Cigánylecsó punyával Pécs belvárosában

Az első cigány lakáséttermet 2015-ben nyitotta meg a Színes Gyöngyök Egyesület a pécsi Uránvárosban. A Kóstolda az elmúlt években 4-5 fogásos alkalmi, tematikus vacsoraestekkel várta a vendégeket, nagy sikerrel. 

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A folyamatos telt ház indította arra a lakásétterem tulajdonosait, hogy Pécs történelmi belvárosában, egy állandó étteremben is megmutassák a cigány gasztronómia értékeit. A június közepén nyílt Király utcai vendéglőt – ahogy az Uránvárosban működő lakáséttermet is – Várnai Anna, a Színes Gyöngyök Egyesület elnöke irányítja.

A belvárosi Kóstoldában a folyamatosan magas minőséget szem előtt tartva a szűk ételválaszték mellett döntöttek: az induló étlapon eredetileg húsos cigánylecsó punyával (beás nyelven így nevezik a cigánykenyeret), csülkös bableves, cigánypecsenye hagymás tört krumplival, házi savanyúsággal, desszertként pedig asztalkörül futkosós túrós és grízes meggyes rétes szerepeltek, majd néhány nap után a vendégek igényei alapján velős pacalpörkölttel és vegyes pörkölttel bővült a kínálat. A tulajdonosok úgy választották ki az ételeket, hogy azok az autentikus cigány ízvilágot reprezentálják.

A két étterem a jövőben is különbözőképpen működik majd: a Király utcában 10-től 22 óráig várják a vendégeket, akik szabadon választhatnak az à la carte étlapról, valamint délidőben ebédmenüt is kínálnak, míg a lakásétteremben továbbra is kötött a menüsor, és alkalmi jellegű a vendégfogadás.

Kóstoldájában a Színes Gyöngyök Egyesület a délvidéki cigányok szokásait, értékeit és ételeit szeretné megismertetni a nem cigány lakossággal. Céljuk, hogy olyan találkozási pontot hozzanak létre, ahol kölcsönös bizalom, elfogadás és párbeszéd alakulhat ki az egyes népcsoportok között. Őszintén hiszik ugyanis, hogy egy-egy jó étkezés közelebb hozhatja egymáshoz a legkülönbözőbb kultúrákat és embereket.


Bővül a Singapore Airlines gasztronómiai kínálata

Bővül a Singapore Airlines gasztronómiai kínálata 

A SIA több mint 200 új előételt, főételt és desszertet fejlesztett ki a fedélzeti étkezések bővítésének érdekében.
Luxusra vágyik? Vegyen fagylaltot!

Luxusra vágyik? Vegyen fagylaltot! 

A frekventáltabb helyeken 600-650 Ft körül várható egy gombóc fagylalt ára
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
Jön az év első borfesztiválja

Jön az év első borfesztiválja 

Tökéletes közösségi élmény, tökéletes borokkal, tökéletes hangulatban - Április 6-án ismét Winelovers Grand!
Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel mindenkié

Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel mindenkié 

Hallás- és látássérültek kapnak mostantól kiemelkedő figyelmet a Gundel étteremben.
Rekordszámú magyar résztvevővel zajlik az idei ProWein

Rekordszámú magyar résztvevővel zajlik az idei ProWein 

Közel 40 borászattal, mind a 6 magyar borrégió képviselteti magát az idei ProWein borszakmai rendezvényen Düsseldorfban.
Alapélelmiszerek, amelyek eltűnnének a méhek segítsége nélkül

Alapélelmiszerek, amelyek eltűnnének a méhek segítsége nélkül 

Ha a méhek eltűnnének a bolygónkról, nem lenne, ami megtermékenyítené a következő növényeket, gyümölcsöket.
Tíz éve Michelin-csillagos a Borkonyha

Tíz éve Michelin-csillagos a Borkonyha 

Nem könnyű megszerezni egy Michelin-csillagot, de megőrizni talán még annál is nagyobb kihívás.
A nőké a főszerep az idei Gourmet fesztiválon

A nőké a főszerep az idei Gourmet fesztiválon 

Több mint 100 kiállítóval, köztük 35 étteremmel és 7 cukrászdával várják a közönséget május 24. és 26. között a Millenárison.
Házi készítésű húsvéti sonka a város tetejéről

Házi készítésű húsvéti sonka a város tetejéről 

Különleges húsvéti meglepetéssel készül az ország legmagasabb pontján frissen megnyílt Virtu étterem séfje, Lendvai Levente.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.