hirdetés
hirdetés

Itthon vagy külföldön?

A portfolio.hu részletes elemzése arról, hol lesz idén drágább a nyaralás: belföldön vagy a közkedvelt külföldi desztinációk valamelyikén?

hirdetés

Kíváncsiak voltak arra, vajon sok esetben valóban drágábbak a balatoni szállások, mint egy horvátországi vagy görögországi nyaralás. A végeredmény, hogy az 5 csillagos szállodáknál előfordulhat, hogy a „magyar tengernél” kérnek többet egy vendégéjszakáért, de a 4 csillagos hoteleknél és az az alatti szálláskategóriákban ez már nem túl valószínű.

A török szállodák két évvel ezelőtti árakon csábítják a turistákat, de a forint gyengülése és a magas kerozinár a magyarok által kedvelt turistacélpontok árazásában azért érződik. Az elmúlt két hétben – amióta idehaza is beköszöntött a nyár – ugrásszerűen nő az érdeklődés a külföldi nyaralások iránt.

„Az elmúlt 2 hétben ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a külföldi utak iránt, főleg az április 30-i kormányzati bejelentés óta, miszerint egy ilyen nyaralás vége nem jár karanténkötelezettséggel a hazatérő magyar turisták számára”, mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke. Szerinte a javuló járványügyi helyzet, az egyre nagyobb átoltottság és az egyre melegebb időjárás mind növelte a keresletet a külföldi utak iránt. Egyre több a foglalás is, bár azt Molnár Judit hangsúlyozta, hogy az utazási kedv azért még messze van a 2019-es csúcsidőszaktól.

Törökország kedvelt célpont lesz

Külön kiemelte Törökországot, ahová tavaly nem utazhattak a magyarok, viszont idén a két ország közötti megállapodásnak köszönhetően újra lehet odamenni. Az árak ráadásul 2019-es szinten mozognak. „Valószínűleg ez annak köszönhető, hogy még nem indultak el az orosz turisták, így nincs, ami felhajtsa a törökországi szállások árait”, mondta a MUISZ elnöke.

Molnár Judit szerint a Futball Eb nem növelte önmagában az érdeklődést a külföldi utak iránt. Hiába rendeznek Budapesttel együtt 11 európai nagyvárosban mérkőzéseket, önmagában a magyar turisták nem indulnak el csak azért mondjuk a spanyolországi Sevillába, hogy a meccsnézéssel egybekötve nyaraljanak. Egyelőre nem érzékelik az ilyen jellegű érdeklődést Róma iránt sem. A többi helyszín pedig nem számít nyaralási célpontnak, inkább az őszi-tavaszi városlátogatások alkalmával szokták őket felkeresni a turisták, már persze azokban az években, amikor nincs koronavírus-járvány.

Görög, horvát és egyiptomi szállások

A júliusra foglalható külföldi szállásárak még nem szálltak el. A magyarok körében kedvelt görög, egyiptomi és horvátországi utak még viszonylag elérhető kategóriában vannak, de arra senki ne számítson, hogy a gyengébb forintárfolyamnak vagy üzemanyagáremelkedésnek nem lesz hatása az árakra. 

Néhány példa:

Kréta (Görögország)

Nyaralás Krétán, 2 fő részére

Szállás

Időpont

Ellátás

Összeg

Daisy apartman 3*

2021.07.11-18.

2 fős stúdió, önellátással

324 597 Ft/ 2 fő részére

Avra Imperial Beach Hotel 5*

2021.07.08-15.

kétágyas szoba félpanzióval 

943 747 Ft/ 2 fő részére

Bellino Apartman 3* 

2021.07.08-15.

2 fős stúdió, önellátással

365 980 Ft/ 2 fő részére

Aldemar Knossos Royal 5* 

2021.07.08-15.

kertre néző kétágyas szoba, félpanzióval

803 980 Ft/ 2 fő részére

Forrás: Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke, Portfolio-gyűjtés

 

Hurghada (Egyiptom)

Nyaralás Egyiptomban, 2 fő részére

Szállás

Időpont

Ellátás

Összeg

Jaz Aquamarine Resort 5*

2021.07.17-24.

standard kétágyas szoba all inclusive ellátással – 

479 600 Ft/ 2 fő részére

Steigenberger Aqua Magic Resort 

2021.07.10-17.

 deluxe kétágyas szoba all inclusive ellátással – 

467 200 Ft/ 2 fő részére, akciós ár

Forrás: Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke, Portfolio-gyűjtés

 

Horvátország

Ha valaki rögtön az iskolaszünet után, júniusban elindul Horvátországba, az alábbi árakkal számolhat:

Nyaralás Horvátországban, 2 fő részére

Település

Szállás

Ellátás

Összeg

UMAG

Polynesia Apt.

3 fős apartman, önellátással

295 596 Ft/ 2 fő részére

RABAC

Valamar Sanfior Hotel 4*

standard kétágyas szoba, félpanzióval

545 496 Ft/ 2 fő részére

UMAG

Sol Garden Istra 4*

standard kétágyas szoba, félpanzióval 

584 052 Ft/ 2 fő részére

LOVRAN

Hotel Excelsior

standard kétágyas szoba, félpanzióval

412 692 Ft/ 2 fő részére

MAKARSKA

Hotel Meteor 4*

standard kétágyas szoba, félpanzióval

604 258 Ft/ 2 fő részére

KLEK

Bonaca apartmanok

két fős apartman, önellátással 

231 336 Ft/ 2 fő részére 

Forrás: Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke, Portfolio-gyűjtés

 

Horvátország vagy Balaton?

A portfolio.hu munkatársai megkeresték a Szallas.hu-t is, hogy mennyire állják még ki az árversenyt a balatoni szállások, például a horvátországi lehetőséggel összehasonlítva. A komplett nyári időszak átlagárait tekintve a fő/éj átlagárfekvés szállástípusok szerint a következőképp alakult eddig:

Napi szobaárak (forintban)

Szállás

Balaton

Horvátország

Apartman

5876

6589

Hotel 3*

13191

17787

Hotel 4*

17457

24281

Hotel 5*

25915

25704

Forrás: Szallas.hu

A táblázatból kitűnik, hogy csak az 5 csillagos szállodák adnak drágább ajánlatokat a Balatonnál Horvátországgal összehasonlítva. Ez persze folyamatosan változik, és az emelkedő kereslet miatt szinte biztos, hogy drágulnak majd a magyar szállások is.

És mi a helyzet a Balatonnal?

Az YNSIGHT social media kutatócsoport felmérésében a kérdezettek túlnyomó része a külföldi nyaralás mellett tette le voksát. A legnyomósabb érv az volt, hogy szerintük külföldön kedvezőbb az ár-érték arány. Rengeteg felhasználó írta, hogy egy itthoni nyaralás árából már egy külföldi út is kitelik, ezért inkább a tengerpartot választja. Őket célozza meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kampánya, a Magyarország újraindult!. Az állami szervezet azt honlapján elismeri, hogy május eleje óta több mint 40 százalékkal emelkedett a nyári hónapokra beérkezett előfoglalások száma, és ha a növekedés ilyen dinamikus marad, a főszezonban nehéz lesz már szállást találni a népszerű hazai nyaralóhelyeken.

A cikk teljes egészében elolvasható: ITT 

 

 

 

 

 

 

(forrás: portfolio.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai