hirdetés
hirdetés

Afrika arcai a Kempinskiben

Különleges kiállítás nyílt a budapesti Kempinskiben a szálloda és a Kogart együttműködésének keretében. Fényképek és festmények kerültek a falra, olyanok, amelyek egyediségükben mégis kiegészítik egymást, hiszen a téma közös: Afrika arcait mutatják be az alkotások.

hirdetés

Szunyoghy Viktória festőművész és Lantai-Csont Gergely Afrika-járó fotográfus közösen dolgoztak azon, hogy létrejöhessen ez a tárlat. Viktória Gergely fotóiból inspirálódott, majd ez alapján festette meg realisztikus ábrázolásmóddal képeit afrikai arcokról, amelyeken saját látásmódja tükröződik vissza.

Az október 29-i megnyitón ifj. Vitray Tamás, a National Geographic magazin vezetőszerkesztője elmondta, fontos szűrőeszköz a lélek, éppen ezért ő sem boncolgatja a festmények és fotók művészeti értékeit: nem illik ugyanis előre megmagyarázni a nézőnek, hogy mit kell látnia, fontos, hogy a befogadó saját maga döntse el, hogy mit enged át magán.

Lantai-Csont Gergely, Szunyoghy Viktória és ifj. Vitray Tamás
Lantai-Csont Gergely, Szunyoghy Viktória és ifj. Vitray Tamás
Egy kiállítás születése, avagy nincsenek véletlenek

Lantai-Csont Gergely egy arab mondással kezdte beszédét, mely szerint Isten kezében vagyunk, vagyis rábízhatjuk magunkat az árra – ám ő nem hisz sem a véletlenben, sem a szerencsében. „Rengeteg idézőjeles véletlennek kellett egy irányba mutatnia ahhoz, hogy ezek a felvételek és festmények megtekinthetők legyenek itt, azonban úgy gondolom, hogy ezeknek az eseményeknek így kellett történnie” – mondta a fotográfus, aki elmesélte történetét. Ez ugyanis mind ott kezdődött, hogy Gergely kilátogatott a 2011-es Utazás kiállításra, ahol „véletlenül” találkozott Szilasi Ildikó Afrika-kutatóval a kongói standnál, aki éppen fotóst keresett expedícióihoz. Gergely akkor természetfotózással foglalkozott, és Ildikó javaslatára kezdte az emberábrázolás irányába vinni művészetét. Így járták később együtt Afrikát, ebből születtek meg a ma már sokak által ismert felvételek. És ezek inspirálták Szunyoghy Viktóriát, aki az Ötven tehetséges fiatal elnevezésű program kapcsán találkozott a fotóssal. „Gergő képsorozatain minden irányból lehetett látni a lefotózott embereket, így úgy éreztem, hogy háromdimenzióban tekinthetem meg őket. Számomra ez volt az egyik legfontosabb tényező az ő munkáiban – mesélte Viktória. – A fotók általában több alakot ábrázolnak, az én festményeimen azonban csupán egy-egy portré látható. A festés során az ő képkivágásait szűkítettem, és azt a saját látásmódom szerint képeztem le.”

Fotó: Lantai-Csont Gergely (© Aytassou Articles)
Fotó: Lantai-Csont Gergely (© Aytassou Articles)
Fotó: Lantai-Csont Gergely (© Aytassou Articles)
Fotó: Lantai-Csont Gergely (© Aytassou Articles)


Szunyoghy Viktória: Kis harcos
Szunyoghy Viktória: Kis harcos
Szunyoghy Viktória: Nő legyekkel
Szunyoghy Viktória: Nő legyekkel


A Kempinski hisz Afrikában

A megnyitón Parti János, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest értékesítési és marketingigazgatója elmondta, bár a hotel európai luxusszálloda-üzemeltetőként ismert, van kötődése Afrikához, hiszen a fekete kontinens több országában is működtetnek szállodát – többek között Csádban, Kongóban, Dzsibutiban, Kenyában és Ruandában.

Stephan Interthal régi-új szállodaigazgató beszédében kiemelte: hisznek Afrikában, az ott élő emberekben és a benne rejlő lehetőségekben, éppen ezért jelenleg is előkészítés alatt áll afrikai hotelek nyitása. Másrészt pedig hisznek a művészetben is, és számos fiatal alkotót támogattak már a Young Artist Programme keretében – legyen szó fotográfusról, festőről vagy szobrászról.

Raymond Irambo, a Magyar Afrika Társaság főtitkára elmondta a jelenlévőknek, hogy a két ország nagyon jó kapcsolatot ápol egymással, ők pedig támogatni fogják a mostanihoz hasonló kezdeményezéseket. Hozzátette, hogy most végre pozitív vonatkozásban esik szó Afrikáról, nem pedig az utóbbi idők ebolabotránya a téma. „Mindenki tudja, hogy Afrika az emberiség bölcsője – mi pedig mindent megteszünk azért, hogy ne legyen az emberiség temetője” – zárta beszédét Raymond Irambo.

A január 5-éig tartó kiállítás megnyitóján a fotók és festmények megtekintése mellett a szuahéli nyelven éneklő, tanzániai Serengeti Club dobegyüttes előadását élvezhették a látogatók.

Serengeti Club dobegyüttes
Serengeti Club dobegyüttes


Szunyoghy Viktória: Harcos
Szunyoghy Viktória: Harcos
Szunyoghy Viktória: Női portré
Szunyoghy Viktória: Női portré

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai