Kincskeresés, szamártárlat és a Szegedi Robotember a Múzeumok Éjszakáján

Június 20-án, szombaton idén is országszerte megrendezik a Múzeumok Éjszakáját, melynek keretében rengeteg helyszínen várják izgalmas programokkal a látogatókat.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Idén először kiemelt tematikához - Élő Erdély - is kapcsolódhatnak a résztvevő intézmények, a vidéki városok közül pedig Eger kerül a középpontba a Múzeumok éjszakáján. A budapesti programokat egységes karszalagbelépővel látogathatják az érdeklődők. A karszalaggal rendelkezők továbbá a rendezvények ideje alatt igénybe vehetik a hat különböző útvonalon közlekedő BKK Múzeumbuszokat. A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról Budapestre és a vidéki helyszínekre. A rendezvény részletes programja a www.muzej.hu weboldalon és mobil alkalmazáson érhető el. Szemezgessen ajánlónkból!

Izgalmas forgataggá változik az egri vár

Király Júlia, az egri vármúzeum osztályvezetője arról beszélt, hogy június 20-án egyetlen éjszaka alatt igyekeznek betekintést nyújtani Eger és Magyarország elmúlt több mint egy évezredes történetébe. Tudományos, ismeretterjesztő és múzeumpedagógiai programok keretében népszerűsítik a kutatási eredményeiket és a résztvevők bepillanthatnak a múzeum műhelytitkaiba is. A katonai hagyományőrzők fegyverbemutatókkal, életképekkel teszik kézzelfoghatóvá az elmúlt évszázadok hétköznapjait és többek között megelevenítik az 1552-es várviadal eseményeit. A hagyományokat folytatva idén is máglyát gyújtanak a várban. Mindezek mellett zenei, táncos produkciókkal, gasztronómiai különlegességekkel, kulturális, összművészeti bemutatókkal izgalmas történelmi forgataggá változik az egri vár. Azokra is gondolnak, akik a történelmi kavalkádban elfáradnak. Nekik ajánlják Gárdonyi Géza otthonát, a nyugalom szigetét. A ház parkjában nyitják meg az Arkt Művészeti Ellátó-t és a Brancs kávézót.

A Múzeumok Éjszakáján a vár sokszínű programjai mellett a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, a líceumban levő Eszterházy Károly Főiskola díszterme és kápolnája, a Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum, továbbá a természettudomány érdekességeit rejtő Varázstorony a különlegességekkel várja az érdeklődőket. De tárlatvezetéssel tekinthetik meg az Főegyházmegyei Könyvtárban őrzött ritkaságokat is.

Szeretnek-e a robotok múzeumba járni?

Erre az izgalmas kérdésre könnyen megkaphatják a választ látogatók a Múzeumok Éjszakáján a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytárában. Június 20-án a múzeumba látogatnak a robotok, köztük a Műegyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszékének gondolkodó, problémamegoldó robotja, a legendás, 1961-es Szegedi Robotember és még sok-sok kisebb-nagyobb társuk. Az egész napos programban lesz még játékrobot-kamarakiállítás, „robotsimogató” és robotkereső verseny, melynek keretében a moziból és televízióból ismert híres robotokat kell megkeresni a múzeum kiállításaiban. A legkisebbeket ingyenes arcfestés, kreatív robottervező műhely és múzeumpedagógiai foglalkozás várja, a felnőtteket pedig az 1957-ből származó, gyönyörűen felújított televíziós közvetítőkocsival, folyamatos kvízjátékkal, izgalmas előadásokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, valamint a kihagyhatatlan sörsátorral és fúvószenekari koncerttel készülnek.

Kastályok és várak a Forster Központ programjában

A Forster Központ a fővárosban két helyszínen, valamint az ország különböző tájain, tizenegy kastélyban, várban várja hosszabbított nyitva tartással, különleges programokkal az érdeklődőket. Budapesten, a Várnegyedben a De la Motte – Beer-palota mesélő teremsora, padlástere, a Forster Központ aulájában az Építészeti Múzeum látványraktára látható. A dégi Festetics-kastély, Fájban a Fáy-kastély, Nádasdladányban a Nádasdy-kastély, Pécelen a Ráday-kastély, Pécsett a Jakováli Haszan-dzsámi, Sirokon a Barlangvár, Tatán az Esterházy-kastély, Lovasberényben a Cziráky-kastély, Oroszlány – Majkpusztán a Kamalduli Remeteség vesz részt a rendezvényen, valamint különleges programokat ígér az edelényi Kastélyszigeten a L’Huillier – Coburg-kastély s a füzérradványi Károlyi-kastély és történeti parkja.

Budapesten, a Várnegyedben a De la Motte – Beer-palota (I., Dísz tér 15.) 18.00 órától 24.00 óráig várja a látogatókat, akik a mesélő falak között megismerkedhetnek azzal, hogy élt a XVIII. században, Budán a jómódú patikus és családja. A vezetések 30 percenként indulnak.

Az Építészeti Múzeum látványraktára a Forster Központ (Budapest I., Táncsics Mihály utca 1.) aulájában berendezett látványraktárban, az Építészeti Múzeum ideiglenes „szálláshelyén” építészeti tervrajzok, rajzok, makettek, festmények, képek tekinthetők meg szakmai ismertetéssel, tárlatvezetéssel 18.00 és 24.00 óra között.

A dégi Festetics-kastély épületében gyertyafényes tárlatvezetéssel, a megújuló történeti parkban negyvenöt perces sétával várja az érdeklődőket 18.00 órakor.

Az edelényi Kastélyszigeten a L’Hullier – Coburg-kastélyban 18.00 és 23.00 óra között „tanórák” szórakoztatják a közönséget. Lesz rajz-, zene-, illemtan- és „minden, ami barokk” óra. A „tanulni vágyók” megismerkedhetnek a barokk falfestmények alkotójának, Lieb Ferencnek a festésmódjával, a barokk muzsikával és tánccal, a korabeli etikettel, a kézcsók, a bókolás, a meghajlás, a pukedlizés tudományával, tapasztalatokat szerezhetnek a barokk konyhaművészet, az utazási szokások, az öltözködés korabeli divatjáról. Az estet „kincskereső” szójáték zárja.

Fájban a Fáy-kastély 18.00 órától 24.00 óráig látogatható.

A füzérradványi Károlyi-kastély ezen a napon 18.00 – 23.00 óráig tart nyitva. 18.00 órakor kezdődik az Aggteleki Nemzeti Park szakembereinek vezetésével az ismerkedés a megújult Kastélypark éjszaki állatvilágával. 20.00 órától fél óránként lesz gyertyafényes kastélybemutató és „last minute” felfedező túra a kastély felújításra vár szárnyában. 22.00 órakor indul a Kastélyparkban az az egyórás Bárczi Benő Emléktúra, amely címét Arany János balladája nyomán kapta: „A radványi sötét erdőben…”. A kastély munkatársai gyermekfoglalkoztatót is szerveznek. Egyben felhívják a figyelmet arra, hogy a parki kaland részt vevői a túrának megfelelő zárt cipőben és elemlámpával érkezzenek.

A lovasberényi Cziráky-kastély 17.00 és 22.00 óra között fogad vendégeket.

A majki Kamalduli Remeteség 20.00 és 24.00 óra között vezetett programon tekinthető meg.
(Székesfehérvár – Zichy-ligetből buszjárat indul 20.00 órakor a lovasberényi Cziráky-kastély érintésével a majki remeteségbe. Az idegenvezetést is magába foglaló út költsége 1000 Ft/fő. Visszaérkezés Székesfehérvárra körülbelül éjfélkor. Előzetes jelentkezés szükséges: hajtun.eszter@gmail.com.)

A nádasdladányi Nádasdy-kastélyban 18.00 és 24.00 óra között gyertyafényes tárlatvezetések várják a vendégeket, akik megcsodálhatják a XIX. századi enteriőröket, az Ősök csarnokát, a könyvtárszobát, gróf Nádasdy Ferenc emlékszobáját, láthatják Barabás Miklós gróf Nádasdy Ferencné, gróf Zichy Ilona című festményét, valamint Giacomo Francesco Cipper két művét, a Fiatal parasztpár zenészekkel és az Öreg házaspár ebédje című alkotást.

Pécelen a Ráday-kastély 18.00 órától 24.00 óráig rendez gyertyafényes tárlatvezetést, amely bemutatja a Ráday család mindennapjai „Konyhától könyvtárig”.

Pécsett a Jakováli Haszan-dzsámi 18.00 és 22.00 óra között tekinthető meg.

Sirokon a Barlangvár 18.00 és 21.00 óra között vezetett túrával járható be.

A Tatai Esterházy-kastély a Múzeumok éjszakáján 18.00 és 20.00 óra között látogatható.

Fürdőzéssel kapcsolatos korabeli emlékeket gyűjt a szolnoki múzeum

Az 1960-as, 70-es és 80-as évekből származó, strandolással, fürdőzéssel, vízi sporttal kapcsolatos emlékeket gyűjtenek a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársai. A beérkezett tárgyakat, fényképeket Vigyázz mély víz! címmel a múzeumok éjszakáján állítják majd ki.

Fülöp Orsolya múzeumpedagógus elmondta, hogy az egyszeri, múltat idéző éjszakai kiállításon a látogatók hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évekbeli fürdőruhákat, strandkellékeket, vízi sportfelszereléseket és a témához kapcsolódó fényképeket láthatnak majd. Hozzátette: főként a lakosok birtokában levő emlékeket szeretnék bemutatni, ezért június 12-ig várják azok jelentkezését, akik szívesen hozzájárulnának a korabeli hangulatot idéző kiállítás megrendezéséhez, és felajánlanák a témához kapcsolódó tárgyaikat egyetlen éjszakára.

A lakosságtól többek között a következő tárgyakra, eszközökre számítanak a korabeli évekből: fürdőruhák, strandkellékek - úszószemüveg, napernyő, strandpapucs, köntös -, a lebontott szolnoki Damjanich uszodáról, a bezárt cukorgyári és a jelenleg nem üzemelő MÁV strandról készült archív felvételek, de szívesen látnak fotókat, emlékeket a már szintén nem üzemelő Tisza-parti szabad strandról vagy a Szolnokon nagy múlttal rendelkező vízipólóról is.

A múzeumpedagógus kitért arra, hogy a múzeum történeti osztályának birtokában vannak a korabeli évekből származó fürdőruhák és strandolókat ábrázoló fényképek, ez utóbbiakat kivetítőn láthatják majd folyamatosan az érdeklődők június 20-ról 21-ére virradóra.

A megnyitón a szolnoki Magiszter Alapítványi Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai korabeli hangulatot idéző, a kiállítás témájához kapcsolódó táncos műsort adnak majd elő - mondta Fülöp Orsolya.

Előadások és szakvezetés az Akadémia patinás palotájában

A nemzeti mozgalom kiemelkedő személyiségeinek arcképcsarnokát és a legrangosabb tudományos testület üléseinek helyet adó impozáns Dísztermet is megtekinthetik azok, akik június 20-án, a Múzeumok éjszakáján ellátogatnak a Magyar Tudományos Akadémia patinás palotájába. Az érdeklődők szakértők által vezetett csoportokban vehetnek részt a rendezvényen, és hallgathatnak előadást az idén 150 éves székház történetéről.

Az MTA székháza egy azóta is példátlan nemzeti közadakozás eredményeként épült fel. Tervezője Friedrich August Stüler (1800-1865), a porosz király építésze volt, aki a barokk palotatradíciók mentén tervezte meg a neoreneszánsz stílusú épületet.

"Az impozáns palota központi elhelyezkedésével, nyitott, a fényt átengedő tereivel már átadásakor azt sugallta, hogy a tudomány legyen mindenkié. Az Akadémia székháza a szó szoros értelmében divatot teremtett: a kiegyezés utáni körülbelül húsz év során stílusát tekintve meghatározó mintát jelentő, ikonikus épületté vált Magyarországon. Lényegében a székház tömegelrendezése, homlokzati kialakítása jelentette a +középületet+. Hozzá hasonló például a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri központi épülete, a szentesi városháza, a komáromi takarékpénztár, a békéscsabai színház; sőt még szállodaépületet is építettek fel ebben a stílusban" - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia közleményében.

Az Akadémia palotáját 1865. december 11-én avatták fel, és a jubileumi emlékév alkalmából a szervezők számos rendezvényre várják az MTA székházába az érdeklődőket, legközelebb június 20-án, a Múzeumok éjszakája alkalmából, este 6 órától éjfélig.

A Széchenyi téri épületbe látogatók előzetes regisztráció után különböző, művészettörténészek által vezetett programokon vehetnek részt. A rendezvények keretében megismerkedhetnek a székház építészettörténetével, illetve szakavatott vezetők kalauzolásával megtekinthetik a művészeti gyűjteményt és az impozáns Díszteremet, amelynek belső kialakítását Schickedanz Albert (1846-1915), a Szépművészeti Múzeum építésze végezte, szekkóit pedig Lotz Károly (1833-104) festette a tanítványaival.

Az MTA művészeti gyűjteményében az érdeklődők egyebek közt a 19. századi nemzeti mozgalom kiemelkedő személyiségeinek arcképcsarnokát láthatják: az Akadémia alapítóit, mecénásait, elnökeit és jelentős tagjait ábrázoló portrékat, továbbá az egykor az épületben működő gyűjtemények - például az Esterházy-képtár, a Goethe-kollekció és a Széchenyi-múzeum - értékes darabjait tekinthetik meg.

A székház építészettörténete iránt érdeklődők Sisa Józsefnek, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet igazgatójának az előadását hallgathatják meg a neoreneszánsz stílusjegyeket viselő épületről, amely a főváros építészeti fejlődésére is komoly hatást gyakorolt.

Hetvenöt rendezvény Székesfehérváron és környékén

Hetvenöt rendezvényt tartanak a Múzeumok Éjszakája keretében Székesfehérváron; a többi között kiállításokat, irodalmi programokat, koncerteket kínálnak az érdeklődőknek a szervezők, a központi téma pedig a titok lesz.

A jövő szombati eseménysorozatba bekapcsolódó 19 székesfehérvári és vidéki kulturális intézmény, szervezet 25 helyszínen összesen 75 rendezvénnyel várja a nagyközönséget.

A programok között lesz zseblámpás kincskeresés a múzeum látványtárában, toronyóra-kiállítás a Bazilika tornyában, gyertyafényes kamarakoncertek több helyszínen, Márai-felolvasóest a játékmúzeumban és esti séták a városházán. A székesfehérvári helyszínek között található még a Fekete Sas Patikamúzeum, a Nemzeti Emlékhely, a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény, az Egyházmegyei Múzeum, a Bory-vár és a szerb ortodox templom.

Pákozdon könyvbemutatóval, filmvetítéssel, előadással és gyerekprogramokkal várja az érdeklődőket a Katonai Emlékpark, valamint kiállítással a Lics Pincészet.
A hagyományoknak megfelelően a rendezvényeket karszalaggal lehet látogatni. A karszalagok minden helyszínen belépőként, a helyi buszjáratokon pedig menetjegyként használhatók. A karszalagokból befolyt összeget jótékonysági céllal, adományként gyűjtik.

A Múzeumok Éjszakáján lesz látható az Aeropark három új repülőgépe

Három új repülőgéppel bővült a ferihegyi repülőtér mellett működő Aeropark repülőgép-múzeum flottája, az L-410-est és a Jakovlev Jak-40-est péntekre virradó éjjel vontatták a szabadtéri múzeum területére - közölte az MTI-vel pénteken a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft.

A repülőterek futópályáinak műszeres leszállító rendszereit és légi navigációs berendezéseket egykoron kalibráló csehszlovák L-410 Turboletből eddig egyetlen példányt sem állítottak ki Magyarországon.

A szovjet Jakovlev Jak-40-est évek óta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren tárolták, a szovjet gyártmányú háromhajtóműves regionális gép a 2014. május 28-án tragikus hirtelenséggel, repülőgép-balesetben elhunyt pilóta és szenvedélyes repülőgépgyűjtő Komócsi Zoltán tulajdona volt.

A harmadik új repülőgép a tavalyi évben bezárt Üllői úti gyorsétterem parkolójából kimentett An-2-es repülőgép, melyet a közelmúltban szereltek össze a múzeum által felkért szakemberek, a következő hetekben pedig kiállítás arculatához illeszkedő új festéssel látja majd el az Aeropark.

A múzeumok éjszakáján, június 20-án a látogatók megtekinthetik az újonnan érkezett repülőgépek mellett a ma is használt és veterán repülőtéri kiszolgáló járműveket, a tűzoltó, mentő és kutyás bemutatókat, a kivilágított pilótafülkéket, valamint az érdeklődők a múzeum repülőgép-szimulátorát is kipróbálhatják - olvasható közleményben.

Toxikológiai előadás és veterán motorok tárlata Szabolcs-Szatmár-Beregben

Toxikológiai előadáson, veteránmotor-kiállításon és a számos időszaki tárlaton túl a múlt századelő cukrászdája várja a közönséget június 20-án a Múzeumok éjszakájának Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendezvényein.

Nyíregyházán hat helyszínen rendeznek eseményeket: a központi megnyitó a Jósa András Múzeumban lesz, ahol a délután három órakor a Tekergő Bábszínház és a Sugalló Népzenei Együttes indítja a múzeumi fiesztát. Kora este kezdődnek az időszaki tárlatok megnyitói, a közönség ezek keretében bepillantást nyerhet az orvoslás- és gyógyászattörténetbe, megtekintheti Szikora Tamás Munkácsy-díjas festőművész festményeit és Balczó Edit kerámiáit, valamint az Aere Perennius – Ércnél maradandóbb című tárlaton a magyar orvosok alkotásait.

A programban bemutatkoznak a Magyar Szablyavívó Iskola növendékei, az egyik legérdekesebbnek tűnő előadást pedig Zacher Gábor toxikológus tartja, aki e tudományág tízezer éves kultúrtörténetét mutatja be az érdeklődőknek. A számos koncert zenei koncert mellett lesz stand-up comedy, mesedélután, népi játszótér, kézműves udvar és vásár, fegyverbemutató, íjászat, csillagászati bemutató, de különleges nyalánkságokat és kézműves söröket is megkóstolhat a nagyérdemű.

A Kállay Gyűjtemény a Rejtett kincsek című kiállítással, koncertekkel, óriáscirkusszal és tűzzsonglőr bemutatókkal igyekszik a közönséget a Széchenyi utcai székházába csábítani, a vízügyi történeti gyűjtemény pedig a Jöjjön velünk a gátra! – Legyen tiszteletbeli gátőr című időszaki kiállítással szeretne kedvet csinálni a hivatás megismeréséhez.

A megyei levéltárban levéltári sétát, raktárlátogatást, kézműves foglalkoztatót, számítógépes interaktív történelmi játékokat és előadásokat szerveznek, a Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár a vasútmodellek világával várja a látogatókat. A Szabadtéri Színpadon este fél kilenctől a Csárdáskirálynőt állítja színpadra a Móricz Zsigmond Színház társulata.

Kisvárdán a múzeumi programot rikkancsok teszi közhírré a város utcáin, náluk lesz kapható az egy napra és egy éjszakára újra megjelenő Kisvárdai Friss Újság. A rendezvény egyik legérdekesebb programja valószínűleg a 20. század elején működő városi cukrászda újranyitása lesz, ahol korabeli asztalokkal, székekkel, étlappal, viseletekkel és persze süteményekkel várják az érdeklődőket. Lesz cukrászdai divat-, kalap- és hajviselet bemutató, gyerekműsor, jótékonysági bál, valamint újra jár majd az omnibusz a múzeumtól a kisvárdai várig - olvasható a szervező Rétközi Múzeum honlapján.

Tiszavasváriban a Múzeumok éjszakáján nyílik meg a Vasvári Pál Múzeum új időszaki kiállítása, amelyben a magyar motorkerékpár-gyártás múltja ismerhető meg. A motorkerékpárok technikatörténetét bemutató vándorkiállítás a budapesti Maróti Motorkerékpár-gyűjtemény anyagából, valamint a csaknem ötven nagyméretű, a motorkerékpárokat és a motorsportot népszerűsítő plakátokból, prospektusokból, katalógusgyűjteményből állt össze.

A zenei színpadon a fúvószene és a néptánc é lesz a főszerep, a könnyűzenei vonalat a Karmapirin zenekar és a Kowalsky Mega Vega képviseli. Megtartják majd az ilyenkor szokásos tűzugrást, amelyet hajnalig tartó táncház követ a múzeumkertben. A rendezvényhez ebben az évben csatlakozott a bodrogkeresztúri Magyar Motorok Múzeuma is, ahol vasárnap tárlatvezetés, oldalkocsis motoroztatás, Kresz-teszt és Hegy-kör is várja az érdeklődőket.

A mátészalkai Szatmári Múzeumban bábszínházzal és zenés gyermekműsorral indul a múzeumi éjszaka, de tartanak majd népviselet kiállítást, versenytánc bemutatót és zenei koncerteket is.

Nyírbátorban a Báthori István Múzeum programját a Szatmár Táncegyüttes kezdi, majd fegyver-, makett- és népi játék bemutatót rendeznek. fellép a Tinódi Vegyes Kórus, lesz nosztalgia koncert, tárlatvezetés, késő este pedig gyöngyfűzéssel és papírhajtogatással várják a kicsiket és a nagyobbakat. Az érdeklődők emellett bemutatják a restaurálás alatt álló nyírbátori csonka stallumot: az 1511-ben készült templomi ülőpad a magyar bútorművészet egyik legjelentősebb alkotásának számít.

Szamártárlat, sörkóstoló verseny és boszorkányégetés Komárom-Esztergom megyében

Esztergomban a szamár szerepét értelmező tárlat nyílik szombaton a Múzeumok éjszakáján, Tatabányán a sörgyártásról szóló kiállítás mellett sörkóstoló versenyt rendeznek, Komáromban boszorkányégetéssel színesített interaktív színjátékot adnak elő a Klapka György Múzeum munkatársai.

Az esztergomi művelődési házban az emberiség története egyik legfontosabb haszonállatának szerepét bemutató tárlat nyílik délután öt órakor. Bihari Kiss Endre felkérésére 24 magyar művész küldött alkotást az Úr Lova című irodalmi és képzőművészeti antológiába. A kiadványba írók, költők, grafikusok, festők küldtek alkotásokat. Az esztergomi tárlatot az antológia anyagából állították össze.

A Tatabányai Múzeumban Sör és perec címmel nyílik kiállítás a sörgyártás történetéből, majd különleges sörök megízlelésére rendeznek kóstoló versenyt. Az érdeklődők éjjeli tárlatvezetésre várják a múzeum nemrég átadott állandó kiállításán.

Komáromban a keresztények hitük miatt elszenvedett megpróbáltatásait mutatják be a Klapka György múzeum munkatársai. Rendhagyó tárlatvezetésre kerül sor a Katolikus egyház története Komáromban című időszaki kiállításon, előadást tartanak a Rómában és Pannoniában fellelt ókeresztény emlékekről, valamint A kacsa esete az inkvizíciótól a máglyáig címmel boszorkányégetéssel színesített interaktív színjátékot adnak elő.

A Monostori Erődben Szamódy Zsolt Olaf, Balogh Rudolf díjas fotóművész félnapos, fotósétával egybekötött tanfolyamon mutatja meg a jelentkezőknek, hogyan tudnak a korábbinál kifejezőbb fotográfiákat készíteni.

A MonoStory Erődszínházi Társulat A Katona címmel ad elő egy történetet, a kazamatákban csapatépítő kalandjátékot tartanak. Az erőd Jókai termében Michal Ewilone Bajci graffiti kiállítása nyílik, mely arra a kérdésre keresi a választ, vajon a graffiti művészet-e vagy vandalizmus?

Forrás: MTI


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.