hirdetés
hirdetés

110 program, 38 koncert a pécsi fesztiválon

Huszonhárom helyszínen több mint 110 program és 500 előadó várja az érdeklődőket Pécsett a Zsolnay Fesztiválon és Egyetemi Napokon.

hirdetés

A három nap alatt (május 1-3.) 38 koncert, 41 családi és gyermekprogram, valamint 36 közösségi program részesei lehetnek a látogatók.

Erről sajtótájékoztatón számoltak be hétfőn, április 14-én a budapesti Benczúr Hotelben. A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) ügyvezetője elmondta, hogy a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) közösen tartják meg idén a Zsolnay Fesztivált és az Egyetemi Napokat. Márta István szerint az együttműködésnek köszönhetően szélesedik a résztvevők köre.

Európa Nap a 2013-as fesztiválon
Európa Nap a 2013-as fesztiválon

Két helyszínen rendezik meg a fesztivált, a Kodály Központban és a Zsolnay Kulturális Negyedben, de az ügyvezető szerint harmadik helyszín is lesz a kettő között: a Balokány Ligetben rendeznek majálist. Az egyik helyszín a Pirogránit udvar lesz, de lesz műsor az E78 rendezvényteremben, a Re:public Galériában, az ArtÉrben, az Inkubátorházban, a Liszt Ferenc hangversenyteremben és a Bóbita Bábszínházban is.

Vasparipa Galopp és Tompos Kátya koncertje

Érdekességre tart majd számot, hogy megrendezik az I. Pécsi Vasparipa Galoppot, amelynek keretében 19. század végi, 20. század eleji ruhákban, korabeli biciklivel vonulnak fel a városban a résztvevők. A Bringafirka című eseményen pedig biciklialkatrészekből felépített kinetikus szobrokat, játszószobrokat állítanak ki.

A fesztivál 2013-ban
A fesztivál 2013-ban

A programok között Márta István kiemelte Tompos Kátya lemezbemutató koncertjét és az Amadinda együttes fellépését Presser Gábor és Karácsony János vendégszereplésével.

A tájékoztatón elhangzott, hogy este hét óráig minden fesztiválhelyszín ingyenesen látogatható, azután 500 és 2000 forint között mozognak a jegyárak. A PTE hallgatói és a középiskolai diákok az esti programokat is kedvezménnyel látogathatják.

Medúza és Vasarely

Több kültéri installációval is találkozhatnak a fesztivál látogatói, köztük egy medúzacsaláddal és egy Vasarely-szoborral. A Kulturális Labor Szociális Szövetkezet Szuhai Márton közreműködésével fényfestéssel, valamint Az ízeltláb fantasy pihenő csáp című installációval mutatkozik be a Pirogránit udvaron.

A színházi előadások közül az ügyvezető kiemelte a Rabinovich album című Philippe Blasband-könyvből született performanszot, amelyet Kerekes Éva, Parti Dóra és Tóth József közreműködésével a Kemencetérben mutatnak be május 2-án. Ott lesz még a fesztiválon a FÜGE társulat és a Gólem Színház is egy-egy produkcióval. Háy come Beck címmel pedig Háy János író és Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere tart különleges előadást az érdeklődőknek.

A kis hableány előadás a 2013-as fesztiválon
A kis hableány előadás a 2013-as fesztiválon

A gyerekek se fognak unatkozni, a Zsolnay Negyedben tárlatvezetés lesz számukra, különféle rajz- és kézműves foglalkozások, és ellátogathatnak a Planetáriumba is.

Magashegyi Underground és Supernem

Az esti zenei fellépők között lesz mások mellett a Magashegyi Underground, a Specko Jedno, a Budapest Burlesque Live, az Intim Torna Illegál, az Ivan & The Parazol és a Supernem.

Márta István szerint a Zsolnay Fesztiválnak tavaly 10 ezer látogatója volt, idén több érdeklődőre számítanak.

Frey Benjámin, a Pécsi Tudományegyetem EHÖK kulturális referense elmondta, hogy közvélemény-kutatást tartottak a diákok között, mit szeretnének, 85 százalékuk egy pécsi fesztiválra szavazott. Tavaly ötezren vettek részt saját rendezvényükön, most szintén ennyi diákot várnak. Véleménye szerint többen elhozzák majd családjukat vagy barátaikat is.
- Kulturális varázskertet szeretnének létrehozni - mondta.

A fesztivál helyszínein diákok is dolgoznak, a hallgatók oroszlánrészt vállalnak a szervezésben, a fesztivál helyszíneinek díszítésében, színpadépítésben, többen pedig előadóművészként is bemutatkoznak a Zsolnay-negyedben.

„Pécs nem egyéjszakás város, nálunk legalább három napot kell eltölteni, annyi a látnivaló” – mondta Márta István.

Bővebb információért kattintson ide!

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai