Együtt döntögeti tovább a tabukat a siófoki szakképzés és a Balatoni KÖR

A balatoni gasztronómia magasabb szintre emelése közös cél. A XXVI.Krúdy-napok és az I. Balatoni Gasztronómiai Verseny a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni KÖR együttműködésében tesznek is ezért.

Az iskola, amely összefogja a Dél-Balatoni régiót kereskedelem, vendéglátás és idegenforgalom területén, 3000 diákot oktat éves szinten. Az oktatásban megvalósuló újító szemléletükkel felismerték annak fontosságát, hogy lépést tartsanak a gasztronómia legújabb követelményrendszerével, valamint szívügyüknek tartják, hogy olyan fiatalok kerüljenek ki az iskolapadból, akik aztán a balatoni vendéglátózást részesítik előnyben az olyan sokszor emlegetett csábítóan hangzó külföldi lehetőségekkel szemben. A hagyományos oktatási rendszer mellett felnőttképzéssel is foglalkoznak. 

Terveik megvalósítása érdekében még májusban fűzték szorosabbra együttműködésüket a Balatoni Körrel, amely egyesület a tó környékén tevékenykedő borászok és vendéglátósok összefogásával a régióközpontú gasztronómia magasabb szintre való emelését tűzte ki egyik fő céljául. Ezzel kapcsolatosan a Szakképzési Centrum vezetője, Szamosi Lóránt a következőket nyilatkozta: „A Balatoni Kör tevékenységét jómagam már az alapítás óta nyomon követtem és kifejezetten szimpatikus volt a filozófia, amivel a Balatonhoz, mint értékhez közelítettek. Olyan tabukat döntögettek le, olyan tényeket mondtak ki, amelyek már bennünk is megfogalmazódtak a képzés szintjén. Határozott szándéka volt és most is az a Siófoki Szakképzési Centrumnak, hogy részt vegyen a magyar és azon belül természetesen a balatoni gasztronómia megújításában, azzal a sajátos eszközrendszerrel, amit a szakképzés hordoz.” 

A közös együttműködés eredményeként a Balatoni KÖR egyesület tagjai szakmai előadásokkal, esetenként ösztöndíjprogrammal, szakmai gyakorlati helyszín biztosításával támogatják a Szakképzési Centrum törekvéseit. Ezen kívül közös munkájuk kapcsán tartják meg október 25-én a siófoki Krúdy-napok keretén belül az első balatoni régiós szakács-, cukrász- és felszolgálóversenyt. A verseny alapötlete a Balatoni KÖR alapítójától és szóvivőjétől, Kardos Gábortól származik.

A megmérettetésen a következő díjakra lehet pályázni:

A Balaton Fiatal Pincére: a Balatoni borvidékek ismerete, bor-étel párosítás, megjelenés, kommunikáció

A Balaton Fiatal Séfje: íz, szín, formavilág megjelenítése kreativitás gazdaságos alapanyag felhasználás

A Balaton Fiatal Cukrásza: verseny témakör megjelenítése ( Krúdy) hagyomány és újítás megfelelő aránya íz és esztétika

A Balatoni KÖR által alapított Vándorkupát pedig az az iskolai csapat kapja, amely összességében a legjobban szerepelt. A kupa mellett a Balatoni KÖR tagjai egyéb díjakat és tanulási lehetőségeket ajánlottak fel még nyereményként, valamint a zsűri szerepét is magára vállalta, így többek között Csapody Balázs, Martonosi Zsolt vagy Bergmann Ernő bírálja majd el a látottakat. A verseny egyedülállóságát az is mutatja, hogy kizárólag a Balaton körüli iskolák – szám szerint 6-an – vehetnek részt a megmérettetésen.

Az alapanyagok kiválasztásánál nem volt kérdés, hogy csak és kizárólag a tó körüli minőségi alapanyagok jöhetnek szóba, úgy mint nyurgaponty, mangalica, somogyi kiflikrumpli vagy laskagomba. A rendezvényt szakmai előadások, bemutatók kísérik, így, többek között például lehetőség van a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa képviseletében meghallgatni Herczeg Ágnes előadását is. Az összes program ingyenes és nyilvános, a szervezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt.

Forrás: Borászportál.hu


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.