hirdetés
hirdetés

Málta

Az élő történelem szigete

Máltára látogatni felér egy időutazással: a sziget történelmi és kulturális emlékeinek egy négyzetkilométerre eső koncentrációja az egyik legnagyobb a világon. Az épített emlékek híven őrzik a lovagkori hangulatot, ám Málta meseszép öbleivel, gigantikus kikötőivel, kristálytiszta vizével a romantikára vágyó pároknak vagy az extrém sportot kedvelőknek is jó úti cél lehet.

hirdetés

Miközben a Felső-Barrakka kertből gyönyörködünk a Földközi-tenger legnagyobb természetes öblében, kikötőjében, megcsap minket a múlt szele, hiszen néhány száz évvel ezelőtt a máltai lovagok tették ugyanitt ugyanezt. Miközben Málta első nemzeti teátrumában, a Manoel Színházban hallgatjuk a tárlatvezető előadását, nem nagy erőfeszítés az 1700-as évek derekára képzelni magunkat, amikor a hadászattal már kevéssé foglalkozó lovagok itt szórakoztatták egymást estéről estére. Máltára látogatni felér egy időutazással. A fővárost, Vallettát az élő történelem félszigeteként aposztrofálják – nem véletlen, hogy a város nagy eséllyel pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, amelyet 2018-ban birtokolhatnának. Közvetlen Air Malta-járattal két óra alatt, heti kétszer lehet eljutni Budapestről Máltára.

Múlt és jelen

A másik érdekes, múltat és jelent egyaránt megidéző látnivaló a Mediterranean Conference Centre, Valletta egyik legimpozánsabb épülete a 16. századból. Ez volt a máltai lovagok egykori kórháza (a lovagrend gyógyító rendként alakult, karitatív tevékenységüket a mai napig őrzik), ahol nemre, korra, származásra való tekintet nélkül gyógyítottak mindenkit. Mindenkinek saját ágya volt, ami unikumnak számított akkoriban. Itt található az az 1700 nm2-es, 155 méter hosszúságú terem – Európa egyik leghosszabb terme –, ahol egykor a betegek feküdtek, ma azonban 2000 fő befogadására is alkalmas csarnokként működik, vacsorákat, kiállításokat szerveznek ide.

Gazdag programkínálat

Máltán és Vallettában nemcsak az épített látnivalók izgalmasak, hanem a programok is. Minden délben részesei lehetünk a vallettai ágyúlövéssorozatnak, és ott van a Living History című 45 perces audiovizuális show. Évente nagyjából nyolcezer magyar utazik Máltára, ezért egyre több helyen magyarul is megszólal az audio guide. A szigeteken több tengerpart, valamint hajózási és búvárterület van, emellett lehetőség nyílik vitorlázásra, sziklamászásra, biciklizésre is. Málta népszerű úti célja a szórakozni vágyóknak: St. Julians a mulatónegyed, ahol éttermek, zenés bárok, üzletek kavalkádja várja a turistákat. A legtöbb ötcsillagos szálloda is itt helyezkedik el, például a családbarát Hilton Malta, amely a luxusra vágyók minden igényét kielégíti. Említést érdemel Gozo is: erre az alig 67 km2-nyi szigetecskére egy rövid komputazás során juthatunk át, és legalább egy napot érdemes rászánni. Itt találhatóak a Világörökség részét képező, 6000 éves Ggantija templomok, és Gozón található az Azúr-ablak, egy 20 méter magas, természet alkotta szikla boltív, amely a szigetek leggyakrabban fényképezett látképe.Nem véletlenül!

Mindenük az emlékük

Málta gazdaságát a turizmus uralja: a GDP 25%-a az idegenforgalomból származik. Kellenek a fejlesztések, és nagyon megható, ahogyan ez a különleges nép minden erejével azon van, hogy az újító munkálatokkal párhuzamosan megőrizze az emlékeket, a lovagkori hangulatot. Jó példa erre Valletta Nagy Kikötője és a „city gate”. Aki most ide látogat, sok helyen láthat felállványozott házakat, építési területeket, ugyanis megkezdődött a kikötő és a városkapu rekonstrukciója – ez a 80 millió eurós Waterfront Projekt. A cél, hogy újrateremtsék mindazt a sürgés-forgást, amelyről ez a terület fénykorában híres volt. A kikötő partján egy csaknem egy kilométeres utasszállító terminált hoznak létre, figyelve arra, hogy a fejlesztésekkel megmaradjon Valletta lovagkori jellege. A city gate egyelőre üres területén jövő májusban már áll majd egy kiállítóterem, a szabadtéri opera, valamint a tervek szerint ide költözik a parlament is. Persze most sem unalmas a kikötői élet – éttermek és üzletek sorakoznak a tenger mentén, amelyek finom ételeik és páratlan kilátást nyújtó fekvésük miatt mind a turisták, mind a helybéliek körében népszerűek. Málta kompakt nyaralást kínál, hiszen jól bejárható, az üdülésbe belefér a strandolás, búvárkodás, de a legnagyobb élményt talán azoknak nyújtja, akiket érdekel a lovagok több évszázados történelme, a középkor misztikus világa, illetve a reneszánsz életigenlés.

Köszönjük a Máltai Idegenforgalmi Hivatal meghívását!

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!