Ahol kisebb a látogató ökológiai lábnyoma, mintha otthon maradt volna

Budapesttől két és fél órányi autóútra van egy hely, Patca, ahol 13 hektáros területen egy teljesen fenntartható, zöld megoldásokban élen járó élményközpont működik. A Katica Tanya sajtóeseményén jártunk.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Gonda Tibor, a Pécsi Tudományegyetem Marketing és Turizmus Intézet adjunktusa, a Dél-dunántúli Ökoturisztikai Klaszter titkára felhívta rá a figyelmet, hogy van egy olyan -folyamatosan erősödő- fogyasztói réteg a világban, amely környezet- és egészségtudatos életstílust folytat. A fejlett nyugati országokban ez a csoport már a fogyaszók 30%-át jelenti, tagjai elsősorban a fiatalok és a fiatal nyugdíjasok közül kerülnek ki. Ők a turisztikai fogyasztásuk során is tekintettel vannak arra, hogy az ökológiai lábnyomuk az utazás során ne legyen nagyobb, mint otthon.

Gonda Tibor  ismertette a PTE saját, reprezentatív kutatásának eredménye alapján a magyar lakosság 50-60%-a számára  fontos szempont a környezeti fenntarthatóság, a felelősségteljes magatartás. Így kijelenthető, hogy a piaci folyamatok és a fogyasztói igények változása is jó irányba halad. Erre kéne a turisztikai szakmának is minél gyorsabban és hatékonyabban reagálni, mert az adatok szerint üzletileg is meg fogja érni, a környezettudatos szemléletre váltás.

Nem a trendeket követve, hanem azt megelőzve, a Katica Tanyát 2003-ban alapította egy házaspár, Handó János és Eszter, akik azóta egy célt tartanak szem előtt: hogy fenntartható szórakoztatást nyújtsanak a Patcára látogatóknak. A 13 hektáros élményközpont 100%-ban megújuló energiával működik, azaz csak olyan attrakciókkal találkozhatnak a vendégek, amelyek nem fogyasztanak energiát, vagy fogyasztanak, de csak olyat, amelyet a tanyán állítanak elő. Az élményelemeken túl a fűtés, hűtés, melegvíz-ellátás és elektromos áram igényüket teljes mértékben megújuló forrásból fedezik.

A helyszín a rengeteg extrán túl egy valódi tanya: kis láma, mangalica-vaddisznó keverék, nyúl, kecske, szamár, tehén, no meg persze kutya mind megtalálható itt, ahol a vállalati csapatépítések, osztálykirándulások és a családok programjai is megférnek egymás mellett. 

A  KÖVET Egyesület 1995 óta azon dolgozik, hogy a szervezeteknek, a vállalatoknak seítsen a környezetvédelemben, a fenntarthatóságban -tudtuk meg Herner Katalintól, az Egyesület ügyvezető igazgatójától. Együttműködésük a Katica Tanyával már több mint egy évtizede tart: a Tanya a tapasztalataival és esettanulmányaival segíti a többi KÖVET tagot, az Egyesület pedig, amikor valami újdonságot, új módszert ismer meg, azzal segíti, hogy minél zöldebb lehessen a Katica. Az együttműködésnek egyik fontos eredménye, hogy 2017-ben egy Európai Uniós fenntarthatósági díjat megynyerhetett a Tanya. (Ez a European Business Award for the Environment volt.)

Hiába profitábilis egy fejlesztés, ha annak a környezeti hatásai maradandóak, akkor azt a Katica Tanya vezetősége nem valósítja meg. Ezért váratott magára idén nyárig a gokartpálya létesítése is, mert olyan megoldást kerestek, ami valóban nem terheli a környezetet. A tulajdonosok célja, hogy aki ellátogat hozzájuk, kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon, mint ha máshova ment vagy otthon maradt volna. Ha csupán néhány ilyen lépés volna, felsorolnánk ezeket, de annyi van, amennyi nem férhet bele a cikk terjedelmébe, így a cikk alatt PDF formátumban tettük ezeket elérhetővé. (Feltöltött fájl(ok) pontban elérhető.)

Az elektromos gokartpálya

410 m-es modern gokartpálya elektromos gokartokat használ. 16 együléses és 6 kétüléses gokart várja a sebesség és a versenyzés szerelmeseit. Ezeknek az eszközöknek nincs károsanyag kibocsátásuk, mégis jobban gyorsulnak, mint a hagyományos társaik, halkak és képesek a tolatásra is.


Köztérfejlesztés Pécsett - jelentős uniós támogatásból

Köztérfejlesztés Pécsett - jelentős uniós támogatásból 

Hatszázmillió forintnyi uniós támogatással átfogó köztérfejlesztési program fejeződött be Pécsen.
Átadták a “Live Communication Awards” 2023 díjait

Átadták a “Live Communication Awards” 2023 díjait 

A díjra a 2023-ban megrendezésre került rendezvényekkel lehetett pályázni.
Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon

Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon 

A világ legismertebb party brandjei váltják egymást a Sziget fesztivál legnagyobb elektronikus party helyszínén.
Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk

Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk 

2024-ben ismét öt települési kategóriában hirdetik meg a versenyt, mellettük az idén is gazdára találnak tematikus díjak is.
Plakátokon a szabadságharc

Plakátokon a szabadságharc 

Bem József életéről és a magyar szabadságharcban is részt vevő önkéntes lengyel katonákról nyílik plakátkiállítás a Városháza Parkban.
Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán

Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán 

Fesztivállal ünnepli nyolcadik születésnapját a hosszú hétvégén a gyulai Almásy-kastély.
Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből

Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből 

Több ütemben felújítják a Visegrádi várat, valamint egy eddig ismeretlen ferences kolostort is feltárnak a vár közelében.
Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten

Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten 

A március 15-i rendezvények és gyűlések miatt jelentős forgalomkorlátozás lesz szombatig a főváros több pontján.
Travel Agency Day a BGE-n

Travel Agency Day a BGE-n 

BGE KVIK Turizmus Tanszéke és a MUISZ újra várja az utazási irodákat március 20-án a BGE Markó utcai épületének aulájában.
Újra megnyílik a pesti alsó rakpart

Újra megnyílik a pesti alsó rakpart 

A március 15-17-i hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig a mozogni és kikapcsolódni vágyók pihenhetnek a Duna partján.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.