hirdetés
hirdetés

Városnézés virtuális túravezetővel

Még a városlakók sem feltétlenül tudják, hogy az ismert nevezetességeken kívül milyen felfedezésre váró titkokat rejt lakóhelyük - ezen hivatott segíteni a Telenor és a Hosszúlépés együttműködésében kifejlesztett Hipernet TúraBOT, amely frappáns csavart visz a városlátogató túrákba.

hirdetés

Az ingyenes elérhető szolgáltatáshoz mindössze okostelefonra, stabil netkapcsolatra és a Facebook Messengerre van szükségünk, és máris indulhat az öt budapesti vagy a szegedi, balatonfüredi, pécsi és debreceni túrák. Az érdeklődők a Messengerben kereshetik ki a Hipernet TúraBOT-ot, amelyből aztán kiválasztják a felfedezni kívánt helyszínt, és indulhat a séta. A virtuális guide tematikus, több állomásos útvonalon kalauzol végig, szöveges vagy hangos leírásokkal, miközben a résztvevőknek bemutatja az egyes városok vagy városrészek első pillantásra nem igazán nyilvánvaló titkait. Az egyes helyszínek között pedig útvonaltervező segítségével mutatja az utat, de a látványosságokat aztán magunknak kell kikeresnünk.

Mi a Bulinegyed nappal útvonalat próbáltuk ki, amelyet bejárva feltárulkoztak a VII. kerület kevéssé ismert látványosságai. Kiderült, hogy a Lumen zöldségessel szembeni tűzfal a bolt múlt- és jelenbeli tulajdonosait mutatja be, Seress Rezső egykori otthona mellett. Bepillantottunk az erődítménynek tűnő, ám belül kisebbfajta várost rejtő Kazinczy utcai ortodox zsinagóga udvarába, láttunk lélegzetállító kaput, megelevenedő Rubik-kockát és Budapest legromantikusabb évfordulós ajándékát, Herzl Tivadar gerillaszobrát és óvodások segítségével készült tűzfali festményt.

Kapu a Síp utcában

Budapesten emellett az utolsó vízcsap vagy az ódon titánok nyomába eredhetünk, megismerhetjük a Nyolckert más megvilágításban, valamint föld alatt és felett csavaroghatunk. Szegeden a hősöket, motívumokat és a ló farát, valamint a tiszai és belvárosi legendákat, Debrecenben Szabó Magda emlékeit és a Piac utcát fedezhetjük fel, Pécsen belvárosi körtúrára és a Tettyére invitálnak, Balatonfüreden pedig régimódi vakációt és a Csalogánytól Ötvös Csöpiig vezető utat járhatjuk be. És bár a TúraBOT a profi, mellettük álló idegenvezetőt nem helyettesíti, de ettől függetlenül kiváló élmény, és sokat lehet segítségével tanulni saját vagy mások lakóhelyéről.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!