hirdetés

A sajtevés segíthet a súlyvesztésben

Dán kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a sajtfogyasztók bélflórájának összetétele az elhízás megakadályozásában és az anyagcseréjük fokozásában is segítheti őket. Az írás a The Independent cikke alapján készült.

hirdetés

Egy új tanulmány szerint a sajtfogyasztás akár a fogyókúránkat is előmozdíthatja.

A Journal of Agriculture and Food Chemistry nevű szakfolyóiratban, áprilisban közölt értekezés a kutatók által szimplán „sajtanyagcserének” titulált jelenséget veszi górcső alá.

A Koppenhágai Egyetem és az Aarhusi Egyetem tudósai 15 ember vizelet- és székletmintáit hasonlította össze, akiknek napi étrendjében két hétig kizárólagos tejtermékként vagy sajt és tej, vagy pedig vaj szerepelt.

A tesztek alapján (melyeket egyébként a Dán Tejtermékkutatási Alap finanszírozott) a vizsgálat alatt sajtot (vagy tejet) fogyasztó emberek bélflórájának összetétele jelentősen eltért a többiekétől.

A „sajtevők csapatának” emésztőrendszere több butirátot tartalmazott. Ez a gyulladáscsökkentő zsírsav képes növelni az energiatermelést.

Az Amerikai Diabétesz Társaság 2009-es tanulmánya szerint a butirát bizonyos körülmények között fokozza az anyagcserét, és segít megőrizni a testzsírszázalék nagyságát, vagyis segít megelőzni az elhízást.

Azért ne rohanjuk le a szupermarketben a sajtos pultot!

A kutatók szerint a „francia paradoxonnak” nevezett jelenség (a sok telítettzsír-fogyasztás ellenére Franciaországban viszonylag alacsony a koszorúér-betegségek előfordulási aránya) inkább a kiegyensúlyozott étrend elterjedésének, mintsem a féktelen kéksajthabzsolásnak köszönhető.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Az új szabályokat figyelembe véve változnak-e Önöknél az árak?

Kiadónk társoldalai