Cigánylecsó punyával Pécs belvárosában

Az első cigány lakáséttermet 2015-ben nyitotta meg a Színes Gyöngyök Egyesület a pécsi Uránvárosban. A Kóstolda az elmúlt években 4-5 fogásos alkalmi, tematikus vacsoraestekkel várta a vendégeket, nagy sikerrel. 

A folyamatos telt ház indította arra a lakásétterem tulajdonosait, hogy Pécs történelmi belvárosában, egy állandó étteremben is megmutassák a cigány gasztronómia értékeit. A június közepén nyílt Király utcai vendéglőt – ahogy az Uránvárosban működő lakáséttermet is – Várnai Anna, a Színes Gyöngyök Egyesület elnöke irányítja.

A belvárosi Kóstoldában a folyamatosan magas minőséget szem előtt tartva a szűk ételválaszték mellett döntöttek: az induló étlapon eredetileg húsos cigánylecsó punyával (beás nyelven így nevezik a cigánykenyeret), csülkös bableves, cigánypecsenye hagymás tört krumplival, házi savanyúsággal, desszertként pedig asztalkörül futkosós túrós és grízes meggyes rétes szerepeltek, majd néhány nap után a vendégek igényei alapján velős pacalpörkölttel és vegyes pörkölttel bővült a kínálat. A tulajdonosok úgy választották ki az ételeket, hogy azok az autentikus cigány ízvilágot reprezentálják.

A két étterem a jövőben is különbözőképpen működik majd: a Király utcában 10-től 22 óráig várják a vendégeket, akik szabadon választhatnak az à la carte étlapról, valamint délidőben ebédmenüt is kínálnak, míg a lakásétteremben továbbra is kötött a menüsor, és alkalmi jellegű a vendégfogadás.

Kóstoldájában a Színes Gyöngyök Egyesület a délvidéki cigányok szokásait, értékeit és ételeit szeretné megismertetni a nem cigány lakossággal. Céljuk, hogy olyan találkozási pontot hozzanak létre, ahol kölcsönös bizalom, elfogadás és párbeszéd alakulhat ki az egyes népcsoportok között. Őszintén hiszik ugyanis, hogy egy-egy jó étkezés közelebb hozhatja egymáshoz a legkülönbözőbb kultúrákat és embereket.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.