hirdetés
hirdetés

Elképesztően kevesen utazunk szervezetten külföldre

2012-ben a külföldre utazó magyarok csupán 4,1%-a vette igénybe utazási iroda szolgáltatását - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal összesítéséből. 

hirdetés

A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal nyilvántartása szerint tavaly 1289 vállalkozás rendelkezett utazásszervezői és -közvetítői engedéllyel. A vállalkozások 27%-a az utazásszervezést más főtevékenység mellett végezte. A főtevékenység elsősorban szálláshely-szolgáltatás, egyéb szárazföldi személyszállítás, kiegészítő üzleti szolgáltatás, konferenciák, kereskedelmi bemutatók szervezése volt.

forrás: KSH
Míg a többség utazásszervező, addig 18% foglalkozik kizárólag ügynöki tevékenységgel. Arányuk 2011-ben 16%-os volt, míg a vállalkozások 2,1%-a bonyolított üzletet az egyéb foglalások terén. Ez 2012-re 1,2%-ra csökkent. Közéjük tartoznak az utazással összefüggő egyéb szolgáltatások, mint jegyértékesítés, idegenvezetés utazási promóció.

Mivel egy adott vállalkozás több tevékenységet is folytathat, közülük összesen 885 utazásszervezői és -közvetítő engedélyt váltott ki, további 261 csak utazásközvetítői, 143 pedig csak utazásszervezői engedélyt kapott.

2012-ben az utazásszervező és -közvetítő vállalkozások területi megoszlását tekintve, ahogy eddig is, Budapest vitte a prímet; kevéssel több, mint a felük található a fővárosban.

A lakosság 2012-ben összesen 16,1 millió alkalommal utazott a határon túlra
– nagyrészt a schengeni belső határszakaszokon, illetve a Liszt Ferenc repülőtéren
keresztül –, ez 3,0%-os csökkenést jelent 2011-hez képest. A szervezetten kiutazott 660 ezer főből tavaly 2011-hez képest többen utaztak Ázsiába és Amerikába. Európában legtöbben Görögországba (18%) utaztak, ezt követte Olaszország (13%), Ausztria (12%), Törökország (8,7%) és Horvátország (6,8%). Ezekben az országokban regisztrálták az európai országokba utaztatott magyar vendégek 60%-át. A DZT nagy örömére Németországba harmadával többen utaztak, Bulgária pedig ötödével többen.

Az eltöltött vendégéjszakák tekintetében az európai rangsor hasonlóan indul, Görögország (24%), Olaszország (13%), Törökország (11%), de csatlakozik Bulgária (8,3%) és Horvátország (7,3%). Az észak-afrikai országok továbbra is közkedveltek az utazási irodával utazó hazai lakosok körében, Tunéziába az összes vendég 4,1, Egyiptomba 6,9%-át utaztatták. Kevesebben utaztak viszont Franciaországba és a Spanyolországba, de többen az Egyesült Királyságba és Ukrajnába.

forrás: KSH
2012-ben az előzetes adatok szerint az utazási csomaggal utazók (kül- és belföldi) vendégéjszakáinak száma 6,0 millióról 7,3%-kal, 5,6 millióra mérséklődött. A szervezetten utazó hazai turisták külföldön eltöltött vendégéjszakáinak száma 4,5 millióról tizedével, 4,1 millióra csökkent. A hazánkba szervezetten látogató külföldiek vendégéjszakáinak száma 1,5 millió volt, a korábbi évvel megegyezően.

Pénzben ez úgy néz ki, hogy az utazásszervezők és -közvetítők folyó áron 197 milliárd forint nettó árbevételt értek el 2012-ben az előzetes adatok szerint. Ennek jelentős része, 70 milliárd forint származott kiutaztatásból.

A 4,1%-nak számos oka van. Tavaly az 1289 vállalkozásból csupán 500 szolgáltatott adatot, de nem azért, mert ellógták a kötelezettségüket, hanem mert a KSH költségvetése ennyit enged meg. Mint megtudtuk, csupán a 4 fő alkalmazott, és az 50 millió forint árbevétel fölötti vállalkozásokat vették számításba. Ez jövőre még kevesebb lehet a bevételi határ újragondolásával. Mindenesetre az 500 vállalkozás a szervezett kiutaztató forgalom 90-95%-át adja. És persze olyan is van, aki nemhogy a március 31. határidőre nem küldi meg az adatok, de még augusztus végén is „üldözik” őket az adatokért. Persze megbüntetni nem nagyon van érkezése a hatóságnak a renitens vállalkozásokat.  A hiányos adatközlés is hozzájárul az alacsony számhoz – mondták érdeklődésünkre a KSH-nál.

A 4,1%-on felül szervezetten utazók tetemes részét viszik el a legfeljebb nagy ritkán a bűnügyi statisztikában megjelenő engedély nélküli utazásszervezők, avagy feketézők. Köztük iskolák, sportklubok és egyéb önjelölt „utazási szakemberek” egyaránt fellelhetők. Egy másik szeletet hasítanak ki a külföldi székhelyű, de Magyarországról is szervező online irodák. Ezeknek a pontos arányát szintén nem ismerni. És egyre régebbi örökzöld, hogy az internet által forradalmasított utazási piac miatt nálunk is egyre többen váltanak útjuk egyéni megszervezésére.

A 2012-es évre vonatkozó összes statisztikai adatot a cikk alatti Letölthető fájlok menüpont tartalmára kattintva olvashatja.

hirdetés

Letölthető fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai