Megnéztük a Szentendrei Skanzen új tájegységét

Megnéztük a Szentendrei Skanzen új tájegységét  

Bejártuk a Szentendrei Skanzen legújabb régióját és csodákat láttunk.
Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető

Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető 

Megduplázta árbevételét 2023-ban a Hotel & More Group független szállodaüzemeltető, mely cégcsoport a következő években nemzetközi hotel brandekkel is erősít.
Felkészültek az erdélyi repterek a légi Schengen-tagságra?

Felkészültek az erdélyi repterek a légi Schengen-tagságra? 

Az erdélyi repülőterek többsége felkészült a szükséges feltételek biztosítására.
Természetvédelmi terület égett le Erdélyben

Természetvédelmi terület égett le Erdélyben 

Több mint húsz hektáron égett le egy természetvédelmi terület kedden Erdélyben a Torockói-hegységben; a tűzoltóknak hatórás erőfeszítés után sikerült megfékezni a lángokat.
Új kerékpárutak Erdély turisztikai látnivalóinál

Új kerékpárutak Erdély turisztikai látnivalóinál 

Kerékpárutakkal kötik össze a magyarországi turisták körében is népszerű Erdélyi-szigethegység három megye területén található látványosságait, közölte a Bihar megyei önkormányzat.
Ez az erdélyi falu felkerült a világ turisztikai térképére

Ez az erdélyi falu felkerült a világ turisztikai térképére 

Bizonyára sokan meglepődnek rajta, miszerint bárki pihenhet a most megkoronázott brit uralkodó erdélyi vendégházában – adja hírül az amerikai Travel and Leisure. Várhatóan sok tengerentúli érdeklődik majd a lehetőség iránt.
Felszentelték a Skanzen unitárius templomát

Felszentelték a Skanzen unitárius templomát 

Ünnepélyes istentisztelet keretében október 15-én felszentelték a Skanzen Erdély épületegyüttes Nyárádgálfalvi unitárius templomát - tájékoztatta lapunkat a Skanzen.
Váratlan hír a mai helyzetben: a SZÉK kitart, sőt, étlapját is megújítja

Váratlan hír a mai helyzetben: a SZÉK kitart, sőt, étlapját is megújítja 

Egy igazi világújdonságot, töltött káposztából készült hamburgert is kínálnak őszi-téli menüsorukban. „Hagyományos ízek szokatlan köntösben" – így jellemezte az immár két éve – Budapest belvárosában – megnyitott székely gourmet étterem ügyvezetője az új étlapjukon megjelent Kárpát Burgert, aminek az alapja a töltött káposzta lett
Októbertől keresztül-kasul túrázhatjuk Erdélyt

Októbertől keresztül-kasul túrázhatjuk Erdélyt 

Október nyolcadikán nyitják meg hivatalosan az Erdélyt északkeletről délnyugatra átszelő, gyalogosan, lóháton vagy kerékpárral bejárható 1400 kilométeres Via Transilvanica turistaútvonalat - közölte szerdán az útvonalat kiépítő Tasuleasa Social Egyesület.
Most már elég csak Szentendréig menni, ha valaki Erdélyre kíváncsi

Most már elég csak Szentendréig menni, ha valaki Erdélyre kíváncsi 

Vasárnap megnyílt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének első kiállítási egysége - tájékoztatta lapunkat a létesítmény.

A múzeum és a színház szerelemgyereke a Skanzen új Erdély tájegysége 

A májusban nyíló, várva várt új attrakció bejárására a Magyar Utazási irodák Szövetsége tanulmányutat szervezett tagjai számára, amelyre lapunk is meghívást kapott. Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy maga a főigazgató, dr. Cseri Miklós vezetett körbe bennünket, így első kézből kaptunk információkat, ráadásul a szakember egyedülálló stílusával és humorával fűszerezve.

Erdély, vagy román tengerpart: csak uniós oltásigazolással! 

A román kormány megerősítette, ez kelleni fog az országba való belépéshez.

Székfoglaló 

Megnyílt a SZÉK Restaurant & Bar (a korábbi Klassz helyén, az  Oktogonnál, az Andrássy úton), ahol az erdélyi és székely konyha legjobbjait kínálják mostantól vendégeiknek. A nyitás alkalmával kóstoltuk kínálatukat.

Két új menedékhely a bakancsos turistáknak 

Háromszéken, Kovászna megyében, a határon túl, szomszédainknál.

Megnyílt Erdély kicsiben 

Erdély számtalan történelmi épületének és épületegyüttesének a makettjeiből nyitottak állandó szabadtéri kiállítást szombaton a Székelyudvarhellyel szomszédos Szejkefürdőn.

Borkalauz jelent meg Erdélyről 

Tizenhárom erdélyi borvidéket, szőlőfajtákat, valamint tizenegy erdélyi borászatot és pincészetet gyűjt össze a Kárpát-medencei Borkalauz Erdély című kiadványa.

Megelevenedik Erdély a szentendrei Skanzenben 

Erdélyt fogja idézni áttelepített épületekkel a szentendrei Skanzen új tájegysége. 

