hirdetés
hirdetés

Átadták az első Palóc Sajtút-állomást

Maszlik Zoltán családi vállalkozásában nyílt meg a Palóc Sajtút első állomása Szentén, augusztus 10-én.

hirdetés

Soha ekkora tömeg nem lepte el Szentét, ezt a kis palóc falucskát, mint augusztus 10-én vasárnap, amikor több mint száz érdeklődő előtt megnyílt a Palóc Sajtút első állomása. Neves vendégek, barátok és újságírók is érkeztek Maszlik Zoltánhoz, hogy részt vegyenek örömében, és megnézhessék, hogyan készül a sajt, a kézműves élelmiszerek királya abban az épületben, amelyet most avattak fel. Egy bemutatóterem, egy kóstolóhelyiség, valamint a helyi termékek mintaboltja található az állomáson. A bemutatótermet úgy szerelték fel, hogy az idelátogatók bepillantást nyerhessenek a hagyományos sajtkészítés rejtelmeibe, a kóstolóteremben megízlelhetik a gazdaság által készített sajtokat, a mintaboltban pedig megvásárolhatják a palóc vidék kistermelőinek portékáit.

Az ország minden részéről idelátogató újságírókat már a megnyitó előtti napon ellátták információkkal, valamint hazai ízes termékekkel: palóc sört ihattak, gomolyát és vagy hatféle sajtot ehettek, és a másnapi ünnepségre készülő marhapörköltet is kiválóra minősítették. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Palóc Sajtút állomásának projektjét a Maszlik Tej Kft., a Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók Sajtkészítők Egyesülete (KKASE - Sajtkészítők Egyesülete) és az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete közös projektjeként, a LEADER térségek közötti együttműködésben valósult meg. Az együttműködés keretében a Sajtkészítők Egyesülete a Palóc Sajtút-állomás megtervezését, arculatának kidolgozását, a Maszlik Tej Kft. a szentei Sajtút-állomás megépítését, az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete pedig a megnyitó rendezvény szervezését vállalta magára. A fejlesztés keretében megvalósuló állomás összértéke 37 656 000 Ft. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium által nyújtott támogatás 22 594 000 Ft. Természetesen, mint majdnem minden támogatást, ezt is utólag kapják meg Maszlikék. Addig saját pénzüket, na meg a bankét teszik bele az állomásba. A nagyon várt vendégek, turisták pedig a boltban kóstolhatnak a helyben érlelt palóc camembert-ből, ordából, gomolyából, a szemük láttára készített, tartósítószert és hozzáadott mesterséges adalékanyagot nem tartalmazó gyümölcsös joghurtokból, házi vajból, körözöttből.

Mi vonzza majd ide a látogatókat?

Szentén egy Árpád kori templom található, amelyet, mint a község polgármestere elmondta, pályázati pénzből hoztak rendbe, szállást is tudnak adni, van egy ifjúsági vendégházuk. Nincs messze a fő vonzerő, Hollókő sem. A turizmussal foglalkozó szakújságírók elmentek erre a gyönyörű helyre is, ahol a polgármester tájékoztatójában támogatásáról biztosította Maszlik Zoltánt, hogy a Hollókőre látogató turistáknak ajánlani fogják Szentét, mint olyan falut, ahol bepillanthatnak a sajtkészítés rejtelmeibe, adalékmentes szörpöket vásárolhatnak a sajtok mellé, és a gyerekek megsimogathatják a borjakat.Az átadó ünnepségen képviseltették magukat mindazok, akiknek bármely módon közük volt ehhez a sikerhez. Maszlik Zoltán a családon kívül azoknak is megköszönte munkájukat, akik még az utolsó percekben is dolgoztak azon, hogy időre elkészüljön a gyönyörű ház. Most már nincs más hátra, mint szeptembertől várni a turistákat, az épület egész nap nyitva lesz.

A Palóc Sajtút
A KKASE – Sajtkészítők Egyesülete 2010-ben kezdte el kidolgozni a Magyar Sajtút Hálózat koncepcióját, 2013 nyarán pedig lehetőség nyílt arra, hogy a LEADER térségek közötti együttműködés keretében pályázzon két kistérségi ínycsiklandó túra, a Völgy Vidék Sajtút és a Palóc Sajtút megvalósítására.
Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai