Csongrád megye az Utazás 2020-on

Erősen kezd a holnapi, szakmai napon a Csongrád megyei stand az utazás kiállításon: Gémes László megyei elnök mellett ott lesz a magyar turizmus 50 legmeghatározóbb szereplői közé választott Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, a tavalyi Év regionális fürdője cím birtokosa, a makói Hagymatikum Gyógyfürdő igazgatója Gergely Gábor, és az idén 50 éves Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Csongrád megyét hat település képviseli a HUNGEXPO 312/C jelű standjánál, ahol február 27-én, 11 órától várják a szaksajtó munkatársait. Természetesen készséggel állnak rendelkezésre a megyei médiumok számára is – telefonon, a helyszínről.

A február 27. és március 1. között immár 43. alkalommal megrendezendő kiállításon saját standdal és hat kiállítóval várja az utazás szerelmeseit Csongrád megye, a HUNGEXPO területén. A megyeszékhely, valamint a Szegedi Szabadtéri Játékok mellett az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, Makó, Mórahalom, Szentes és Csongrád képviseli Csongrád megye turisztikai kínálatát a rangos szakmai eseményen.  

A turizmusban látja az egyik kitörési pontot a megyei önkormányzat –

Minden eddiginél komolyabb tervei vannak a Csongrád Megyei Önkormányzatnak a turizmusfejlesztés terén: a települési önkormányzatokkal összefogva készül hangsúlyosabb jelenlétre a magyar idegenforgalmi palettán. – A turizmus fejlesztésére kitörési pontként tekintünk. Országosan egyre jobban teljesít ez az ágazat, debőven van benne kiaknázatlan tartalék. Ugyanezt lehet elmondani a megyére is. A megyei önkormányzat célja, hogy megkeressük az itt rejlő tartalékokat, közös erőforrássá fűzzük mindezt és megyeimázst építsünk, ami a turizmus minden szereplője számára egyformán hasznos lehet – hangsúlyozta Gémes László. A megyei közgyűlés elnöke bemutatta azt a turisztikai rendezvénynaptárt, melyben 49 település 50 eseménye szerepel, kulturális és szabadidős programokkal, és nagyobb fesztiválokkal, de megtalálhatók benne autentikus falunapok is. Gémes hozzátette, sok éves lemaradást orvosol a megye azzal, hogy önálló standon mutatkozik be az Utazás 2020 kiállításon, február 27. és március 1. között.

 

A németek is szeretik a megyét

Csáki Béla, a közgyűlés alelnöke a KSH adatait ismertetve elmondta, 2018-ban 356 ezer turista járt Csongrád megyében, akik összesen 714 ezer vendégéjszakát töltöttek itt. Az ebből származó árbevétel 2018-ban 9,7 milliárd volt, ez 10 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. 2019 első háromnegyed évében, ahogyan országosan, úgy Csongrád megyében is javulnak az idegenforgalmi mutatók. A megyébe érkezők 60 százaléka magyar, külföldiek főként Németországból, valamint Szerbiából és Romániából látogatnak hozzánk. Elsősorban fürdőhelyeink és Szeged vonzó számukra, de a megyében számottevő kerékpáros útvonal van, illetve létesül a területfejlesztési források felhasználásával.

Turisztikai szakembereket képeznek az SZTE-n

Az alelnök utalt rá, hogy nagy szükség van képzett turisztikai szakemberekre, amely hiányosságra már reagált is a Szegedi Tudományegyetem: szeptembertől új szakot indít a Gazdaságtudományi karon. Pusztai Bertalan szakfelelős arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a turizmus-vendéglátó közgazdász alapszak magyar és angol nyelvű képzésként egyaránt elindulhat az érdeklődés alapján. A szervezők arra is törekszenek, hogy a gyakorlati képzést megyei turisztikai partnerektől, szakemberektől kapják meg a hallgatók.

 

Forrás: Turizmus Online


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?