hirdetés
hirdetés

Április elsején nyit az Archeopark

Április elsején nyílik az M3-as Archeopark, amely az M3-as autópálya polgári leágazásánál, Budapesttől 175 km-re, Miskolctól, Debrecentől és Nyíregyházától 50-50 km-re található.

hirdetés

Az M3 Archeopark hazánk első tájtörténeti és régészeti pihenőparkja, a skanzenszerű kiállítóhelyen elevenítik fel a környék kultúráját az autópálya építése során előkerült leletek másolataival.

Székely mintára épült, fazsindelyes harangtorony fogadja a látogatót, jurták, az Európában is egyedülálló újkőkori ház, néprajzi házak és a kunhalom nyújt látnivalókat. A régészeti pihenőpark valójában egyedülálló tárlat a tájegység történetéből, tárgyaiból, népi kultúrájából, az észak-alföldi régió természeti és kulturális örökségéből, az autópálya építés során feltárt régészeti leletek hiteles másolataiból.

Találkozhatunk egy római típusú őrtoronnyal, mögötte 150–160 centiméteres cölöpsor, amely a népvándorlás korában, 339 táján a szarmaták által épített, Csörsz árkának nevezett védelmi vonal rekonstrukciója.

A központi helyen áll a kunhalom, itt állították ki az autópálya építés során feltárt leleteket, edénydarabokat.

A galéria további képeiért kattintson a fotóra!

A sportolni, kikapcsolódni vágyó vendégeinket, családokat, gyermekeket egy Európai Uniós normáknak megfelelő játszótér, állatsimogató, lovaglási lehetőség, egy halakban bővelkedő, közel egy hektáros látványtó, történelmi íjászpálya, foci- és kézilabdapálya, streetball pálya, lábtenisz, asztalitenisz, tollaslabda pálya, valamint különböző egyéni és társasjátékok várják.

Jánosi Imre, a Nomád csárda üzletvezetője, a park új bérlője szerint a felújítás után április elsején nyit a park. Szerinte innen éhesen, vagy szomjasan nem mennek el a látogatók, kemencében és lávakövön készült tájjellegű ételeket, mangalica sülteket, kapros-tejfölös, libatepertővel és lilahagymával ízesített kenyérlángost, grillételeket, finom házi pálinkákat, borokat kínálnak. A különleges ételeket a park látványkonyhájában és kemencéjében készítik el.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai