Mentőöv(ek) Európa utaztatóinak

Az európai utazási irodák szövetsége, az ECTAA átfogó felmérést készített tagjai körében, amelyben az egyes európai országok foglalkoztatást támogató intézkedéseit gyűjtötték össze a COVID-19 járvány kapcsán. Az uniós kutatást a MUISZ ültette át magyar nyelvre és juttatta el szerkesztőségünknek. 

Ausztriában 2021 márciusáig működik foglalkoztatás-támogatási rendszer a felmérés szerint. Általánosságban elmondható, hogy a munkáltató akár 90%-kal is csökkentheti a foglalkoztatott munkaidejét, miközben a munkavállaló továbbra is a fizetésének 80-90%-át megkapja.

Antivirus

Csehországban a Munkaügyi és Szociális Minisztérium foglalkoztatást támogató programja Antivirus néven fut. A cseheknél kétféle rendszer fut, egyik a kieső bér 80%-át, másik a 60%-át fedezte. Az állam által szünetelni kényszerített tevékenység miatt a járványveszély első hónapjaiban (március közepétől április végéig) az utazásszervezők az „A” rendszerre voltak jogosultak pályázni. Ebben a konstrukcióban az állami hozzájárulás a kieső bér 80%-át biztosította, a fennmaradó 20%-ot pedig a munkáltatók fizették. Május óta az utazásszervezők és az utazási irodák a „B” rendszerre jogosultak pályázni. (E rendszerben az alkalmazottak bérének 60%-át állja az állam.) Indulásakor az Antivirus program április végéig volt érvényben, amin többször hosszabbítottak. A legutolsó módosítás szerint október végéig működik ez a támogatási rendszer, amelyet az utazásszervezők és az utazási irodák indulása óta óriási mértékben használtak ki. A kutatás szerint a programidőszak lezárulta után az Antivirus támogatási rendszert a „Kurzarbeit” váltja majd. Az ECTAA becslése szerint állami támogatás nélkül a cseh utazásszervezők és utazási irodák munkavállalóik 60-80%-át elbocsátanák. Az elmúlt időszakban a támogatások ellenére is nagy számban történtek elbocsátások a turizmus területén.

KUG - Kurzarbeitergeld

Németországban a csehekéhez hasonló támogatási rendszer működik „Kurzarbeitergeld”, azaz KUG néven. A KUG arra ösztönzi a vállalatokat, hogy akkor is megtartsák munkavállalóikat, ha a munkavállalók aktuálisan nem tudnak érdemi munkát végezni. A korlátozott munka idejére a KUG helyettesíti az alkalmazottak jövedelmének egy részét. Ezen túlmenően az állam átalányban téríti a társadalombiztosítási járulékokat a munkanélküliségi biztosítások levonásával. 

A KUG rendszer alatt álló alkalmazottak nettó bérük 60 százalékát rövid munkaidő-kompenzációként kapják meg (legalább egy gyermekes munkavállalók: 67 százalékot). A 4. referencia-hónaptól kezdődően a rövid munkaidős juttatás akár 87%-ig növelhető - feltéve, hogy az adott hónapban a keresetkiesés legalább 50 százalékos.

A jelenlegi KUG-rendszer 2020. december 31-én ér véget, de a kormányzó politikai pártok úgy döntöttek, hogy 2021.12.31-ig meghosszabbítják a KUG-támogatást. A német idegenforgalmi iparág óriási hányadban részesül a KUG-ból, a cégek körülbelül 80%-ának van olyan alkalmazottja, aki kap a KUG támogatást.

Kompenzációs rendszerek Dániában

A bérkompenzáció rendszere augusztus 29-én véget ért Dániában, több utazásszervező, szálloda és egyéb cégnél jelentős elbocsátások indultak el, olvasható az ECTAA kutatásában. Néhány támogatási forma azonban továbbra is hatályban van, amely a törvény vagy rendelet által bezárt vállalkozások számára nyújt segítséget, valamint azon vállalkozásoknak, amelyeket jelentősen érintik a COVID-19 miatti korlátozások.

Dániában többféle támogatási rendszer működik:

Bérkompenzáció: az alkalmazottak fizetéssel hazaküldhetők, mialatt a munkáltató kompenzációt kap. (Fehér gallérosok a bér 75%-os ellentételezését, kék gallérosok a bér 90%-os kompenzációját. Mindkét eset legfeljebb 4.000,- euró kompenzációra korlátozódik.) A rendszerre való jogosultság követelménye az volt, hogy a vállalat a munkavállalók 30%-át vagy legalább 50 alkalmazottat elbocsátott volna. A támogatási forma augusztus 29-én ért véget, kivéve azon ágazatoknál, vállalatoknál, amelyeket valamilyen jogszabály kényszerített bezárásra. Ők a tilalom feloldásáig kapják a kompenzációt. Jelenleg az utazásszervezők és utazási irodák tartoznak ebbe a körbe. 

Magánvállalkozók kompenzációja: A vállalkozók havi maximum 3.000,- eurós támogatáshoz juthatnak bevételkiesésüktől függően. Minimum 30%-os bevételkiesés valamint havi átlag 1.350,- eurós jövedelem  esetén vehető igénybe. A program augusztus 8-án ért véget, de továbbra is érvényben van az érvényben lévő jogszabályok által bezárt, valamint az utazási tilalmak által érintett vállalkozások esetében. Ebből a támogatási formából részesülnek az utazásszervezők és az utazási irodák is.

