hirdetés
hirdetés

Szenegáli utazási nyeremény az Afrika Expón

Keveset hallunk, keveset tudunk Szenegálról, erről a csodálatos kultúrával, gyönyörű világörökségi helyszínekkel és pompás madárvilággal rendelkező nyugat-afrikai óceánparti országról. Magyarországon az Utazz Afrikába Utazási Iroda szinte az első és egyedüli, aki Szenegál kiemelt turisztikai desztinációként tartja számon.

hirdetés

Évente számos, változatosabbnál változatosabb programmal kecsegtető csoportos körutazást indítanak a kellemes klímával és gasztronómiával rendelkező országba. Az Utazási Iroda ügyvezetője, Szilasi Ildikó Afrika-szakértő, antropológus, Magyarország Tiszteletbeli Külgazdasági Tanácsosa Szenegálban ugyanis az ország és a helyi látványosság jó ismerője. Az Utazás kiállítás egyidejű rendezvényeként megrendezésre kerülő Afrika Expo és Vásáron is a hírlevélre feliratkozók fődíja egy kedvezményes szenegáli utazási lehetőség lesz.

Ismerjük meg közelebbről Szenegált!

Dakar a Magyarországnál két és félszer nagyobb alapterületű, és közel 14 milliós lakosságú nyugat-afrikai ország fővárosa, gazdasági és kereskedelmi központja. Az Atlanti-óceán által körbehatárolt félsziget klímája kellemes, a Corniche óceánparti sugárúttal végigkísért partszakasz felől szellő érkezik. Dakar kikötője kitűnő elhelyezkedése miatt nemcsak Szenegál, hanem más, tengertől elzárt nyugat-afrikai országok -például Mali, Niger, Burkina Faso „kapuja” is. A látványosan fejlődő és modernizálódó Dakar legszebb építészeti örökségeit még a francia gyarmatosítók hagyták örökül, akik 1902 után a korábbi fővárosból, Saint-Louisból (ma az UNESCO Világörökség része) a kedvezőbb elhelyezkedéssel bíró Dakarba helyezték át központjukat. A Függetlenség tere körül és a belvárosban található koloniális épületek megőrizték a gyarmati kor sajátos hangulatát. Az élő gasztronómiai is őrzi a francia gyarmatosítók kultúráját, a reggelt Szenegál szerte friss bagett és croissant illata tölti meg.

Rózsaszín-tó

A világon csupán két- három természetes, rózsaszín színű tó létezik. A Dakartól kb. egy órányi autóútra található Retba-tó közéjük tartozik. A 40%-os sótartalmú tó színe a vízállástól és a napsütés erősségétől függően halványrózsaszíntől skarlátvörös színben pompázik. Szinte mindenki hallott már a Párizs- Dakar raliról. A több észak- és nyugat-afrikai országot átszelő terepverseny 2009-ig itt, a tó partján ért célba. Az erre járó turisták a híres versenyzők nyomdokain, kamionokból átalakított óriás buggyval próbálhatják ki a ralizást a sivatagi homokban és az Atlanti-óceán érintetlen partján, amely 700 km hosszan övezi Szenegált partvidékét Mauritániától Bissau-Guineáig.

Madarak világa

A Muritánia határvidékén található Dzsudzs Madárrezervátumot a világ harmadik legjobb madármegfigyelő helyeként tartják számon. A 160 km2 kiterjedésű Nemzeti Park 400 madárfaj és 3 milliós madárpopuláció élőhelye, ahol flamingó, pelikán, kormorán, vízimadarak, sőt varánuszok és krokodilok is lencsevégre kaphatóak természetes környezetükben. Bár Szenegál nem vadleseiről híres, a Bandia Vadasparkban több tucat afrikai állat megfigyelésére nyílik lehetőség: zebra, zsiráf, antilop, majom, strucc él meg itt.

Hagyományőrző tánccsoportok

Az emberi zsibongás, gyereksírás, kecske bégetés és a müezzinek imára hívó éneke után a djembe dob hangja szűrődik ki a dakari lakónegyedekből a leggyakrabban. A zenei és táncfesztiválok egymást érik, melyek különlegessége, hogy nemcsak a tradíció, de a modern kortárs tánc vagy a jazz is megjelenik a repertoárban. A Daniel Sorano Nemzeti Színház Afrika egyik legpatinásabb táncszínházának számít. Az utazónak még arra is lehetősége nyílik, hogy a Nemzeti Színház válogatott zenészeivel kóstoljon bele a dobolásba, vagy kitűnő táncosaitól lesse el a szenegáli népi táncok alaplépéseit. A guineai peul hagyományokat őrző több generációs Sory Camara Tánccsoport nyitott művészházába bárki ellátogathat, aki kíváncsi arra, hogy Dakar egyik sűrűn lakott negyedében hogy él egy több generációs művészcsalád egy házban, és szívesen elfogyasztana velük egy fűszeres Touba kávét, amit napjában többször Szenegál- szerte előszeretettel fogyasztanak.UNESCO Világörökségi helyszínek

Két olyan, az UNESCO által is a Világörökség részévé nyilvánított hely van Szenegálban, amely valódi időutazást ígér. A karibi-hangulatot tükröző Gorée-sziget Dakar belvárosától 20 perces hajóúttal érhető el. A 900 méter hosszú és 300 méter széles parányi sziget ma a béke és harmónia fellegvára, ahol az apró butikokban különböző színű sivatagi homokból különleges technikával festmények készülnek. Ki hinné, hogy a romantikus hangulatú szállodák, éttermek helyén egykor zsarnokoskodó portugál embervér-kereskedők éltek, vagy éppen rabszolga-börtönök működtek. Utóbbiak közül néhány ma is nyitva áll.

A Dakartól 250 km-re északra található Saint- Louis város történelmi részének koloniális épületei talán még szebbek és romantikusabbak, mint Gorée-szigete. Saint- Louis történelmi városrészét lovas-szekéren barangolhatjuk be a városnézés során. Az építészet és történelem mellett a művészet kedvelőinek sem okozhat csalódást a város, hiszen több tucat antik és kortárs művészeti portékát áruló galéria található a Szenegál folyó által körbehatárolt kis szigeten.

Utazzunk és ajándékozzunk!

A Magyarországról hét órányi repülőúttal elérhető Szenegál nagyon is érdemes arra, hogy felfedezzük. Az egész évben napsütéses ország nagyon jó közbiztonsággal, közlekedési infrastruktúrával és változatos gasztronómiával bír, ahová az utazónak sem vízumra, sem kötelező oltásra nincs szüksége. Üdüléssel, világörökségi helyszínekkel, az állat- és madárvilág megfigyelésével és sok kulturális élménnyel megfűszerezett szenegáli körutazásunk során plusz élményt okozhat, ha gondolunk arra, hogy az utazás során szerzett spontán barátainknak, a toubab, azaz a fehér látogató látványától kíváncsi gyerekeknek felelős utazóként némi ajándékkal készülünk. Ha pedig már kifogytunk a tollakból, ceruzákból, sapkákból és focilabdákból, és semmi sincs a kezünk ügyében, még mindig adhatunk élményt ajándékba: egy focizás vagy ugráló iskolázás a gyerekekkel éppoly örömteli mosolyt csal az arcukra, mintha ajándékot adtunk volna.

Írta: utazzafrikaba.hu


hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai