hirdetés
hirdetés

Megérkezett „Csőrike II”-és a „Szarvastehén”

Nyugat-Európában több évtizedes múltra tekint vissza a helikopterek és a merev szárnyas repülőgépek egyedi díszítése, de hazánkban csak a rendszerváltást követően vált lehetővé a légierőben rendszeresített típusok különleges festése. A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban immár három ilyen gép látható.

hirdetés

A 1904-es oldalszámú, legendás MiG-21-es vadászgép, „Cápeti” volt az első 1992-ben, amely a terepszínű festését lecserélte egy feltűnőbbre. A helikoptereknél a 117-es oldalszámú Mi-24-es „Csőrike” a millennium évében kapta meg „sas tollait”, mely kamuflázsnak is tökéletes volt. Alkotója Simkó Zsolt munkája során airbrush technikát alkalmazott, és a végeredmény mindenkit lenyűgözött, ezért a 2007-es kecskeméti nemzetközi repülőnapra készülő újabb forgószárnyas díszfestését is rábízták. A 714-es Mi-24-es helikopter festésének alapjául a típus NATO kódneve „Hind”, azaz „Szarvastehén” szolgált. A magyar nemzeti színek is hangsúlyosan megjelentek a gépen, leglátványosabban repülés közben voltak láthatóak: piros-fehér-zöld kokárdát formáztak a forgószárny-lapátokon. 2010-ben újabb különleges festésű Mi-24-es mutatkozott be a repülőnapon, amikor Simkó Zsolt újraalkotta a „ragadozómadarat” és a 716-os oldalszámú Mi-24V típusra festve megszületett „Csőrike II”.

2019. november 19-étől mindhárom díszfestésű harci helikopter feltűnik a RepTár udvarán. Az újonnan érkező gépek a fegyvertartó félszárnyak és forgószárnylapátok nélkül érkeznek, ezeket később szállítják ki és szerelik fel, előreláthatólag jövő év tavaszán foglalják el „Cápetiék” mellett.

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai