Borkóstolás talpalávalóval

A Kis-Kárpátok Borút eseménysorozatát, az egyre népszerűbb Nyitott Pince Napokat 2015. november 20-án és 21-én, 16. alkalommal rendezték meg Szlovákia kiskárpáti borvidékén.

A Bratislava Region Tourism meghívására néhány magyar, lengyel és cseh újságíró látogatott el a két napos eseményre. Segítőnk Olivér Luksin, a pozsonyi régió idegenforgalmi hivatalának munkatársa, valamint Sonja Jelinkova, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletének vezetője volt.

Mint megtudtuk, 50 euróba került az a kis füzet, amely egyben belépőt is jelentett az összes pincébe, ebből 25 eurónyi kuponból vásárolhattak bort a bemutatott borokból, és kaptak egy poharat is, amellyel kóstolót kérhettek. Nyolcezren vásárolták meg a füzetet, amelyben felsorolják a látogatandó pincéket. A Pozsony és Nagyszombat közötti útvonalon számtalan lengyel, cseh és magyar busz és kocsi hozta a vendégeket a pincékhez, szinte minden szálloda, panzió és fausi vendégház tele volt borszeretőkkel. Összesen 150 pince várta a látogatókat.

Szinte minden pincében apró falatkákat kínáltak, és a legkisebb pincétől a legnagyobbig tárt karokkal várták a vendégeket. Felsorolni is hosszú, merre jártunk, de várt minket többek között Modra, Pezinok, Pereg, Elesko. Több helyen három vagy négy zenész húzta a talpalávalót, és több nyelven énekelték a nótákat.

A kiskárpáti borvidék területét az ország nyugati részén fekvő falvakból és városokból álló övezet alkotja, és jelentősége a legnagyobb Szlovákiában. A borút régi koronázóvárosokon – Pozsony, Szentgyörgy, Bazin, Modor – át a környező kiskárpáti falvak útvonalat követi és Nagyszombaton ér véget. A borvidék 12 körzetre van felosztva, amelyben 120 település szerepel.

A vendéglátók kihasználták az alkalmat, és egyben bemutatták Pozsony nevezetességeit is. Ellátogattunk a dunacsúnyi víztározónál felépült modern művészetek múzeumába, vagyis a Danubiana Meulensteen Art Museumba. A múzeum alapítói Gerard Meulensteen Eidhovenból és a szlovák Vincent Polakovič. A felújított épülettel együtt helyet biztosítanak a kiemelkedő szlovákiai művészek és a szlovákiai modern művészet legendás képviselőinek, Galanda és követői kiállításának.

Elutaztunk Vöröskő várához is, amely az egyedülálló várpatikáról, a Mária Mennybemenetele kápolnáról, a fegyvergyűjteményről, illetve a csodálatraméltó pincehelyiségekről nevezetes. A szabálytalan alaprajzú, négy sarokbástyás Vöröskő vára az ország egyik leggazdagabb antik bútorkiállításának ad otthont. A Pálffyak által az évszázadok során összegyűjtött műkincsek, bútorok, festmények, fegyverek nagy része szerencsére épségben megmaradt a kastélyban, de a környék kisebb kastélyainak berendezési tárgyait is itt gyűjtötték össze. A kastélyban a történelmi bútorkiállítás keretében a kora barokk berendezési tárgyaktól kezdve az empiren keresztül a biedermeierig követhetjük végig a stílusok, divatok különböző példáit.

Meglátogattuk a híres szlovák majolikagyárat is. Az egykori királyi város, Modor, mely a Kis-Kárpátok alatt Szlovákia nyugati részén fekszik, nemcsak borászatáról híres, de itt található a majolikamanufaktúra épülete, melyet technikai műemlékként tartanak nyilván. 1883-ban kerámiaműhelyt és iskolát alapítottak, ennek a hagyományát viszi tovább a szlovák népi majolika. A jellegzetes mintázattal rendelkező modori majolika, melynek mintadarabjai megvásárolhatók a helyi üzemben, nagyon népszerű a szlovák határokon túl is. A műhelyben azt is bemutatták, hogy alalkul ki egy-egy majolikaváza vagy tál, megnéztük az égetőkemencét, és magunk is díszíthettünk egy-egy darab festetlen tálat, poharat vagy mécsestartót.

A Nyitott Pince Napok célja, hogy a borvidékek megismerése mellett a közvetlen emberi kapcsolatokat is ápolja – mondták a szervezők, és ezt mi is tapasztalhattuk. Békésen boroztunk a csehekkel, a lengyelekkel, na meg a vendéglátókkal együtt.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.