Rendelet született a medvék és farkasok kilövéséről Romániában 

A román környezetvédelmi tárca vezetője 140 medve és 97 farkas kilövéséről vagy áthelyezéséről adott ki miniszteri rendeletet, amelyet élesen bíráltak az állatvédők.

Kóstolja meg Erdély ízeit 

Hagyományos erdélyi ízekkel, kézműves vásárral és kulturális programokkal várja az érdeklődőket a Transylvanicum fesztivál szeptember 8. és 10. között Budapesten, a Bálna melletti Nehru parton.

Nagy problémát okoznak a medvék Erdélyben 

A négy leginkább érintett megye – Brassó, Hargita, Kovászna és Maros – elöljárói és a szakmai szervezetek képviselői július 5-én a minisztérium elé vonulnak – jelentette be Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Pénteken indul a csíksomlyói búcsúra a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz 

Három évfordulóról emlékeznek meg 2017. pünkösdjén június 2. és 5. között az Össznemzeti Zarándokvonatok utasai. 10 éve indult újra Erdélybe a Székely Gyors. A második évforduló: 2017-ben lesz a 450. csíksomlyói búcsú. A harmadik évfordulón, június 4-én pedig megemlékeznek a trianoni békediktátum aláírásának évfordulójáról.

Először rendeznek erdélyi magyar fesztivált Manchesterben 

Az idén első alkalommal rendezik meg a Góbéfest kulturális és művészeti fesztivált, az Egyesült Királyság első hivatalos erdélyi magyar fesztiválját szombaton és vasárnap az észak-angliai Manchesterben.

A Transindex megszavaztatja Erdély csodáit 

A kampány erdélyi összefogásként jött létre és a régió népszerűsítését tűzte ki céljának.

Erdélyi tájegységgel bővül a szentendrei Skanzen 

Erdélyi tájegységet hoznak létre a szentendrei Skanzenben - mondta Cseri Miklós, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Székelyföld, mint nem létező romániai desztináció 

A hivatalos romániai turisztikai oldalon szinte teljességgel mellőzve vannak a magyar vonatkozású turisztikai látványosságok, vagy ha említik is, elfelejtik odaírni, hogy magyar - olvasható a Transindex oldalán.

Kezdődhet az észak-erdélyi autópálya építése 

A munkálatokra kiválasztott cégcsoportnak két héten belül el kell kezdenie a munkát az észak-erdélyi autópálya Bors-Berettyószéplak szakaszán - jelentette ki egy hétvégi terepszemle után az illetékes román miniszter.

Erdélyben is használható lehet a pálinka terméknév 

 Az Erdélyi Pálinka Lovagrend képviselői a Földművelésügyi Minisztérium illetékeseivel folytatott megbeszélés után bíznak benne, hogy hamarosan Erdélyben is használhatják a pálinka terméknevet- írta hétfőn a Krónika erdélyi magyar napilap.

Posztindusztriális székely dekor egy erdélyi vendégházban 

Teljes felújításon esett át egy székelyföldi vendégház, a tervezés során a modern és a tradicionális stíluselemeket ötvözték.

Újabb autópálya-szakasz épül Kolozsvártól nyugatra 

Az észak-erdélyi autópálya újabb - Kolozsvártól nyugatra eső - szakaszának megépítésére kötött szerződést a romániai Autópályák és Országutak Országos Társasága (CNADNR) - közölte honlapján a társaság.

Új kártyával látogathatók kedvezményesen erdélyi templomerődök 

Mindössze 50 lejbe (kb. 3500 Ft) kerül a Román Evangélikus Egyház által kibocsátott „Transilvania Card”, amellyel félszáz erdélyi templomerőd látogatható a nyári idegenforgalmi szezon (április 27-október 15.) alatt. A kártya egyéb kedvezményekre – szállás, étkezés – is jogosít a szerződéses partnercégeknél.

Középkori műemléktemplom tornya omlott le Erdélyben 

Péntek este leomlott a Brassó megyei Szászveresmart (Rotbav) középkori műemléktemplomának tornya - közölte szombaton internetes oldalán a Monitorul Express Brassó megyei napilap.

Brüsszelben mutatkozik be Székelyföld 

Erdély arcai címmel nyílt kiállítás a brüsszeli Balassi Intézetben Dávid Botond székelyudvarhelyi művész fotóiból kedden.

Bírósági ítélet tiltja a székelyföldi turizmus népszerűsítését 

Mivel Székelyföld hivatalosan nem létezik, ezért turisztikai úti célként sem lehet népszerűsíteni – részben ezzel az indokkal utasította el a Hargita Megyei Törvényszék a Székelyföld turisztikai népszerűsítése érdekében létrehozott szövetség bejegyzését.

Újabb szakasza nyílt meg a dél-erdélyi autópályának 

December 23-án megnyílt a dél-erdélyi autópálya Temesvár-Lugos szakasza - közölte szerda a román Autópályák és Országutak Országos Társasága (CNADNR). 

Megalakult az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság 

Az erdélyi magyar értékek azonosítása, felterjesztése az erdélyi magyar értéktárba és a magyarországi értékek közé a kiemelt feladata az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságnak, amely csütörtökön alakult meg Kolozsváron.

Erdély a világ legjobb régiója a Lonely Planet szerint 

A Lonely Planet elkészítette 2016-ra ajánlott legjobb desztinációinak listáit országokra, régiókra és városokra bontva. A régiók közül Erdély érdemelte ki az első helyet.

Az engedély hiánya miatt nem építik tovább a dél-erdélyi autópálya egyik szakaszát 

A romániai Állami Építésfelügyeleti Hatóság leállította a dél-erdélyi autópálya Déva-Marosillye (Deva-Ilia) szakaszának az építését, mert a szállításügyi minisztérium nem szerezte be a kivitelező számára a szükséges építési engedélyt - közölte kedden a Digi 24 hírtelevízió.

Hamarosan Erdélyt is bejárhatjuk a Szentendrei Skanzenben 

Felgyorsult a Skanzen új, Erdély tájegységének kialakítása, jövő év végéig a beszerezni kívánt épületek és tárgyegyüttesek nagyobb hányada a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Közalapítvány birtokába kerülhet - tájékoztatta az MTI-t a múzeum főigazgatója, a közalapítvány kuratóriumi tagja.

Kincskeresés, szamártárlat és a Szegedi Robotember a Múzeumok Éjszakáján 

Június 20-án, szombaton idén is országszerte megrendezik a Múzeumok Éjszakáját, melynek keretében rengeteg helyszínen várják izgalmas programokkal a látogatókat.

Erdély is megelevenedik a Múzeumok Éjszakáján 

Országszerte több mint 360 intézmény csaknem 2000 programot kínál az idei, június 20-ára meghirdetett Múzeumok Éjszakáján. Az ország legnagyobb kulturális rendezvényén idén először kiemelt tematikához – Élő Erdély – is kapcsolódhatnak a résztvevő intézmények, a vidéki városok közül pedig Eger kerül fókuszba. A látogatók ezen az éjszakán nemcsak a múzeumok és kiállítóhelyek, hanem számos más kulturális, művészeti és közművelődési intézmény, kulturális örökségi helyszín, műemlék vagy civil szervezet gazdag programjaiból választhatnak.

Közadakozásból építik újra a gyimesbükki Rákóczi-várat 

Gyimesbükkön közadakozásból készülnek újraépíteni azt a Rákóczi-vár néven ismert őrtornyot, amely mintegy háromszáz éven át szolgálta a történelmi Erdély és Moldva határán a gyimesi kereskedelmi útvonal felügyeletét - közölte hétfőn az MTI-vel Deáky András, a Gyimesbükkért Egyesület elnöke.

Erdélyi szervezetek maguk bővítenék a külhoni magyar értéktárat 

Új alapokra helyeznék erdélyi magyar civil szervezetek a külhoni magyar értéktárba bevihető erdélyi értékek azonosításával és jóváhagyásával járó munkát - mondta pénteken az MTI-nek Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) elnöke, a Hungarikum bizottság tagja.

Erdélyi épületekkel bővült a szarvasi Mini Magyarország makettpark 

Történelmi és kultúrtörténeti jelentőségű erdélyi épületek makettjeivel bővült a szarvasi Mini Magyarország makettpark. A március 13-án átadott új makettek között olyan épületek találhatók, mint a csíksomlyói kegytemplom, a vajdahunyadi vár, vagy a segesvári óratorony. Az ünnepélyes díjátadó különlegessége volt, hogy Szarvas testvérvárosából, az erdélyi Szilágysomlyóról érkező középiskolai tanár tartott rendhagyó történelemórát a szarvasi diákoknak.

Megnyílnak a nagyközönség előtt a marosvécsi várkastély kapui 

Megnyílnak a nagyközönség előtt a marosvécsi várkastély kapui

Erdélyi körút miatt vizsgálódott az MKEH 

Részletes programleírással jelent meg egy hirdetési újságban annak az erdélyi körutazásnak a reklámja, mely fekete utazásszervezés gyanúja miatt jutott el a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalhoz.

Hetedik alkalommal indul útjára a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz 

2014. június 6-a és 9-e között ezúttal is egyesített szerelvénnyel, az oda- és visszaút során egyetlen, össznemzetinek nevezett vonatként közlekednek Erdélybe a Székely gyors és a Csíksomlyói expressz, több mint fél kilométer hosszú szerelvényei.

Hazatér erdélyi otthonába az ötméteres törpedinoszaurusz 

Az erdélyi Hátszeg (Hateg) mellé szállítják "haza" a magyarosaurus dacus nevű törpe dinoszaurusz élethű mását, amelyet a 20. század elején talált maradványok alapján készített el egy őslényekre szakosodott kanadai szobrászművész - közölte honlapján a Bukaresti Tudományegyetem.

Eladó az erdélyi Drakula-kastély 

Évente 560 ezren fordulnak meg a törcsvári kastélyban, de a tulajdonosoknak sem idejük, sem energiájuk nincs az átalakításra.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!