Elképesztően kevesen utazunk szervezetten külföldre

2012-ben a külföldre utazó magyarok csupán 4,1%-a vette igénybe utazási iroda szolgáltatását - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal összesítéséből. 

A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal nyilvántartása szerint tavaly 1289 vállalkozás rendelkezett utazásszervezői és -közvetítői engedéllyel. A vállalkozások 27%-a az utazásszervezést más főtevékenység mellett végezte. A főtevékenység elsősorban szálláshely-szolgáltatás, egyéb szárazföldi személyszállítás, kiegészítő üzleti szolgáltatás, konferenciák, kereskedelmi bemutatók szervezése volt.

Míg a többség utazásszervező, addig 18% foglalkozik kizárólag ügynöki tevékenységgel. Arányuk 2011-ben 16%-os volt, míg a vállalkozások 2,1%-a bonyolított üzletet az egyéb foglalások terén. Ez 2012-re 1,2%-ra csökkent. Közéjük tartoznak az utazással összefüggő egyéb szolgáltatások, mint jegyértékesítés, idegenvezetés utazási promóció.

Mivel egy adott vállalkozás több tevékenységet is folytathat, közülük összesen 885 utazásszervezői és -közvetítő engedélyt váltott ki, további 261 csak utazásközvetítői, 143 pedig csak utazásszervezői engedélyt kapott.

2012-ben az utazásszervező és -közvetítő vállalkozások területi megoszlását tekintve, ahogy eddig is, Budapest vitte a prímet; kevéssel több, mint a felük található a fővárosban.

A lakosság 2012-ben összesen 16,1 millió alkalommal utazott a határon túlra
– nagyrészt a schengeni belső határszakaszokon, illetve a Liszt Ferenc repülőtéren
keresztül –, ez 3,0%-os csökkenést jelent 2011-hez képest. A szervezetten kiutazott 660 ezer főből tavaly 2011-hez képest többen utaztak Ázsiába és Amerikába. Európában legtöbben Görögországba (18%) utaztak, ezt követte Olaszország (13%), Ausztria (12%), Törökország (8,7%) és Horvátország (6,8%). Ezekben az országokban regisztrálták az európai országokba utaztatott magyar vendégek 60%-át. A DZT nagy örömére Németországba harmadával többen utaztak, Bulgária pedig ötödével többen.

Az eltöltött vendégéjszakák tekintetében az európai rangsor hasonlóan indul, Görögország (24%), Olaszország (13%), Törökország (11%), de csatlakozik Bulgária (8,3%) és Horvátország (7,3%). Az észak-afrikai országok továbbra is közkedveltek az utazási irodával utazó hazai lakosok körében, Tunéziába az összes vendég 4,1, Egyiptomba 6,9%-át utaztatták. Kevesebben utaztak viszont Franciaországba és a Spanyolországba, de többen az Egyesült Királyságba és Ukrajnába.

2012-ben az előzetes adatok szerint az utazási csomaggal utazók (kül- és belföldi) vendégéjszakáinak száma 6,0 millióról 7,3%-kal, 5,6 millióra mérséklődött. A szervezetten utazó hazai turisták külföldön eltöltött vendégéjszakáinak száma 4,5 millióról tizedével, 4,1 millióra csökkent. A hazánkba szervezetten látogató külföldiek vendégéjszakáinak száma 1,5 millió volt, a korábbi évvel megegyezően.

Pénzben ez úgy néz ki, hogy az utazásszervezők és -közvetítők folyó áron 197 milliárd forint nettó árbevételt értek el 2012-ben az előzetes adatok szerint. Ennek jelentős része, 70 milliárd forint származott kiutaztatásból.

A 4,1%-nak számos oka van. Tavaly az 1289 vállalkozásból csupán 500 szolgáltatott adatot, de nem azért, mert ellógták a kötelezettségüket, hanem mert a KSH költségvetése ennyit enged meg. Mint megtudtuk, csupán a 4 fő alkalmazott, és az 50 millió forint árbevétel fölötti vállalkozásokat vették számításba. Ez jövőre még kevesebb lehet a bevételi határ újragondolásával. Mindenesetre az 500 vállalkozás a szervezett kiutaztató forgalom 90-95%-át adja. És persze olyan is van, aki nemhogy a március 31. határidőre nem küldi meg az adatok, de még augusztus végén is „üldözik” őket az adatokért. Persze megbüntetni nem nagyon van érkezése a hatóságnak a renitens vállalkozásokat.  A hiányos adatközlés is hozzájárul az alacsony számhoz – mondták érdeklődésünkre a KSH-nál.

A 4,1%-on felül szervezetten utazók tetemes részét viszik el a legfeljebb nagy ritkán a bűnügyi statisztikában megjelenő engedély nélküli utazásszervezők, avagy feketézők. Köztük iskolák, sportklubok és egyéb önjelölt „utazási szakemberek” egyaránt fellelhetők. Egy másik szeletet hasítanak ki a külföldi székhelyű, de Magyarországról is szervező online irodák. Ezeknek a pontos arányát szintén nem ismerni. És egyre régebbi örökzöld, hogy az internet által forradalmasított utazási piac miatt nálunk is egyre többen váltanak útjuk egyéni megszervezésére.

A 2012-es évre vonatkozó összes statisztikai adatot a cikk alatti Letölthető fájlok menüpont tartalmára kattintva olvashatja.


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?