hirdetés
hirdetés

Átadták Magyarország legmodernebb gyógyfürdőjét

Kiugróan magas ásványianyag-tartalmú, ideális hőmérsékletű gyógyvíz, egyedülálló műszaki megoldások és átgondolt funkcionalitás – ezek a jellemzői a május 16-án átadott Paksi Gyógyászati Központnak.

hirdetés

Az utóbbi egy-két évben nem nagyon hallottunk új gyógyfürdők avatásáról Magyarországon. Ennek legfőbb oka, hogy a hazai kínálat bőségére való tekintettel sem kormányzati, sem uniós források nem álltak rendelkezésre új létesítmények építésére. A rendelkezésre álló keretet a meglevő egységek bővítésére, fejlesztésére fordították.

A pályázati források elérhetetlensége ellenére Pakson most mégis gyógyfürdőt avattak, nem is akármilyet. Bár a létesítmény elsősorban a helyi és környékbeli lakosság igényeit szolgálja ki, technológiája alapján a legmodernebbek közé tartozik az országban.

A modern műszaki megoldásokon túl a létesítmény koncepciója is átgondolt: egyedülálló intézmény jött létre egy egészségügyi rendelőintézet és egy gyógyfürdő kombinációjából. Mi több, a Paksi Gyógyászati Központ rendhagyó módon egyesíti magában az OEP finanszírozott közellátást, valamint a piaci egészségügyi és gyógyfürdő szolgáltatások rendszerét.

Paks központi helyén, a rendelőintézettel fizikailag összekapcsolva épült meg a gyógyfürdő. A Paksi Gyógyászati Központ részét képező fürdő a 6. számú főúttól 100 m-re, a városi buszpályaudvar mellett található. Így a gépkocsival, a távolsági és helyi buszjárattal érkezők számára kényelmesen, könnyen megközelíthető.

Több évtizede tudtak a gyógyvízről

A projekt 2009 elején kezdődött. Paks város vezetése ekkor döntött arról, hogy a több évtizede fellelt gyógyvíz felhasználására a város 7 éves egészségügyi programjának részeként megépíti a kistérség igényeire alapozott, szükséges és elégséges léptékű gyógyászati intézményt és gyógyfürdőt.

Ugyanakkor kiderült, hogy az a körülbelül 500 méteres talpmélységű termálvízkút, amelyre alapozni akarták a fürdőt, időközben használhatatlanná vált, így egy új kút fúrása vált szükségessé. Ezt azonban már mélyebbre, 810 méter mélyre fúrták, és ennek meg is lett az eredménye a hihetetlen magas, az országos átlag tízszeresét elérő ásványianyag-tartalmú termálvíz formájában – tudtuk meg a létesítmény megnyitóján dr. Sztruhár Sándortól, a beruházást irányító, önkormányzati tulajdonú Paksi Ipari Park kft. ügyvezetőjétől.

Egyértelmű cél volt a lakosság egészségi állapotának javítását helyben megoldani, vagyis nem egy klasszikus wellness intézmény kialakítása, hanem a gyógyászati célok előtérbe helyezése. A beruházás mintegy 1,3 milliárd forintból valósult meg.

Nem csak fürdő

A 3250 m2-es létesítményben nem csak a gyógyfürdő kapott helyet. A kialakult új Paksi Gyógyászati Központ több fennálló problémára is megoldásokat szállít a város, és az intézet számára: itt működhet a reumatológiai és ortopédiai szakrendelés, ide költöztek a gyógytornakezelések, a bőrgyógyászat. Az új épületben kaptak helyet a fizioterápiás kezelők, veszélyesanyag-tároló, személyzeti öltözők is.

A fő profil a gyógyvizes kezelés és a hozzá kapcsolódó fürdőgyógyászati ellátás. A Paksi Gyógyászati Központ Paks város és a vonzáskörzetében elhelyezkedő 13 település egészségügyi ellátását végzi szakrendelésein, gondozóintézetein keresztül. Az új létesítményben elérhető fürdőgyógyászati kezelések is elsősorban a vonzáskörzet betegeinek gyógyulását szolgálják.

Kiváló gyulladáscsökkentő hatás

A rendelkezésre álló gyógyvíz 52 Cº hőmérsékletű, sótartalma igen magas, 14.450 milligramm literenként (ez kb. tízszerese a hazai átlagnak), amely gyógyhatás szempontjából igen kedvező.

A beruházás során a Pécsi Orvostudományi Egyetem Orvosetikai Bizottsága felügyeletével elvégzett kettősvak ún. „Placebo kontrollos” gyógyvízzé minősítési eljárás során kiemelkedően jó hatásfokúnak (3 hónap elteltével a vizsgált 17 paraméter közül 14 esetében jelentős hatás volt kimutatható, ami 74%-os eredménynek felel meg) ítélt sós-kloridos gyógyvíznek kiváló a gyulladáscsökkentő hatása, ezért mozgásszervi betegségek és egyes bőrgyógyászati problémák kezelése esetén különösen ajánlott, de bizonyos nőgyógyászati és urológia gyulladások kezelésére is jó.

A gyógyfürdő legkomolyabb műszaki bravúrja az elképesztően magas ásványi anyag tartalmú víz kezelése. Minden köbméter vízben 15 kg gyógyhatású ásványi só van. Ez a magyarországi fürdők között is kiemelkedő mennyiség. A magas ásványi anyag tartalom nagy kihívás elé állította a műszaki szakembereket.

Végül sikerült olyan mérnöki megoldást találni a vízkezelésre, amely a víz értékes összetevőit a vízben tartva, 21. századi korszerű klórmentes fertőtlenítést biztosít a medencevízben. Az általános töltő-ürítő víztöltési rendszer helyett a szakma szerint a jövő víztechnológiája került kialakításra.

Úttörő vízforgatásos megoldás

A vízforgatásos rendszer előnye, hogy gyógyvízigénye a töredéke (mintegy 8-10 %-a!) a töltő-ürítő rendszernek, ezzel az üzemeltetés költsége kisebb, továbbá korszerű előkezelő berendezés sorral (aktív szénszűrő, vas-, mangántalanító) és klórmentes fertőtlenítőszer adagolásával a teljes nyitvatartási idő alatt kontrollálni, és biztosítani tudják a medencevíz fertőzésektől mentes állapotát.

Ez a hagyományos, Magyarországon általánosan elfogadott töltő-ürítős medencéknél sokszor már a nyitást követő órákban sem áll fent, így több fürdőzőt tudnak fogadni (egyidejűleg 13 fő helyett 32 fő/medence), továbbá hosszú távon gazdaságosabb, és higiéniailag teljesen biztonságos üzemeltetést tesz lehetővé.

A gyógyfürdőbe érkező gyógyvíz hőtartalmát a kisebb hőmérsékletű terápiás medencék fűtésére használják, ezzel a műszaki megoldással kiemelkedően takarékos működés és az értékes gyógyvíz teljes körű hasznosítása vált lehetővé.

A legfőbb cél a fürdőzők higiéniai védelme volt olyan módon, hogy a víz gyógyhatását teljes egészében felhasználják. A gyógyfürdő szolgáltatásait nem csak a gyógyulni vágyók, hanem az egészségüket megőrizni kívánó látogatók is igénybe vehetik. Exkluzív, modern, kényelmes környezetben vehetők igénybe a fürdőgyógyászati és medical-wellnes kezelések.

A gyógyfürdő medenceterében négy medence -1 db súlyfürdő, 1 db tornafürdő, 2 db különböző hőfokú gyógymedence- áll rendelkezésre, melyek közül az egyik 34-36 oC, a másik 32-34 oC-os- gyógyvizes medence.

Virágfal és művészi mennyezet

A medencetér egyedülállóan attraktív kialakítású, különleges az iparművész által tervezett mennyezetétől a medencék kialakításán keresztül a gyönyörű és különleges virágfalig. Különböző masszázsok, tornák, pihentető, kényeztető kezelések és fürdők közül választhatnak a vendégek.

Az országban szinte egyedülálló, korszerű, kontrollált vízkezelési technológiával és automatizálással rendelkező fürdőben higiéniailag teljesen biztonságosan igénybe vehető medencékben találhatnak gyógyírt a reumatikus, ízületi panaszokkal ide látogatók.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai