hirdetés
hirdetés

Félmilliárd forintból fejlesztik Debrecen kerékpárút-hálózatát

Két keréken Debrecenben címmel szakújságírók számára tanulmányutat szervezett 2014. október 28-án a város önkormányzata, amelyen többek között bemutatták a kerékpáros turisztikai úthálózat eddigi fejlesztését és a résztvevők ki is próbálhatták az utat.

hirdetés

A Kerékpárosbarát település címet is magáénak tudó cívisváros számos nevezetességét fedezhetik fel biciklin a projekt eredményeként létrejövő szakaszokon kerekezve a Debrecenbe látogató vendégek. Scheffer Attila osztályvezetőtől, valamint Pellei Edit beruházási ügyintézőtől (Városépítési Osztály, Polgármesteri Hivatal) megtudtuk, hogy uniós támogatásból bővül tovább Debrecen kerékpárút-hálózata.

A város önkormányzata a bel- és külterületi hálózat fejlesztésére 498.665.271 forintot nyert a „Kerékpáros turisztikai úthálózat és szolgáltatás fejlesztése Debrecenben” elnevezésű, ÉAOP-2.1.1/A.I-12-2012-0137 pályázat keretében. A már meglévő szakaszok hiányzó összeköttetéseinek kialakításával a város területén komplex, összefüggő kerékpárút-hálózat jöhet létre.

Biciklivel megközelíthetők az attrakciók

Fő céljuk az volt, hogy a turisztikai érdességeket az ide látogatók, valamit az itt élők is kerékpárral tudják megközelíteni, és fontos szempont volt, hogy a meglévő, elsősorban a főutak mentén a városközpont irányába tartó kerékpárutakat összekössék a belvárossal. Így összefüggő hálózat alakul ki. A projekt keretében Debrecenben több helyszínen – összesen 9 szakaszon, közel 20 km hosszan – elválasztott rendszerű, valamint egyesített gyalog- és kerékpárút épül, továbbá kerékpározható útszakaszok kijelölése történik a meglévő úthálózat lehetőségeihez igazodva, a turisztikai attrakciókhoz kapcsolódóan. Az újabb szakaszok megépítésével mintegy 80 kilométerre bővülhet a kerékpárút-hálózat, ezenkívül kerékpáros pihenőhelyeket is építenek.

Az osztályvezetőtől megtudtuk, a kerékpárutak és a kerékpárforgalmi létesítmények kiépítésével javulnak a közlekedésbiztonsági feltételek a városban, a gyalogos és kerékpáros forgalom elterelésével tehermentesítik a közutakat. A fejlesztés hozzájárulhat a kerékpáros turizmus erősítéséhez, új, tematikus túraútvonalakkal bővülhet a turisztikai kínálat. Az egészségtudatos életmód a táplálkozás mellett a fizikai rekreáció területére is kiterjed, így a szabadidő hasznos eltöltésének is egyik szempontjává válik.

Szervizcsomag a turisztikai irodából

Darin-Séllei Lívia, a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület menedzsere szerint a
helyi turisztikai információs irodában új kerékpáros turisztikai szolgáltatással várják a látogatókat. A projekt keretében beszerzett kerékpáros szervizcsomagoknak köszönhetően kisebb javítási munkákat is elvégezhetnek a bajba jutott kerékpárosok, de hasznos információkat is kaphatnak például a legközelebbi szervizről, kerékpárosbarát szálláshelyről és kerékpárkölcsönzőről is.

A projekt keretében a kerékpárutak mentén kétnyelvű információs és orientációs táblák segítik a tájékozódást. A táblákon az adott szakaszhoz közeli látnivalókról található majd leírás magyar és angol nyelven. A 100 százalékos támogatottságú projekt közel félmilliárd forint. A projekt tervezett befejezése: 2014. december 31.

Tóth-Megyesi Enikő idegenforgalmi referens (Debrecen, Polgármesteri Kabinet), csoportunk szakavatott kísérője arról is gondoskodott, hogy a MODEM elől drótszamáron végigkerekezzünk Debrecen új kerékpárútjain a Nagyerdőre. Többek között megtekintettük a város büszkeségét, a Nagyerdei Stadiont, amelyen Krecz Tibor, a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. marketingigazgatója vezetett végig.

Debrecen címere
Debrecen címere

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai