hirdetés
hirdetés

Az első 50 év

Budapest egyik legszebb utcája. Télen-nyáron, legyenek bár a hó súlyától roskadozó ágak vagy nyári hőségben árnyat adó fák, az utca hangulata Párizsra emlékeztet, elegáns diplomaták, a millenniumi korból itt maradt paloták, egyházak központja, követségek, ahol a pénz sorsa eldől, bankok és brókercégek, itt lakott Ady, a múzeumok közelségében – ahogy Sárközy György igazgató mondja: Pest budai oldalán, itt, a Benczúr utcában van a Hotel Benczúr***.

hirdetés

Nem szeretném, ha félreértenél, de az életem szó szerint összefonódott a szállodával, ugyanis a mellette lévő házban voltam gyerek, itt nőttem fel és már a nyári szünidőben, majd az érettségi után itt dolgoztam. Ötvenhat éves vagyok, és pár éves megszakítással ez volt az egyetlen munkahelyem. Emlékszem, a szálloda építése előtt itt egy grund állt, ahol én még fociztam.

Az első élmény a már megnyitott szállodáról?

Hétéves lehettem, egy állatkerti séta után jöttünk be szüleimmel egy süteményre. Apropó, meghívhatlak egy legendás Benczúr somlói galuskára? Csak hogy tudd, a Benczúrban készült somlóit már II. János Pál pápa és Zsófia hercegnő is kóstolta.

Érdekes. Mély porcelántálban adjátok, fagylaltoskanállal mérve, gombócok halmaza, darált dióval meghintve, hogy az íze még fenségesebb legyen.

Szóval a szálloda ötemeletes száranya 1962- ben épült 58 szobával, majd 1969-ben építették hozzá a hátsó hétemeletes szárnyat, így ma összesen 160 szobánk van. Szerencsénkre már az építéskor hat különböző méretű termet alakítottak ki, majd az évek során még kettőt építettünk hozzá. Ma ez az erősségünk, tizenkét személyestől négyszáz főig tudunk konferenciáknak helyet adni. Az ma már természetes, hogy a szálloda teljesen akadálymentes, így kerekesszékes-rendezvényt is tudunk fogadni.

Ne szaladjunk előre, te is lassan lépdeltél a ranglétrán.

Londinerből először portás lettem, elvégeztem a főiskolát, ezután főportás, később pedig front office manageri posztot töltöttem be a szállodában. Újabb felsőfokú oklevelek megszerzése után 2003-ban neveztek ki a szálloda igazgatójának. A szálloda a 80-as évek elején kapta Benczúr Gyula festőről a nevét, 1993-tól pedig az AÉSZ Vagyonkezelő Kft. üzemelteti.

A megújulás rád és a házra is jellemző.

Mondjuk úgy, hogy a ház „szelleme” rám nézve is kötelező, rendszeresek a továbbképzések, tréningek. Konyhafőnökünk világbajnoki ezüstérmes, a főportásunk aranykulcsos. Az idegenforgalmat is sújtó válság éveiben – megjegyzem, ebből a válságból mi 2011 második fél éve óta kifele megyünk – létszámunk ötven fő körülire csökkent, emellett évente 20 szakmunkástanuló és néhány főiskolás képzését vállaljuk. 2011-ben két emeletet (28 szobát) újítottunk fel, a tavalyi évben kicseréltük éttermi porcelánjainkat és közel 200 új széket vettünk. Ezekben a napokban fejeződött be különtermeink szőnyegpadlóinak a cseréje.

Támogatjátok a képzőművészetet is.

A szálloda halljában rendszeresen helyt adunk kiállításoknak – névadónk neve kötelez –, és jóleső érzéssel említhetem, hogy rendszeresen segítünk hátrányos helyzetű embereknek, alapítványoknak, egyesületeknek. Jót jóért... talán te is tudod, a rendszeresen megjelenő Benczúr-hírlevélben ezekről az eseményekről több mint tízezer partnerünknek be is számolunk.

Igen, hallottam már erről a hírlevélről.

Végezetül hadd fejezzem be azzal, hogy érzésem szerint megtaláltuk helyünket a budapesti háromcsillagos kategóriában. Filozófiánk lényege a gondoskodó vendéglátás. Ahogy a szlogenünk is mondja: Benczúr a központban, ahol a vendég van a középpontban.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai