Bortúra és kultúra gyönyörű kastélyainkban

Ürmös bor, reneszánsz gasztronómiai élmény és főúri ebédlők titkai várják a BORkulTÚRÁra szomjazó utazót július utolsó hétvégéjén a Forster Központ kastélyaiban, váraiban: Majkon, Ozorán és Tiszadobon.

A Kamalduli remeteségben Majkon a 250 éve itt élt, némasági fogadalmat tett szerzetesek békéjét találja meg a látogató. A hangulatában egyedülálló, Európa-szerte kuriózumnak számító barokk műemlékegyüttesben július 23-án, szombaton 11.00 és 14.00 órakor a Cellakertek fűszerei és a kamalduli remeték hagyatéka címmel rendhagyó tárlatvezetésre várják a látogatókat, akik barátkötéllel a derekukon kóstolhatják a remeték receptúrája alapján készített ürmös bort. A remeteség épületegyütteséhez tartozó Esterházy-kastély alatt húzódó hűvös borospincében pedig megismerhető az ürmös bor készítésének módja is, az első lépés itt olvasható: „A tiszta mustot tedd fel a fazékba, ezt elsöbben felforralván fözd meg sürüre, mikor meghült, úgy tedd bele a többi mustot. Vászonzacskóba kössél fehér ürömfüvet és lógassad bele….”

Ozorán a Pipó-várkastély udvarán reneszánsz ruhába öltözött asszonyok régi korok konyháját elevenítik fel július utolsó hétvégéjén. Aki a korabeli konyhai eszközökre, ételekre, eljárásokra és receptekre kíváncsi, az július 23-án szombaton, 11.00-16.00 óra között látogasson el az ozorai várkastélyba. Annak is érdemes útra kelnie, aki a várkastély hatszáz éves falai között gasztronómiai tárlatvezetésen és borkóstoláson venne részt. Ozorán, július 23-24-én, szombat-vasárnap 11.00 és 14.00 órakor indulnak a reneszánsz gasztronómiai szokásokat felidéző várséták Pipó Uram lakomái címmel. Szombaton a tárlatvezetéseket követően a szekszárdi Heimann pincészet borait kóstolhatják meg az érdeklődők.

A tiszadobi Andrássy-kastélyban is a gasztronómiáé lesz a főszerep július 23-án és 24-én. A holt Tisza partján álló romantikus kastélyban tekinthető meg a híres Andrássy-ebédlő, amelynek szecessziós berendezését és színes ablakait Rippl-Rónai József tervei alapján rekonstruálták. A káprázatos, ólomüvegablakos ebédlő titkait a 11.00 és 14.00 órakor induló rendhagyó tárlatvezetéseken ismerhetik meg a látogatók. A kastélyban július 23-án, szombaton a tokaji Hímesudvar pincészet borait is meg lehet megkóstolni.

A Forster Központ további helyszínein is várják rendhagyó gasztro-tárlatvezetések az érdeklődőket délelőtt 11.00 órakor és délután 14.00 órakor. Az akcióban részt vevő pincészeteknél a kastélybelépők bemutatásával július 23-24-én 12.00 órától kedvezményesen kóstolhatnak és vásárolhatnak ízletes borokat a BORkulTÚRázók.

További információért kattintson ide!


A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.