Darált mákot hívtak vissza a Spar polcairól

Gyártója szerint nem jelent egészségügyi kockázatot az üzletekből visszahívott darált mák elfogyasztása, a termékben ugyanis határérték alatti mennyiségben találhatók nem engedélyezett növényvédő szer maradványok. 

A Gilan Trading által gyártott darált mákot (14.03.2021 minőségmegőrzési idejű, LOT: L01) a Spar december 19-én vette le a polcairól hatósági kötelezésre hivatkozva. Az áruházlánc honlapján közölte, hogy a terméket visszahozatal esetén visszavásárolja, a vételárát visszatéríti. 

 A Gilan Trading hétfői közleményében hangsúlyozza, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által kifogásolt 200 grammos Kalifa darált mák elfogyasztása nem jelenthet egészségügyi kockázatot. A gyártó közleményében kifejtette: a visszahívás oka az volt, hogy a Nébih ellenőrzésekor a vizsgált zacskóban a mák növénykultúrában nem engedélyezett növényvédő szer maradványt talált. A szermaradvány mennyisége azonban - szögezték le, egészségügyi határérték alatt volt.
 A Gilan Trading ismertette: a mák beszállítójával, a magyar termelővel évtizedes szakmai kapcsolatban állnak. A termelő permetezési naplójában nem szerepelt a kifogásolt szer,  azt állításuk szerint nem is használják. A szermaradvány feltehetőleg egy szomszédos kultúra (például gabona, amelynél ez a szer engedélyezett) permetezése során kerülhetett a mákba. A talált mennyiség a gyártó szerint ezért is volt alacsony, bőven a megszabott egészségügyi határérték alatt - mutattak rá.
 A  Gilan Trading állítása szerint a mákot korábban akkreditált laboratóriumban vizsgáltatta be, és az úgynevezett peszticid vizsgálat nem mutatott ki a szóban forgó szerre mérhető mennyiséget, ezért a szakvélemény szerint forgalomképesnek nyilvánították. Erről a dokumentációt a gyártó a hatóságnak el is juttatta, jelezték.
    

Forrás: MTI


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.