hirdetés

ÉS Deli nyitás a Kempinskiben

„Kis projekt, nagy kihívásokkal”, fogalmazott Stephan Interthal, a belvárosi ötcsillagos ház igazgatója legújabb gasztro pontjuk, a szálloda földszintjén kialakított ÉS Deli ünnepélyes megnyitásakor.

hirdetés

A luxusszállodalánc magyarországi tagja már két éve együttműködik a Zsidai Gasztronómiai Csoporttal, hiszen 2013-ban adták át z ÉS Bisztrót, amely igazi sikertörténetté vált a főváros gasztropalettáján. A kooperáció következő tagja a most megnyílt ÉS Deli, ahol „specialty coffee” *-különlegességeket, és az ÉS Bisztró konyháján frissen készült gourmet szendvicseket, péksüteményeket kínálnak a hét minden napján, reggeltől estig.

Az egészséges életmód elkötelezett híveinek frissen préselt zöldség- és gyümölcsleveket, vegáknak húsmentes szendvicseket és bircher müzlit kínálnak. Van még a bisztró konyháján befőzött különféle lekvár és házi szósz is.

Kávé-fun, tea-őrület, majd ismét vissza a kávék világához

Az ÉS Deli egységes koncepcióba foglalja a New York-i deli műfajt, a népszerű kávéláncok italdesszertjeit és az autentikus „specialty coffee” világot, mondta Zsidai Zoltán Roy, a Zsidai Gasztronómiai Csoport vezetője a megnyitó alkalmával, aki azt is bevallotta, épp akkor „fertőzödött” meg a „specialty coffee” világával, amikor pont átállt a napi többszörös kávéfogyasztásról a nyugalmas japán tea élvezetére. Az új hely különben, tette hozzá, már a light opening kezdetétől kedvelt lett nemcsak a szállóvendégek, hanem a környező irodákban dolgozó budapestiek körében.

Tulajdonképpen mi az a „specialty coffee”?

Ez nem összekeverendő a mostanában nagyon divatos újhullámos ízvilággal, szögezte le Nezvál Máté, nemzetközileg is elismert kávészakértő, aki elmondta még, hogy ők ezzel a névvel tulajdonképpen egy minősítési szintet jeleznek, amelybe a farmerekkel való folytonos kapcsolattartás, a fenntarthatóság, az autentikus ízvilág, a fair-play és az egyedi pörkölési stílus is beletartozik. Tulajdonképpen kétfajta világot kapcsolnak össze: prémium kategóriájú kávéikat egy sajátos, újfajta cukrászvonallal.

Az ÉS Deli blend egy friss ízvilágú, világos pörkölésű kávékeverék, egy ruandai (Cyebumba) és egy guatemalai (Finca Santa Paula) kávé 50-50 százalékos házasítása. A cseresznyés, feketeszedres savakat az érett körtés és édes csokoládés jegyek jellemzik.

 

*1974-ben Erna Knutsen a Tea & Coffee Trade Journalban használta először a „specialty coffee” kifejezést az olyan prémium minőségű kávébabra, amelyet speciális mikroklimán termesztenek. További fontos szempont a fenntarthatóság és a legmagasabb minőség biztosítása.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai