Online sétálhatunk az Operában és a Zeneakadémián

A Magyar Állami Operaház, a Zeneakadémia, világszerte több mint 60 kulturális intézmény és a Google Kulturális Intézet egyedülálló és interaktív kalandra hívja az előadó-művészet, zene, dráma, tánc, opera és kultúra iránt érdeklődőket. Ma nyílik meg az online kiállítás, melynek segítségével bárki kiállhat a világot jelentő deszkára és a művészek szemével nézhet körül többek között a Carnegie Hall színpadán és bepillanthat a Zeneakadémia vagy a Magyar Állami Operaház termeibe.  

A kiállításon több előadásról készített 360 fokos videókban navigálva a nézők a művészek mellé állhatnak és testközelből élvezhetik az előadásokat.

A Street View panoráma-galéria segítségével bárki beleshet a függönyök mögött rejlő titokzatos világba és többek között azt is megnézhetik hogyan készülődnek a Carnegie Hall, a Berlini Filharmonikus Zenekar művészei, de az Operaház mindennapjaiba, vagy a Zeneakadémián folyó oktatásba is bepillanthatnak.

A kiállítás interaktív történetek segítségével mutatja be a kulturális intézményeket, a színpadok kulisszái mögötti világot, a művészeket és az előadások hátterét.

A virtuális túrán a nézők összesen 6 új, magyarországi kiállítást járhatnak be. Ezek során betekintést nyerhetnek a Magyar Állami Operaház kulisszái mögé: a próbatermektől a festőműtermen át egészen a parókakészítő műhelyig; közelebbről megismerhetik az Operaház örökös tagjait, és Lotz Károly nézőtéri freskójáról is többet megtudhatnak a kiállítás megtekintői.

A Zeneakadémia három tárlata az 1907-ben épült szecessziós palotát, a 2013-ban három éves rekonstrukciót követően újranyitott koncertközpont zenei életét és az egyedüliként Liszt Ferenc által alapított zenei egyetemen folyó világszínvonalú oktatást mutatja be.

A kiállítás keretében a Magyar Állami Operaház nézőtéri mennyezetén látható Lotz Károly-freskó eddig sosem látott felbontásban csodálható meg a Gigapixel technológiával rögzített felvételeken, melyek az elérhető legmagasabb képminőséget nyújtják. A zene apoteózisa című freskó a legapróbb részletekig megismerhető, csakúgy, mint a legendás nézőtéri csillár sokak számára eddig ismeretlen elemei is.

A Zeneakadémia első emeletén található A művészet forrása című Körösfői Krisch Aladár festményt több szemszögből tekintheti meg a látogató, rejtett részleteiről pedig az épületet bemutató kiállításon olvashatnak az érdeklődők.

A kiállítások részét képezik a Zeneakadémia reklámfilmjei is, amelyek közt szerepel a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon Silver Hugo-díjjal, illetve a kommunikációs szakma legfontosabb elismerésének számító Red Dot Desgin Award-díjjal elismert Lisztérium című imázs spot, illetve az ezzel kontrasztáló 140 éves Zeneakadémiát hangjegyekből megrajzoló reklám is. A közzétett fotók a Zeneakadémia szellemiségét, lényegét ragadják meg: a Korbl Flóris és Giergl Kálmán által tervezett épületet, ahol a zene él; az egyetemen folyó oktatást, valamint az Európa legpatinásabb, a legnagyobb sztárokat vendégül látó koncerthelyszínek közé tartozó Nagytermet.

A beltéri Street View felvételek segítségével a nézők még a látogatás előtt kipróbálhatják a kilátást a nézőtér üléseiről és a páholyból, így könnyebben eldönthetik hova szeretnének majd ülni.

A kiállításon az érdeklődők eddig sosem látott szögből és részletgazdagságban nézhetik végig többek között a Peer Gynt opera, a Hegyi király csarnokában című részletét. Az előadást egyszerre több kamerával, 360 fokos szögben rögzítették, így a látogatók az első sornál is közelebb kerülhetnek a művészekhez. A gömb videó azt az érzetet kelti, mintha a nézők valóban szemtől szemben állnának a Philadelphiai Szimfonikusokkal és követhetik a karmester vezénylését, majd megfordulva a művészek szemszögéből láthatják a színpadot, végigpásztázhatják a színpadi gépeket és belenézhetnek a vakító reflektorfénybe is.

A most megnyitott kiállításhoz több mint húsz ország előadó-művészeti intézményei több mint száz interaktív történetet hoztak létre, 8000 fotót, videót és dokumentumot osztottak meg online a Google-lel együttműködésben. A legújabb technológiai innovácók segítenek életre kelteni a legendás helyszínek hangulatát és bárki számára átélhetővé teszik a színpadi élmény izgalmát.

 

Az új online kiállítás ma nyitja meg kapuit a g.co/performingarts weboldalon és a Google Kulturális Intézet oldalán. A kiállítás bárki számára elérhető mobilon, tableten és számítógépen egyaránt. A 360 fokos betekintést kínáló videók a YouTube-on elérhetőek.

 

A Google Kulturális Intézetről

A Google Kulturális Intézet 2011-es alapítása óta számos múzeummal, alapítvánnyal dolgozott együtt, köztük Magyarországon partnere a Magyar Állami Operaház, a Zeneakadémia, a Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Nemzeti Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum a Holokauszt Emlékközpont, külföldön pedig sok más mellett a párizsi Musée d’Orsay vagy a londoni British Museum. Jelenleg több mint 60 országból 900-nál is több partnerrel rendelkezik tárlatában online összesen 6 millió műtárgy, fotó, videó kézirat és művészeti, kulturális és történelmi dokumentum érhető el bárki számára megőrizve értékeiket a jövő generációjának.

 


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.