hirdetés
hirdetés

A görögök és a horvátok már a nyári főszezonra koncentrálnak

Már megtették az előkészületeket a legfőbb nyári turistacélpontok a határok újranyitása érdekében.

hirdetés

A koronavírus-válság előtt természetes volt a határok mindennapos átlépése. Azóta kemény korlátozásokat vezettek be, és csak bizonyos feltételek teljesítése esetén engedélyezik az áthaladást. Ahogy a nyári hónapok közelednek, sok európai lassan ráébred, hogy akár el is maradhat idén a várva várt tengerparti nyaralása.

Görög tengerpart / pixabay.com
Görög tengerpart / pixabay.com

A görög kormány eltökélt abban, hogy újraindítsa a turizmust július elsején. "Még mindig dolgozunk a pontos orvosi protokollokon, de elég valószínű, hogy valamiféle teszt bemutatását fogjuk kérni a turistáktól még a repülőút megkezdése előtt", mondta a görög turisztikai miniszter. "Reméljük, hogy az Európai Unió megfelelően fog irányítani annak érdekében, hogy pán-európai megállapodás születhessen. Van néhány ország, amelynek ez a célja, és igyekszik ezt megvalósítani. Görögország is közéjük tartozik. De nem várhatunk!"

Hiszen ha nem lesz nyári szezon, akkor a turizmusban dolgozó többnyire kis- és középvállalatok csődbe mennek. Egyelőre nincs európai uniós iránymutatás arról, miként fogadhatnának vendégeket a népszerű turistacélpontok úgy, hogy az ne lenne veszélyes egészségügyi szempontból.

Horvátországnak azonban van erre egy ötlete. "Szóba került egy olyan irat bevezetése, ami igazolná, hogy valaki nem jelent kockázatot", mondja a horvát belügyminiszter. "Úgy vélem, ez mindenki számára hasznos lenne, nem csupán a vendéglátósoknak vagy a szállásadóknak, hanem az utazóknak, a turistáknak is."

Szakértők még dolgoznak a horvát javaslat gyakorlati megvalósításán. Van olyan ország, ahol azonban nem látnák szívesen, ha a híres turistalátványosságok környékét ismét nagy tömeg árasztaná el.

Egy francia zöldpárti képviselő szerint világjárvány idején hatalmas kockázatot jelentenek a turisták. "Nem tűnik túl értelmesnek rövid távon a világkörüli utazás és a vírus terjesztése", véli Karima Delli. "Több értelme van annak, ha az emberek a saját régiójukban tesznek meg kisebb utakat."

A belső határok újranyitása a kormányokra van bízva az Európai Unióban. Nagy nyomás nehezedik a kormányzatokra, hogy mikor engedélyezzék ezt.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai