hirdetés

A Zsidai Gasztronómiai Csoport visszautasítja a HVG cikkének állításait

A Zsidai Gasztronómiai Csoport tényekkel utasítja vissza a HVG cikkének tartalmi állításait, egyben ismerteti azt is, miért fellebbezte meg a NÉBIH-vizsgálat megállapításait.

hirdetés

Folyamatos hatósági egyeztetés, ellenőrzések

2016. eleje óta folyamatosan egyeztettünk a szakhatóságokkal, köztük a NÉBIH-hel a Budapest I.kerület Táncsics Mihály utca 25-ben található báziskonyha tervezése és kivitelezése során.

Még a próbaüzem megkezdése előtt, június 9-én a Zsidai Csoport maga kért egy külön NÉBIH ellenőrzést. A HAACP hiányát – amelyet a NÉBIH kifogásolt - még abban a hónapban, júniusban pótoltuk. A NÉBIH működésünket június végén, a vizsgálat lezárásaként szabályosnak minősítette.

Június 28-án megérkezett a NÉBIH igazolás a június 9-én történt ellenőrzés nyomán: bejelentési kötelezettséget teljesítettük, az igazolás határozatlan időre szól. Ezzel visszaigazolásra került, hogy a termelő bázisunk NÉBIH szempontjából szabályosan került kialakításra és működhet. Ezt megelőzően emailben bemutattuk a munkavállalói szakképesítést igazoló bizonyítványokat (június 13-án) és folyamatosan egyeztettünk konyhatechnológiai szakemberekkel és a NÉBIH hatósági állatorvosaival is.

Október 5-én előre be nem jelentett ellenőrzésre került sor, amelyben az ÁNTSZ és az önkormányzat mindent rendben talált. Hangsúlyozzuk, hogy a NÉBIH határozata nem jogerős. A Zsidai Group a NÉBIH nem jogerős határozatát 2016. november 16-án megfellebbezte.

A Zsidai Group álláspontja szerint a vizsgált konyha előírásai megfelelnek a jogszabályoknak, a vizsgálat megállapításainak többségét pedig vitatja. A Zsidai Group az emberi mulasztásra utaló megállapításokat komolyan vette és megszigorította a belső munkarendet és ellenőrzést. A NÉBIH vizsgálat ellen tett fellebbezésben részletesen reagáltunk a NÉBIH által felvetett mozzanatokra:

- „Ömlesztett húsok”: A megállapítás hamis. Adagolva, vákuumcsomagban tároljuk a húsokat, ami külön légtérnek minősül – a jogszabály szerint szabályosan tároljuk azokat, a külön légtérben való tárolás megvalósul.

- Nyers hús engedély nélküli szállítása: A kifogásolt tétel adagolt, fűszerezett, vákuumcsomagolt hússzelet volt, nem tömbös nyers hús. A NÉBIH az előzetes konzultációk során nem tisztázta, hogy ilyet nem szállíthatunk, tudtunkkal a jogszabályok értelmében ilyet kiszállíthatunk.

- 6.6 l tejszín szavatossága lejárt: A nevezett tejszín semmilyen kiszállított ételben nem került és nem is került volna feldolgozásra. Pontosan: 2x2,2 liter október 3-i lejáratú és 1x2,2 liter szeptember 11-i lejáratú növényi tejszínről volt szó, melyet a cukrászunk próbaként rendelt be laktózmentes opciónak, de alkalmazását elvetettük, ilyen növényi tejszínt nem használunk. A termék selejtezése: emberi mulasztás miatt maradt el;

- Hűtőhőmérséklet magasabb az előírtnál – Az 5 órán keresztül tartó ellenőrzés során folyamatosan, huzamosabb ideig nyitott ajtó mellett vizsgálták a hűtőkamrákat, így természetes, hogy amíg a hűtő vissza nem hűt, addig a hőmérséklete ideiglenesen megemelkedik. Termelőkonyhánkban vadonatúj, profi hűtőkamrákat használunk, melyek hibátlanul működnek digitális hőmérséklet kijelzéssel és a HACCP előírásai szerint a hőmérsékletüket folyamatosan naplózzuk.

- Lábpedál nélküli kuka: Valóban hiba, mivel a szállító cég nem a rendelt kukákat szállította és azt tévesen átvettük. Azóta már megérkeztek az eredetileg is rendelt pedálos kukák.

- Pékségben kézmosóban mosogatott edények: nem történt ilyen. Ilyen elmarasztaló határozat nem létezik. A bázison központi mosogató került kiépítésre, ezért nincs is szükség külön mosogatóra a pékségben. Az engedélyeztetés során ezt előre tisztáztuk és a hatóság elfogadta.

- Fagyasztott vaj kiolvadt: semmilyen minőségi károsodás nem történt. 5 órán keresztül tartott az ellenőrzés, így a kiszállításra váró termékek hűtőkamrájában rekedtek a kiszállításra váró termékek. A fagyasztott vaj így hűtött vajjá (1,7C-ra) melegedett a hűtőkamrában, melytől semmilyen minőségi károsodás nem történt.

- HACCP dokumentáció hiánya: A megfelelő HACCP dokumentum júniusban elkészült, azt alkalmaztuk, a helyszínen elérhető volt digitális formában, a cég székhelyén a maga fizikai mivoltában is.

- Allergén összetevők feltüntetése hiányzott: Valótlan állítás, minden allergén feltüntetésre került, csak nem félkövér betűvel.

- Jelöletlen termék: A kérdéses termékek már az aznapi főzéshez előkészített alapanyagok voltak, melyek így értelemszerűen nem tartalmaztak jelölést.

- Határozat, benne több mint 1,2 millió forintos bírság: A nem jogerős határozatot november 16-én megfellebbeztük és azt a hivatal november 21-én át is vette, így a HVG cikk állítása - mely szerint a kormányhivatalhoz a fellebbezésünk nem érkezett meg - valótlan.

A Zsidai Groupról

Éttermeinkben és bárjainkban évente több százezer vendéget szolgálunk ki és nyújtunk világszínvonalú gasztronómiai élményeket. Családi vállalkozásunk, családtagjaink, közel 300 kollégánk 34 éve azon dolgoznak, hogy a magyar gasztronómiát visszaemelje a világ élvonalába és Budapest a világ egyik legjobb helye legyen. Mindez hatalmas felelősség és számos feladatot ró ránk, melyeket önként, büszkén és alázattal vállalunk. Számunka a vendég elégedettsége, az egészséges táplálkozás, az étkezési kultúra fejlesztése, a kompromisszummentes minőség, a legjobb és legegészségesebb alapanyagok felhasználása a legfontosabb.

Az ellenőrzések során mindig konstruktívan együttműködtünk a hatóságokkal és támogatjuk munkájukat, az ellenőrzéseken túl is rendszeresen konzultálunk velük a jogszabályok maradéktalan betartása érdekében. Az éttermi tevékenység sajátossága, hogy a szigorú szabályokat és eljárásokat minden nap és minden órában be kell tartatni és tartani. A legnagyobb odafigyelés mellett is előfordul, hogy hibázunk. A hibák okait feltárjuk, s haladéktalanul intézkedünk azok kijavításáról. A NÉBIH észrevételek nyomán egyes belső eljárásainkat megszigorítottuk. A cikkekben hivatkozott és folyamatban lévő eljárás valóban létezik, az ennek során született nem jogerős határozatot megfellebbeztük, mivel annak számos pontja szakembereink szerint nem áll meg.

A NÉBIH határozat nem jogerős, cégünk november 16-án fellebbezést nyújtott meg, amit a NÉBIH november 21-én át is vett. Bízunk benne, hogy ugyanolyan alaposan fogják a teljes és valós képet cégünk működéséről az olvasók elé tárni, amilyen igyekezettel egy folyamatban lévő rutin ellenőrzés nem jogerős, munkaközi állapotáról jelentenek a közvéleménynek, rossz hírünket keltve, azt sugallva, mintha bármilyen jogerős elmarasztalás történt volna.

Erre tekintettel kérjük a T. Sajtószervet, hogy szíveskedjék a fentebb megjelölt sajtócikk kapcsán a Polgári Perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény 342. § figyelembevételével helyreigazítást eszközölni, és a fentiek figyelembevételével rögzíteni a valós tényeket. Amennyiben a helyreigazítás nem történik meg, úgy kénytelenek vagyunk a szükséges jogi lépéseket megtenni.

(forrás: Vendég&Hotel Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy érinti a vállalkozásukat a februárban bevezetésre kerülő új SZÉP-kártya rendelet, amely már élelmiszervásárlást is engedélyez?

Kiadónk társoldalai