36 milliárd forintból fejleszti az állam legújabb kiemelt turisztikai régiónkat

Közel 36 milliárd forint jut a közeljövőben Debrecen, Hajdúszoboszló, a Hortobágy és a Tisza-tó körüli turisztikai fejlesztésekre, miután a Magyar Közlönyben megjelent az a kormányhatározat, amely kiemelt turisztikai fejlesztési térségként nevesíti a régiót.

A rendelkezésből kiderül, hogy a kormány elfogadja a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térség 2017–2030 időszakra szóló stratégiai fejlesztési programját.

A kormány a rendelkezésre álló forrás mértékéig egyetért Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térség tekintetében a meghatározott fejlesztések megvalósításának szükségességével; ugyanakkor felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy tegyen javaslatot a Kormány részére a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térség területének megállapításához szükséges jogszabálymódosításra.

A Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térség területét érintő feladatok megvalósítását a Magyar Turisztikai Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság bevonásával koordinálja.

A Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térséget alkotó települések

1. Debrecen–Hajdúszoboszló kiemelt turisztikai fejlesztési térség

1.1. Balmazújváros, 1.2. Debrecen, 1.3. Hajdúböszörmény, 1.4. Hajdúszoboszló

2. Hortobágy–Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térség

2.1. Abádszalók, 2.2. Berekfürdő, 2.3. Egyek, 2.4. Hortobágy, 2.5. Karcag, 2.6. Kisköre, 2.7. Kunmadaras, 2.8. Négyes, 2.9. Poroszló, 2.10. Sarud, 2.11. Tiszabábolna, 2.12. Tiszacsege, 2.13. Tiszaderzs, 2.14. Tiszadorogma, 2.15. Tiszafüred, 2.16. Tiszaigar, 2.17. Tiszanána, 2.18. Tiszaörs, 2.19. Tiszaszentimre, 2.20. Tiszaszőlős, 2.21. Tiszavalk, 2.22. Tomajmonostora, 2.23. Újlőrincfalva

A konkrét beruházások között szerepel a Debrecen Nagyerdő komplex turisztikai fejlesztése, ennek keretében megvalósul az Ötholdas Pagony Turisztikai Központ egymilliárd forintból. 300 millióból nagyerdei tréningpálya-rendszert alakítanak ki. Lesz közösségi bringarendszer és Adrenalin kötélpályarendszer is. Az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő szolgáltatásait 1,5 milliárd forintból bővítik. Interaktív Vizes Gyermekközpont épül 400 millióból, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad fejlesztésére szintén jut egymilliárd forint. A debreceni állatkert fejlesztésének II. ütem 4,80 milliárd forintból valósulhat meg. A debreceni vidámpark fejlesztésére 3,61 milliárd forint jut. Kialakítanak egy Varázserdőt is a Debrecen Nagyerdőn potom 1,50 milliárdból. Debrecen turisztikai attraktivitásának fejlesztése keretében panorámalift és Visitdebrecen Kávézó épül 2,00 milliárd forintból. A Vojtina Bábmúzeum létrehozását 0,15 milliárd forinttal támogatja az állam. 4 évszakos városközpontot fejlesztenek 1,50 milliárd forint hazai forrásból, a Kerekestelepi fürdőfejlesztésre 0,64 milliárd forint jut.

Hajdúszoboszló turisztikai attraktivitásának fejlesztésére is komoly összeget szán a kormányzat, részben uniós forrásokból. Vonzó városkép, promenád kialakítására 1,50 milliárd jut, Hajdúszoboszló gyógyparkjának megújítására 1,00 milliárd megy majd el a GINOP-7.1.9 keretéből. A Strandfürdő minőségi kínálatbővítése új, egyedi élményövezet kialakításával 1,50 milliárdból valósulhat meg. Négy évszakos aktív élményközpontú attrakció fejlesztésére egymilliárd forint jut.

A Debrecen–Hajdúszoboszló kiemelt turisztikai térség MTÜ által támogatott fejlesztései összesen 23,60 milliárd forintot tesznek ki. Berekfürdő komplex egészségturisztikai fejlesztésére 1,50 milliárd, Hortobágy világörökségi helyszín fejlesztése 3,00 milliárd forint jut.

Karcag turisztikai attraktivitásának fejlesztésére 1,00 milliárd jut. Poroszlón Varsa - Mint A Vakond címmel attrakciófejlesztés várható 200 millióból. A Tisza-tó körüli településeken a síkvidéki kerékpározás infrastrukturális és szolgáltatási fejlesztése 1,50 milliárdból valósulhat meg. Poroszlón, Tiszafüreden és Sarudon tematikus szigeteket alakítanak ki 0,5 milliárdból.

A Hortobágy–Tisza-tó Élmény Kerékpárút kiépítése 0,98 milliárdba kerül majd. Abádszalók, Kisköre, Poroszló, Sarud, Tiszabábolna, Tiszafüred, Tiszanána szabadvízi strandjainak fejlesztése, a strandok egységes, a komfortérzetet növelő, az élményígéretet fokozó és a környezettudatosságot erősítő fejlesztése 0,70 milliárdból valósulhat meg.

A Hortobágy–Tisza-tó kiemelt turisztikai térség MTÜ által támogatott fejlesztései összesen 9,38 milliárd forintot tesznek ki.

Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt térség integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése külön keretből valósul meg. Ennek részeként Gasztronómiai és borturisztikai mesterközpontot alakítanak ki 0,5 milliárdból. Termék összekapcsolásra 1,00 milliárd jut. A Tisza-tó horgászturisztikai fejlesztése 0,33 milliárdba kerül majd. Az E-mobilitás élénkítése 1,00 milliárd forintját jelent majd az adófizetők számára.

Az MTÜ által támogatott kiemelt térségi szintű fejlesztések összesen 2,83 milliárd forintot tesznek ki.

Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt térség MTÜ által támogatott fejlesztései összesen 35,81 forintra rúgnak.

Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó immár a negyedik, kormány által nevesített kiemelt turisztikai fejlesztési térség, miután korábban Sopront és térségét, a Balatont, illetve Tokaj környékét és a Nyírséget nyilvánította azzá az állam. Egy korábbi hírünkben Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója bejelentette, hogy a három térség összesen 117 milliárd forint fejlesztési támogatásra számíthat. Most a negyedik térség megnevezése után ez az összeg bővül további közel 36 milliárd forinttal. 


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.