hirdetés
hirdetés

Júliustól új látnivaló a budapesti zsidónegyedben

Szakrális funkciója mellett innovatív elemekben bővelkedő közösségi és kulturális térként nyílik meg a közeljövőben Budapesten a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden az MTI-vel.

hirdetés

Az évtizedeken keresztül üresen álló, erősen leromlott állapotú épület 2006-ban került vissza a Budapesti Zsidó Hitközséghez (BZSH). Az 1869-ben megtervezett zsinagóga tavaly év végére minden részletében megújult. A tóraolvasó emelvény egyedi hidraulikus szerkezettel emelhető, süllyeszthető, így a szakrális tér egy gombnyomásra alkalmassá tehető kulturális rendezvények, akár nagykoncertek befogadására is. Az épületben kávéház, szalon és konferenciaterem, múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz is használható szobák kaptak helyet.

Forrás: szombat.org
Forrás: szombat.org

A harmadik emeleten állandó kiállítás mutatja be a magyarországi zsidók életét, döntési helyzeteit egy magyar zsidó család történetén keresztül. "A digitális eszközökön alapuló, filmes és animációs elemeket vegyítő audiovizuális élmény alkalmas lehet a fiatalok megszólítására is" - hangsúlyozta Kunos Péter, a BZSH ügyvezető igazgatója és Kiss Henriett, a zsinagóga igazgatója. A kiállítás részeként két "időkapszula" hasonlítja össze az 1740-es és a 2020-as évek hétköznapi jelenségeit, például a jellemző ételeket, az egy nap alatt megtehető távolságot - tették hozzá.

A helyreállított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga és az Együttélés Háza kiállítás a tervek szerint július első felében nyílik meg a nagyközönség előtt. A nemzetközi jelentőségű műemlék ICOMOS-díjjal elismert rekonstrukciója 3,2 milliárd forintból, kormányzati támogatással valósult meg.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai