hirdetés
hirdetés

Airbusokat vesz a Boeing

Európai versenytársának gépeit is beszámítja egy 6 milliárd dolláros üzlet keretében az amerikai Boeing, amikor 777-es típusú gépeit árulja a kínai China Eastern légitársaságnak. Hírek szerint megvesz öt Airbus A340-est.

hirdetés

A sanghaji központú China Eastern 20 Boeing 777-300ER típusú géppel frissíti fel a flottáját, s a Boeing értesülések szerint megállapodott vele abban, hogy átvesz  tőle öt Airbus A340-es típusú repülőgépet. A kínai légitársaság jelenleg öt A340-600-ast üzemeltet, átlagéletkoruk mindössze 8,3 év.

Korábbi hírek szerint az Airbus maga is ígéretet tett arra, hogy visszavásárol A-340-eseket, amikor szóba került, hogy a China Eastern 15 darab A330-ast venne. Az üzlet azóta függőben van, hogy az Európai Unió ragaszkodik az úgynevezett szén-dioxid adó kivetéséhez, s Kína - más államokkal együtt - ezt nehezményezi.

A használt autók beszámításához hasonlító tranzakciót, mint jelenséget egyedinek és nem is kedvelt megoldásnak tartják az iparág szakemberei, noha volt már rá példa a múltban is. A Boeing minden valószínűség szerint továbbadja majd a nyilván messze áron alul - egyesek szerint a hajtómű értékén - vásárolt Airbusokat.

A Boeing 777-es a világ legsikeresebb kéthajtóműves széles törzsű típusa, idén az ezrediket is legyártották belőle. Meghosszabbított törzsű változata 365 utas befogadására képes, hatótávolsága 14.685 kilométer.

A Boeing 777-esek tavaly rekordszámban keltek el, míg az Airbus úgy döntött, hogy leállítja az A-340-esek gyártását.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai