hirdetés
hirdetés

Bemutatkozott a ''szlovák Róma''

A Szlovák Idegenforgalmi Hivatal és a nagyszombati régió május 31-ére hívta meg az újságírókat és utazási irodák képviselőit a Károlyi Étterembe, hogy bemutassák a régió nevezetességeit. 

hirdetés

Sonja Jelínkova, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletének vezetője arról számolt be, hogy egyre több magyar turista látogatja Szlovákia nevezetességeit, idén márciusig már 35 százalékos növekedést tapasztaltak. Ugyanakkor egyre több szlovák turista keresi fel Magyarországot.

A képviselet vezetője országbemutatójában a szlovákiai programok eseménynaptárát „nyitotta ki”, és a nyolc szlovákiai régió turisztikai vonzerejét felsorolva megemlítette, hogy a fesztiválok, a korszerű kerékpárutak sok érdeklődőt vonzanak. Segíti a turizmus növekedését, hogy 26 éves korig a diákoknak és a 62. évüket betöltött magyaroknak is ingyenes a vasút Szlovákia egész területén.

A "szlovák Róma"

Michaela Potocárova, a nagyszombati régió TDM vezetője mutatta be Nagyszombatot, Trnavát, melyhez még öt kerület is tartozik. A várost Pozsonyon keresztül lehet a legkönnyebben elérni. Nagyszombat ma a Pozsony és Nyitra között elterülő, dinamikusan fejlődő régió központja.

A „szlovák Rómának" is nevezik, mert ilyen kis területen Szlovákia egyetlen városában sem található annyi templom, mint itt. A mohácsi vész után ide helyezték át az esztergomi érsekség székhelyét, és itt alapított egyetemet Pázmány Péter.

A város és környéke már a kelták és a rómaiak előtt is lakott volt. Várossá IV. Béla király emelte 1238-ban. Nagy Lajos király is szívesen tartózkodott a városban, itt is halt meg. Zsigmond király árumegállítási jogot adott Nagyszombatnak, s mivel a város szombati napon tartotta heti vásárait, magyar neve innen ered.

Turisztikai érdekességei közt említették meg, hogy történelmi központjában található műemlékek a városi műemlék-rezervátum részét képezik, a máig fennmaradt, a 13. és a 16. század között épített nagyszombati városfalak építészeti különlegességnek számítanak. A Várostorony kilátóteraszáról gyönyörű kilátás nyílik a városra és környékére. Legértékesebb egyházi műemlékei közé tartozik az Egyetemi templom, amelyhez több egyetemi épületet is hozzáépítettek. A város gazdag műemlékekben, múzeumokban, szállodákban, a vendégeknek részük lehet kosztümös városnézésbe, a virágszeretőket pedig a híres Rózsakert várja.

A Csallóköz közepén álló, minden igényt kielégítő ötcsillagos kastélyszállodát, az Amade Chateau-t a tájékoztatón Farkas Ágnes mutatta be. A Győrtől mindössze 20 km-re, a Csallóköz szívében fekvő kastély valaha az Amade grófok birtoka volt, szállodaként 2010-ben nyitotta meg kapuit a vendégek előtt. Wellness-részlegük az aranymosást idézi fel, a vendégek szaunákat és török fürdőket vehetnek igénybe, szobái kézzel festett tapétával, kézzel szőtt takarókkal és egyedi berendezéssel csalogatják a vendégeket.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai