Study-támogatás, reptéri könnyítés, új tematikus séta

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének közgyűlésén számos értékes újdonságot osztottak meg a hallgatósággal az előadók.

Fejlesztések Esztergomban

Hernádi Ádám polgármester elmondta, hogy a belváros komplett rehabilitáción esik át, megújulnak egyebek között a Szent István Fürdő és a Fürdőszálló épületei, parkolási centrum, bringapark kerékpárutak épülnek, fejlesztik a közösségi közlekedést, a Palatinus-tavat, és fesztiválhelyszínt alakítanak ki. Kovács Viktória, a közgyűlésnek helyszínt biztosító Szent Adalbert Rendezvényközpont igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a vendéglátás teljes spektrumát lefedik: sok száz fős rendezvényeket képesek lebonyolítani, amelyhez a cateringet és szálláshely-szolgáltatást is a központ nyújtja. Hozzájuk tartozik a Bazilikával egyidős, lenyűgöző belső terekkel rendelkező 3000 négyzetméteres Prímás Pince, amely 400 fős ültetett események lebonyolítására alkalmas. A Hotel Adalbert kapacitása pedig közel 200 főnek tud szállást nyújtani.

Új tematikus séta Budapesten
Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Turisztikai Irodájának tevékenységéről korábban már ITT írtunk. Treer Éva az iroda vezetője újdonságként arról számolt be, hogy két héten belül a piacra kerül az a tematikus budapesti séta, amely az Avilai Szent Teréz templomban szolgáló plébános embermentő hőstettének állít emléket. A sekrestye felújítása során a falba rejtve keresztlevelek sokaságára bukkantak, amelyeket, a vészkorszak idején falaztatott be Hévey Gyula plébános, aki együtt sok ezer zsidó honfitársának életét mentette meg azzal, hogy katolikus hitre keresztelte őket.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség elmondta, a meglévő piacok mellett az elmúlt hetekben Nagy-Britanniában és Oroszországban is elindult az MTÜ forgalomélénkítő kampánya. Az őszi és téli időszakban további kampányokkal készülnek. A Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság szinte az összes küldőpiacon tervez a harmadik és negyedik negyedévben személyes megjelenéssel járó marketing aktivitást, workshopokat, road show-kat. A 2021-ben az MTÜ-vel kiemelt partneri kapcsolatban lévő MUISZ-tagok pályázhatnak study tour támogatásra, melynek összértéke 50 millió forint, a maximum igényelhető támogatás tanulmányutanként pedig 3 millió forint.  

Új videó: miért irodával utazzunk?
Szontágh Szabolcs, az MTÜ Vallásturisztikai programigazgatója arról számolt be, hogy Liszkai Leventével együtt két és fél éves munka során felmérték hazánk olyan vonzerőit, értékkincseit, amelyek a szűkebb és tágabb értelmemben vett vallási turisták számára érdekesek lehetnek. A 4000-es listát 230 erős helyszínre szűkítették, amelyek potenciális úti céljai lehetnek az egyházi örökségek iránt érdeklődők számára.

Prónay Bence, a MUISZ kommunikációs- és marketingtevékenységével kapcsolatban elmondta, a pandémia időszakában minden eddiginél nagyobb zajban kellett célba juttatniuk üzeneteiket. Az egyik legfontosabb az volt, hogy kormányzati támogatásra van szüksége a szakmának, a másik, hogy járvány idején is lehetőségünk van utazni, a biztonságos lebonyolításnak pedig az utazási irodák a letéteményesei. Utóbbit meggyőzően kommunikálja az ECTAA magyar szinkronnal kiegészített animációs filmje. A MUISZ hamarosan induló kampányának ez a videó alkotja majd a gerincét, és a szövetség által eddig nem, vagy kevéssé használt kommunikációs csatornákon is megjelenik, mint a Youtube, a Google Ads és a Facebook Watch.

A videót ITT tekinthetik meg.

Reptéri könnyítések utaztatóknak
Jakus József, a közúti közlekedési bizottság képviseletében több kedvező fejleményről számolt be a Ferihegyen csoportokat fogadó utaztatók számára. A Budapest Airport hamarosan megszünteti a 10 tonnás autóbuszokra vonatkozó korlátozást, így rövidesen a háromtengelyes buszok is felvehetik vagy letehetik majd az utasokat közvetlenül a terminálok bejáratánál. Egy Európában egyedülálló gyakorlatnak is zöld utat adott a repülőtér: az utazási irodák egy-egy kijelölt munkatársa (pl. idegenvezető, csoportkísérő) kötelező biztonsági vizsgálat után a vámszabadterület kijelölt helyén várhatja a csoportot, veheti fel az utasokat.



Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?