"Nem lehet minden évben világcsúcsot futni"

Az elnök beszélt egyebek között küldőpiaci trendekről, kapacitásbővülésről, lobbytevékenységről, NTAK-ról és természetesen a szállodások mumusáról, a rövid távú lakáskiadásról is. 

„Izgalmas év van a hátunk mögött. A vendégéjszakák számának alakulásával kissé megküzdöttünk az idén, de nem lehet minden évben világcsúcsot futni. Évről-évre rekorderedmények születnek, ezért ha idén beállítjuk a tavalyi csúcsot, az is hatalmas sikerként könyvelhető el. Jelenleg bázis szinten állunk. Vidéken a külföldi vendégéjszakák csökkenését ellensúlyozta a belföldiek növekedése, és ami még egy kedvező fejlemény volt, hogy az árfolyam növekedés mellett is komoly átlagárbővülés jellemezte a piacot a fővárosban és a régiókban egyaránt, valamint a revPARban is sikerült javuló eredményeket elérni”- kezdte beszámolóját Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke. A szakember örömhírt is közölt: a szakma régi vágya teljesül azzal, hogy jövőre a KSH-tól havonta kapnak régiós szintű adatokat is.

Az elnök szerint jövőre sok új légi járat érkezik Budapestre, ami remélhetőleg még több vendéget hoz, akik többet is fizetnek majd, és keresletet jelentek a növekedő szálláshelykapacitásokra. „Budapest elsőszámú küldőpiacának sorsát megítélni egyelőre nehéz, reménykedni lehet, hogy a Brexit nem hoz majd komoly visszaesést” – fejtegette a szakember. Azt is hangsúlyozta, hogy a szakma és a turizmusvezetés körében is téma kell, hogy legyen annak vizsgálata, mi az oka az idei külföldi vendégéjszaka-szám visszaesésnek olyan kiemelt küldőpiacokon mint Németország, Olaszország, Ausztria, Csehország. A kínai piacot is csökkenés jellemezte, miközben ez világszerte nem volt tendencia. A németek hazánk elsőszámú küldőpiaca, ahonnan évek óta tart a visszaesés, ez különös figyelmet kíván a szakember szerint.

A jövő évi lobbytevékenységek közül fontos cél lesz az idegenforgalmi adó mértékének egységes meghatározása 4 százalékban a budapesti szálláshelyeken. A kerületenként eltérő, meghatározott összegű vagy a tartózkodási időhöz igazított jelenlegi díjszabás hektikussága zavaró lehet a vendégek számára. A rövidtávú lakáskiadás piacát ősszel részletesen feltérképeztette a szakmai szervezet, ennek eredményeképpen jövőre lépésekre készül a turizmus vezetése, hogy tiszta, érthető kereteket és egyenlő versenypiaci helyzetet teremtsen a szálláshely szolgáltatási piac minden résztvevője számára. Ezt a folyamatot segíti elő az is, hogy január 1-től a magánszálláshelyek is kötelesek lesznek az NTAK számára adatokat szolgáltatni. Január 1-től a szálláshely szolgáltatás áfájának csökkentésével 7,8 százaléknyi plusz marad a hotelek zsebében, amelyből Flesch Tamás szerint remélhetőleg fejlesztik a munkabéreket vagy a digitalizáció növelésére és felújításokra is tudnak fordítani forrásokat.

Egyebek között az MSZÉSZ lobbytevékenységének sikere, hogy a turizmus-vendéglátás szakon 2016-ban egy félévre csökkentett szakmai gyakorlat újra két félévre emelkedik. Dr. Szalók Csilla, a BGE KVIK Turizmus és Vendéglátás Intézetének vezetője hangsúlyozta, a 400 óra gyakorlat lesz a kötelező, de önkéntesen választható ezen felül még 400 óra, aminek felvételére többlet kreditpontok adásával is ösztönzik a hallgatókat. A dékán arra buzdította a hallgatóságot, hogy 800 órás szakmai gyakorlatokat hirdessenek meg a diákok számára. Kedvező fejlemény az is, hogy januártól már digitalizált lesz a gyakornokok szerződtetése.

Német mintára elindult a Termék- és Innovációs Díj , amelyet idén először ítéltek oda olyan kritériumok alapján, hogy az új technológiai fejlesztés növelje a vendégélményt, váltsa ki az élőmunkát, legyen fenntartható, legyen újszerű, hasznos és jövedelmező. Az közgyűlés tagjai az Omikron találmányát, az útlevél szkennert tartották a legérdemesebbnek a díj elnyerésére.

Flesch Tamás a kapacitásbővülésről szólva elmondta, hogy idén 1000 szobát adtak át a szállodapiacon. Míg vidéken 3 hotel nyílt, a fővárosban számos házat avattak, hiszen Budapesten megtérülés szempontjából szerencsésebb helyzetben vannak a hotelberuházások. A következő 2-3 évben 5000 új szoba létesül az országban, ennek azonban reálisan lehet, hogy egyelőre csak 60-70 százaléka valósul meg a szűkös építőipari kapacitások és a rohamosan növekvő kiadások miatt. De ha „csak” 3000 szoba épül is meg, az már egy soha nem látott bővülést jelent a szobakínálatban.

Az elnök arról is beszélt, hogy már csak 4 tagszállodájuk nem tesz eleget a digitális adatszolgáltatási kötelezettségének, amelyeket utoljára szólítanak fel, és ha nem járnak sikerrel, kizárják azokat a szövetségből. És felhívta a figyelmet, hogy jövőre is folytatódnak az Unilever nagysikerű workshopjai országszerte, akárcsak az oktatási az oktatási road show.

Baldauf Csaba ismertette, hogy jelenleg már bejegyzés alatt áll az a szabadalmi védjegy, amelyet az MSZÉSZ dolgozott ki a családbarát szállodák számára és 91 kritériumot határoztak meg a Hotelstars Union gyakorlata alapján a csatlakozni kívánó házak számára. A védjegy arany, ezüst és bronz fokozatban szerezhető majd meg. Jövőre lesznek tavaszi és őszi közgyűlések és régiós ülések is az MSZÉSZ-nél, az őszi tisztújító közgyűlés lesz. Sor kerül 2020-ban is a portásversenyre és kiírják a Zöld Szálloda pályázatot is.

Flesch Tamás szólt a szövetség CSR tevékenységéről, amelyet a súlyosan beteg gyerekeken segítő Csodalámpa Alapítvány támogatásával végeznek. Búcsúzóul pedig a tagok lelkére kötötte, hogy mindannyiuk közös érdeke, hogy ne csökkentsenek árat, sőt, ha lehet még magasabbakat érvényesítsenek, hiszen minden adottságuk megvan ahhoz, hogy magas színvonalú szolgáltatásaikat európai árszínvonalon értékesítsék. Ez lehet a sikeres működés egyik záloga is a jövőben.

Forrás: Turizmus Online


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.