A szabadúszók kompenzációja: a rendszer a magánvállalkozókéhoz hasonlóan működik és a turizmus iparágban dolgozó szabadúszók számára is nyitott.

Állandó (nem bér jellegű) költségek térítése: azok a vállalatok, amelyek 35%-nál nagyobb forgalomcsökkenést szenvedtek el vagy fognak várhatóan elszenvedni, vagy a jogszabályok miatt kényszerülnek zárva tartani, kompenzációt kaphatnak állandó költségeikre. A 2020. március 9-e előtt alapított vállalkozások vehetik igénybe. A támogatás a vállalkozás állandó költségeinek 80%-ára, de maximum 14,75 millió euróra szól. Azok a vállalatok, amelyek törvények vagy rendeletek hatására zártak be, valamint érintettek az utazási tilalmak által, október 31-ig vehetik igénybe.

Rotációs séma: A bevezetett rotációs séma lényege, hogy a munkaadók összesen 4 hónapig csökkenthetik a munkavállalók munkaidejét 20 és 50% között. Az alkalmazottak arányosan csökkentett bért is kapnak, de jogosultak a munkanélküli-ellátásokra a magán munkanélküli-biztosítási alapokon keresztül. Általában az ilyen munkanélküli ellátásokhoz 12 hónapos biztosítotti viszony szükséges, ettől a követelménytől azonban eltekintettek, ha a munkavállaló három havi prémiumnak megfelelő összeget befizet. Az alkalmazott a csökkentett munkaidőre maximum 143,50 DKK/óra (kb. 18 euró) összeget kaphat. (E fölött a munkarotációs rendszer alatt veszteséges lesz a munkavállaló.) Az alkalmazottak megtagadhatják, hogy részt vegyenek a rotációban, de az ilyen elutasítás érvényes elbocsátási indok. A munkavállaló azonban a felmondási időtartam alatt megkapja a szokásos bérét. A rendszer 2020. december 31-én lejár, de az ezen időpont előtt megkötött munkarotációs megállapodásra vonatkozik, legfeljebb 2021 áprilisáig tartó max. 4 hónapos időszakra.

Az átmenetileg munkanélkülivé vált turisztikai dolgozók fizetését a francia állam adja 

Franciaország is bevezetett foglalkoztatási támogatási rendszert. Március óta az állam fizeti az idegenforgalmi szektor azon dolgozóinak bérének 100%-át, akik a válság miatt „átmenetileg munkanélküliek”. Július végéig az idegenforgalmi ágazatnak szóló kényszerszabadság program 2,8 milliárd eurót tett ki. Nincs támogatási rendszer azoknak az alkalmazottaknak, akik még mindig teljes munkaidőben dolgoznak a cégüknél.

A kormány most jelentette be, hogy október 1-jétől csökken a támogatás szintje. Október 1. és december 31. között a vállalatoknak 15%-os hozzájárulást kell fizetniük az ideiglenes munkanélkülieknek. Lehetséges, hogy a rendszert meghosszabbítják 2021-ig, erről azonban még nem született döntés.

Elsősegélyek Szlovákiában 

Szlovákiában a kormány számos úgynevezett „elsősegély” intézkedést vezetett be a foglalkoztatás megőrzése érdekében. Attól függően, hogy a vállalkozást teljesen bezárták-e vagy bizonyos százalékos forgalomcsökkenést szenvedtek-e el, a vállalatok jogosultak voltak bérhozzájárulás igénylésére. Ennek feltétele, hogy legalább további 2 hónapig megtartják a munkahelyet. A támogatási összegek azonban meglehetősen alacsonyak voltak, zárt üzlet esetén legfeljebb 800 euró, forgalomcsökkenés esetén pedig legfeljebb 540 euró. A rendszereket hónapról-hónapra meghosszabbítják, a jelenlegi információk szerint 2020 év végéig megmaradnak. Az üzleti szféra kritikus az alacsony támogatási szint miatt, mivel az valójában nem fedezi a személyi kiadásokat.

NOW 3.0

A Hollandiában, NOW-elnevezéssel futó programban a forgalom százalékos veszteségarányától függően akár 90%-os támogatást is kaphat a munkabérre ( plusz további 40%-ot a munkáltatói költségekre, például nyugdíjhozzájárulásra) a cégek. A második 3 hónapos szakasz október 1-jén ér véget, amikor elkezdődik a harmadik szakasz (NOW 3.0), amely 2021. július 1-ig tart, és önmagában három szakaszból áll. A százalékos támogatás ebben a három szakaszban 90%-ról 70%-re majd 60%-ra csökken, de (a támogatás elvesztése nélkül) megengedett, hogy további, meghatározott mértékben csökkenjen az alkalmazottak bére. Ezt azonban csak a szakszervezetek engedélyével lehet megtenni.

Svédországban attól függően, hogy vállalkozás mennyire érintett, 20, 40, 60 vagy 80%-os hozzájárulást kaphat várhatóan az év végéig.

Kényszerszabadság-rendszer

Az Egyesült Királyságban is van kényszerszabadság-rendszer, amely akár a bérek 80%-át is kifizeti. A rendszer meghosszabbításra került, de 2020 októberében lejár. A rendszerben fokozatosan csökkentik a munkavállalóknak nyújtott támogatás szintjét és növelik a munkáltatók által fizetendő hányadot.

Az ECTAA az egyes európai országokban alkalmazott beutazási szabályokat is összegyűjtötte, erről itt olvashat. 


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.