hirdetés
hirdetés

Újraindult a szakmai párbeszéd a turizmusban

Öt év kihagyás után június 23-án hivatalos formában is újraindult a párbeszéd a szakma képviselői és az államigazgatás között, miután a Nemzetgazdasági Minisztérium összehívta a Nemzeti Turisztikai Fórumot.

hirdetés

A szakmai párbeszédet a mai naptól a Nemzeti Turisztikai Fórum erősíti - tájékoztat az eseményről a kormány.hu portál. 

A hivatalos közleményből kiderül, hogy "A kormányzat és a turisztikai szektor szereplői közötti szakmai párbeszéd élénkítésére, a turizmussal kapcsolatos kérdések megvitatására, stratégiai ügyek véleményezésére – formalizált testület helyett – egy operatív fórumot hívott össze a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Tagjai olyan sikeres, eredményorientált szakemberek, akik megfelelő ismeretekkel és tapasztalattal rendelkeznek a turizmus és vendéglátás szakma képviseletéhez.

A Fórumon keresztül a civil, vállalkozói szempontok, szakmai javaslatok jeleníthetőek meg és csatornázhatóak be a kormányzati munkába. A szakmával való korábbi kötött, képviseleten alapuló, formalizált együttműködést egy rugalmas, gyakorlati meglátásokra épülő folyamatos konzultáció a váltja fel, amelyhez a Fórum adja a keretet. A Fórum összehívásának célja, hogy teret adjon a stratégiai, hosszú távú közös gondolkodásnak valamint annak vizsgálata, hogy a meglévő – sokszor spontán folyamatok által alakított – kedvező helyzetet hogyan lehet a szakmával való együttműködésben tartóssá tenni.

A másik cél az, hogy bizonyos időközönként konkrét, aktuális szakmai kérdésekben konzultálhasson a tárca a meghatározó szakmai szereplőkkel, illetve a szakmának legyen lehetősége a kérdéseit, felvetéseit szervezett keretek között feltenni.

Glattfelder Béla, fotó: Dede Géza
Glattfelder Béla, fotó: Dede Géza

Az első találkozón szó esett a 2014-20 időszakban turizmusfejlesztésre rendelkezésre álló EU-s dedikált forrásokról, valamint azokról az egyéb keretekről, amelyek reményeink szerint minél nagyobb arányban szolgálhatnak turizmusfejlesztési célokat is. A résztvevők egyben üdvözölték, másrészt szorgalmazták a folyamatban lévő, illetve tervezés alatt álló emblematikus nagyprojektekkel kapcsolatos szakmai konzultációt, amely a több ezer fős kongresszusi központra, a Liget Budapest Projektre, illetve már megvalósult rendezvényhelyszínek jövőbeni, a turizmust minél inkább szolgáló hasznosítására is kiterjednek.

A Fórum tagjai személyükben kaptak felkérést, tapasztalataik alapján.

Az ülés meghívottjai:

Bánki Erik, a Parlament Gazdasági Bizottságának alelnöke

Bunkoczi László, a Magyar Turizmus Zrt. korábbi marketingigazgatója

Csizmadia László, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének korábbi elnöke, a BGF nyugalmazott főigazgatója

Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke

Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója

Jávorkai Péter, a Premium Incoming és az STH Special Tours ügyvezető igazgatója

Jo Gowie, a Mellow Mood korábbi szállodafejlesztési igazgatója

Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója

Kocsy Béla, a KDNP Turisztikai Szakbizottságának elnöke

Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke

Probáld Ákos, a Központi Statisztikai Hivatal Szolgáltatásstatisztikai Főosztályának korábbi vezetője

Puczkó László, a Xellum tanácsadó cég ügyvezetője és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Turizmus, Szabadidő és Szálloda Intézetének vezetője

Rókusfalvy Gábor, a MaReSz elnökségi tagja és a Roxer Event & More ügyvezető igazgatója

Zsámboky Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. korábbi vezérigazgatója

Zsidai Zoltán Roy, a Zsidai Gasztronómiai Csoport vezetője

A Nemzeti Turisztikai Fórum, Fotó: Dede Géza
A Nemzeti Turisztikai Fórum, Fotó: Dede Géza

A tárca képviseletében Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár, valamint Dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár vettek részt az ülésen.

A koordinációs feladatokat és az operatív teendőket az NGM turisztikai szakterülete látja el, a megbeszélések összehívása 2-3 havi rendszerességgel várható" - zárul a hivatalos tájékoztató. 

Emlékezes, hogy a korábban a turisztikai szakma és a kormányzat közötti egyeztetés fórumának számító Országos Idegenforgalmi Bizottságot (OIB), amelyet később Nemzeti Turisztikai Bizottságnak kereszteltek át, 2010 óta nem hívták össze, így hivatalosan nem szűnt meg ugyan, de munkát nem végzett, vagyis a formális egyeztetés a szakma és az államigazgatás között hivatalosan mostanáig szünetelt. Utolsó ülésén Horváth Endre turisztikai helyettes államtitkár mutatkozott be, azóta nem ülésezett a bizottság. Ezt az állapotot több szakmai szervezet is kritizálta az elmúlt évek során. 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai