Ezek ma a legjobb hazai borok

Ismét rekordszámú nevezés érkezett, így 16 országból összesen 960 tétel versenyzett idén a VinAgora Nemzetközi Borverseny díjaiért.

Noha a járványhelyzet számos beutazási és szervezési nehézséget okozott idén, ennek ellenére végül 2021-ben is sikerült megrendezni a Közép-Európa egyik legrangosabb nemzetközi borversenyeként számon tartott VinAgorát - emlékeztetett az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a szervező Borkult - Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.

A borversenyre érkezett nevezések száma idén is - ahogy négy éve folyamatosan - felülmúlta a korábbi évek legmagasabb mintaszámát. A 16 országból érkező 960 tétel átlagos színvonala is az évek óta stabilan tapasztalt magas szintet hozta, hiszen a borok  közel 80%-a ért el legalább ezüstéremnek megfelelő pontszámot. A VinAgora azonban követi a meghatározó nemzetközi szervezetek (OIV és VINOFED) szigorú versenyszabályait, melyek értelmében minden főkategóriában csak a borok legjobb 30%-a részesülhet éremben, így minden egyes kiosztott érem kimagasló minőséget tükröz.



A 22. VinAgorán végül 7 főkategória győztes Champion érem, 13 nagyarany-, 169 arany-, és 108 ezüstérem, valamint további 23 különdíj született.

A Csendes fehérborok főkategóriát az egri Kovács Nimród Winery 2017-es Nagy-Eged-hegy Sky Furmintja nyerte, a csendes rosék közül a kunsági Szentpéteri Borpince 2020-as Néró Roséja kapott Champion-díjat, a Csendes vörösborok főkategória legjobbjának pedig a szekszárdi Fritz Borház 2018-as Szekszárdi Primus Cuvée-jét választotta a zsűri.

A Gyöngyözőborok főkategória első helyezettje a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2020-as Anna Rosa Gyöngyözőbora lett, a Törley Pezsgőpincészet Törley Chardonnay Brut tétele a pezsgők között szerzett első helyet, a Természetes édes borkülönlegességek főkategóriában pedig külföldi győzelem született: a morvaországi Znovín Znojmo 2017-es Tramín cerveny Vyber z Cibéb bora kapott Champion-díjat. A botritiszes borok közül ezúttal a tokaji Palkó Borok 2017-es Tokaji Aszúját találta a legjobbnak a zsűri.

Forrás: MTI


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.