izomrétegekké fejleszteni. Kísérleteznek elektromos ingerléssel és mechanikai nyomással is.

Reddites felhasználóknak válaszolva Forgács András elmesélte, hogy ő már kóstolt a saját műhúsukból, amit olivaolajban kisütött és sóval-borssal fűszerezett. Nem volt rossz ízű, de még nem igazán hasonlított húsra – vallotta be. Egy másik kérdésre azt mondta, nem biztos abban, hogy 10 éven belül bárki képes lesz műsteak nyomtatására, mert az túl összetett feladat. Ha a technológia igazán működni fog, először hamburgert, darált húsféléket, májpástétomot és tengerihal-húst nyomtatnak majd, a konkrét, klasszikus vöröshús-szeletek csak jóval később jönnek.

Ha a dolog tényleg működik, igazán elszabadulhat a fantázia. Akkor majd elvileg ki lehet próbálni a veszélyeztetett-, cuki-, sőt akár a kihaltállat-steaket is. Sőt, ha az adott országban nem tiltják majd, elvileg pont ugyanúgy gyártható majd ember-, mint marhahátszín.

(forrás: Cink.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai