Idén a Tisza-tó lehet a bringások favoritja

Idén a Tisza-tó lehet a bringások favoritja 

A Tisza-tó ezeknek és a 2020-ban átadott új hidaknak köszönhetően néhány év alatt a magyar kerékpárosok egyik kedvenc úti céljává vált. A térség fejlődése azonban nem állt meg, 2022-ben is számos újdonság, többek között új túraútvonalak, részletes útikönyv és térkép, valamint nagyobb kapacitású kerékpárszállító-vonatok várják a kirándulókat.
Ha még többet szeretnél tudni a kerékpáros turizmusról...

Ha még többet szeretnél tudni a kerékpáros turizmusról... 

... most megjelent hozzá egy kézikönyv. Egy hiánypótló kerékpáros turisztikai kézikönyvet tett közzé a MAKETUSZ (Magyar Kerékpárosok Turisztikai Szövetsége).
Kerékpáros turisztikai fejlesztés a Fertő-tónál

Kerékpáros turisztikai fejlesztés a Fertő-tónál 

Sikeresen valósult meg a kerékpáros turizmus fejlesztése a Sopron – Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térségben.

Közös osztrák-magyar kerékpáros kínálat 

A Szombathelyi TDM Szervezet gondozásában 2018-2020. között zajló kínálatfejlesztés eredménye a VELOREGIO, ami kerékpáros útvonalajánlatokkal és hozzájuk kapcsolódó kerékpárosbarát szolgáltatásokkal, kulturális és természeti látnivalókkal gazdagítva várja az osztrák- magyar határtérségbe látogató kerékpáros turistákat.
Indul az EuroVelo 6 építése

Indul az EuroVelo 6 építése 

A tervek szerint jövő augusztusban kész is lesz az EuroVelo 6 kerékpáros útvonal Szentendre déli határától Budapest közigazgatási határáig tartó 5,6 kilométeres szakasza.
Kerékpáros turizmust Murafölde térségnek!

Kerékpáros turizmust Murafölde térségnek! 

Tovább folytatódnak a már elkezdődött kerékpársportos fejlesztések a Nagykanizsa és a nyugati határszél között elterülő, új nevén Murafölde térségben.
Az osztrákoknál a nyár a két kerék körül forog

Az osztrákoknál a nyár a két kerék körül forog 

Az aktív és kerékpáros turizmusról nyugati szomszédunk mindent tud. Az Österreich Werbung nyárindító rendezvényén jártunk. 

A Balatonhoz hasonló kerékpáros turisztikai központ lenne Hódmezővásárhely 

A Délmagyar szerint az eddiginél másfélszer több kerékpárutat építenének Hódmezővásárhelyen, hogy a város kerékpáros turisztikai központ legyen.
Paloznaki tekergő – bringás vendégeket várnak a faluba

Paloznaki tekergő – bringás vendégeket várnak a faluba 

Kedvezményes díjú kerékpárkölcsönzővel, a Balaton-felvidék keleti részét behálózó túrajavaslatokkal, a kirándulásba épített munkabemutatót tartó őstermelőkkel, kézművesekkel, művészekkel, kedvezményt adó vendéglátóhelyekkel, élményparkokkal, kiállítóhelyekkel és más szolgáltatókkal csábítják a vendégeket Paloznakra.

Nemzeti közösségi kerékpáros keretrendszert hoz létre a kormány 

Egységes, nemzeti közösségi kerékpáros keretrendszer létrehozására szolgáló részletes koncepció kidolgozására kérte a kormány a nemzeti fejlesztési minisztert, valamint a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztost, illetve arra, hogy tegyenek javaslatot a szükséges intézményrendszeri, fejlesztéspolitikai intézkedésekre és az egységes működést biztosító jogszabályi előírások kialakítására.

Akár 100 milliárd juthat kerékpáros fejlesztésekre 

Szép ígéretek hangzottak el a hazai kerékpáros infrastruktúra fejlesztését illetően egy hagyományteremtőnek szánt pénteki, budapesti sajtóbeszélgetésen. Budapesti és országos, munkába járást illetve a bringás turizmust egyaránt segítő fejlesztésekről esett szó. Országos szinten akár 100, Budapesten több mint 8 milliárd forintot költhetnek a jelentős részben különféle uniós pénzekből finanszírozott operatív programok (VEKOP, GINOP) pályázatai révén.

Nincs még programja a hétvégére, de van bicaja? 

Újabb kerékpáros útszakasz létesült a Börzsönyben, Királyrét és Nógrád között.

Kocsiba be, bringára fel, irány a Pilis! 

A szerdán átadott infrastruktúrával már-már kiteljesedtek a Zrt. illetőségi területén - Budai-hegység, Pilis-Visegrádi hegység - a 2012-es igényfelméréssel kezdődő kerékpáros turisztikai fejlesztések. Az I-re a pontot az a 9 kiindulási helyszín tette fel, melyet P+B névvel azoknak szánnak, akik a verda tetején utazó bicajjal evickélnének ki a zöldbe, hogy ott jól megrakják neki.

Szeptemberi kerekezés a Balatonon 

Rég elmúlt már az az idő, amikor a Balatonon nyár végén lehúzzák a rolókat a parti vendéglátóhelyeken, és üresen árválkodnak a magukra hagyott kerti asztalok. Újfajta nyüzsgés veszi ilyenkor kezdetét. A tó körüli aszfaltcsík megtelik élettel, jókedvű társaságok cikáznak színes sisakokban. Idén is megkezdődött az igazi bringaszezon.

Jó üzletet kínál a bringás turizmus Észak-Magyarországon 

Ahhoz, hogy az észak-magyarországi régióban tovább növeljék a vendégéjszakák számát, szükség lesz arra, hogy még jobban kihasználják az aktív turizmusban rejlő potenciált – hangsúlyozta Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Régió Marketing Igazgatóságának vezetője. Az adottságokat figyelembe véve ennek megvannak a lehetőségei a kerékpáros turizmus fejlesztésében is.

Lassan nálunk is annyian bringáznak, mint Dániában 

Dobogós helyen állnak a magyarok kerékpárhasználatban az Eurobarometer nemrégiben publikált közlekedési felmérése szerint. Magyarország a harmadik helyet érdemelte ki Hollandia és Dánia mögött a mindennapos kerékpáros közlekedésben.

Újabb hazai szakasza készült el az EuroVelo kerékpárút-hálózatnak 

Kerékpárutat épített ki Kőtelek és Tiszasüly között a Tisza árvízvédelmi töltésén a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig). A 680 millió forintos beruházás az Európai Unió és a magyar állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 keretében valósult meg.

Újabb kerékpárutak a Dráva-töltésen 

Befejeződött a Drávai kerékpárút Baranya megyei szakaszának kiépítése.

Kezd olyan méreteket ölteni a kerékpározás... 

„Hogy önálló közlekedési ágazattá vált” - ismerte el dr. Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára a kedden, Budapesten megrendezett kerékpáros konferencián. Úgy tűnik, hogy magasabb politikai körökben sem tekintik gyerekek játékának a bringázást; szavak szintjén. Jöhetnek a tettek! „Dán és holland magasságokba kívánunk törni” - jelentette ki Becsey.

Félmilliárd forintból fejlesztik Debrecen kerékpárút-hálózatát 

Két keréken Debrecenben címmel szakújságírók számára tanulmányutat szervezett 2014. október 28-án a város önkormányzata, amelyen többek között bemutatták a kerékpáros turisztikai úthálózat eddigi fejlesztését és a résztvevők ki is próbálhatták az utat.

Bringázz a barokkba! 

Tárlatvezetés, bringás fotózás és barokk zene várja mindazokat, akik szombat este csatlakoznak a Budapesti Fesztiválzenekar, a Néprajzi Múzeum és a Hungarian Cycle Chic rendhagyó, két helyszínes, Bringázz a barokkba! elnevezésű programjához.

A kerékpározást népszerűsítő biciklitörténeti kiállítás nylíik 

A budapesti és a szabadkai kerékpározás történetét mutatja be tárgyak, szövegek és fotók segítségével a Bicikliváros című kiállítás, amely hétfőn nyílik a budapesti Néprajzi Múzeumban.

Így szerezhet via ferrata igazolványt akár kezdőként is 

Újdonság a Ramsau am Dachstein régióban: via ferrata igazolvány, valamint "BikeNaturGuide"– kerékpáros útmutató Ausztria zöld szívéhez.

Most már a Velencei-tó déli partján is lehet tekerni 

Átadták hétfőn a Velencei-tó déli partján a tizenkét kilométer hosszú kerékpárutat, amelyet több mint 800 millió forintos beruházással létesítettek Dinnyés és Velence között.

Átalakul a Budai Vár és környékének közlekedése 

Kiterelik a bringásokat a rakpartól, számos köztéri gépkocsiparkolót megszüntetnek, viszont új turistabusz-parkolók jönnek létre a Budai Várnál és környékén.

Hol találkozik a trabantos városnézés a golffal? 

A DU-NA-TÚRA Öko- és Fesztiválturisztikai Klaszter, illetve a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület "Tata mint turisztikai desztináció - Természetesen jó!" címmel konferenciát és kiállítást szervezett a MUISZ beutaztató tagszervezetei részére. A programot sajtótájékoztatóval, majd borkóstolóval zárták március 13-án, csütörtökön a tatai Kiss Hotelben.

Zöld, gurul és bárki használhatja Budapest utcáin: mi az? 

Közeleg az április, gyűlnek a Bubi dokkolók Budapesten!

Újabb magyar térségben fejlesztik a kerékpáros turizmust 

Dél-Baranya kerékpáros turizmusának fellendítését szolgálja az a 400 millió forintos beruházás, amelynek támogatási szerződését Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke és Sitányi László, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetője csütörtökön, Pécsett írta alá.

GPS és napelem: áprilisban indul a Bubi 

Első alkalommal próbálhatta ki a közönség a rövidesen Budapest utcáin megjelenő közbringarendszer, a MOL Bubi almazöld kerékpárjait és gyűjtőállomásait a VII. PORT Bringaexpón a kőbányai vásárvárosban.

Nagyívű fejlesztések várhatók Vir szigeten 

A Budapesttől körülbelül 6 órányi autóútra található horvátországi Vir szigeten számos turisztikai projekt vette kezdetét.

Pow Wow 2014: Berlini Fal, bringa és új hotelek 

Február 1-jén, szombaton lezajlott a kétévente megrendezésre kerülő Pow Wow Berlin Brandenburg turisztikai szakkiállítás és vásár.

Tokajtól Szegedig kerekezett a német újságíró 

Útközben még a Tisza-tavat is körbebiciklizte Thorsten Brönner, tavaszra az útikönyve is megjelenik. 

Velencében tilos biciklizni 

Az európai kerékpáros turizmus egyik kedvenc állomásává vált az olaszországi Velence városa, amelynek szigetein azonban tilos a kerékpározás.

Elindult a "Békés bringa" 

Megkezdődtek a békési önkormányzat által indított „Békés Bringa – Békés város kerékpáros turisztikai fejlesztése” projekt kivitelezési munkálatai - tájékoztatta Izsó Gábor polgármester (független) az MTI-t szerdán.

Magyar-horvát kerékpáros fejlesztés kezdődött 

A magyar-horvát határ menti területek vonzerejének növelése és jobb megismerésük érdekében mintegy 600 millió forintos fejlesztés kezdődött április elején a magyarországi Baranya és a horvátországi Verőce-Drávamente megyében.

Kerékpáros levélbomba az EP-nek 

Naponta 35 millió ember indul el kerékpárral Európa országaiban munkába, iskolába, dolgát végezni. Több mint 100 millió ember kerékpározik kisebb-nagyobb rendszerességgel öreg kontinensünkön. Magyarországon naponta 400 000 ember választja munkába menet közlekedési eszközül kerékpárját. Budapesten évente 50-60%-kal nő a kerékpárral közlekedők száma, emlékeztet a Magyar Kerékpárosklub szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében.

Fejlődő aktív turizmus a Kis-Balatonnál 

Jelentős aktív turisztikai fejlesztések valósultak meg a Kis-Balaton környékén, amelyeket a közelmúltban egy kerékpáros túra keretében ismerhettek meg Hévízen a régióban dolgozó szakemberek.

Nagy lehetőség a biciklis és borturizmusnak 

A kerékpáros- és borturizmus számára is rendkívüli jelentőségű az a múlt héten életbe lépett jogszabály módosítás, ami a főútvonalak kivételével mostantól lehetővé teszi, hogy a biciklisek alkoholt fogyasszanak.

Alvilági bringások, szevasztok! 

A kerékpározás végtelen szabadságot ad használójának, hiszen a segítségével elhagyhatjuk a városok forgatagát, a lakott területeket, de még a járt utakat is. Némelyek még ezt is tovább fokozzák, hiszen a földfelszínt hátrahagyva a föld mélyére is bringával szállnak alá.

Kerékpáros ökopark csillagvártával és madárlessel 

Ismét valami különlegeset akartak csinálni, hangsúlyozta Ambrus Tibor, Csopak polgármestere a község délkeleti sarkában kialakított csillagvártával, madárlessel, játszótérrel kombinált ökopark, kerékpáros pihenőhely felavatásánál.

Budapest-Balaton bringaút: javaslatokat várnak 

Méghozzá a Magyar Kerékpáros Klub várja az erre létrehozott weboldalon összefüggésben a kormány kerékpáros turizmusfejlesztési szándékaival.

Természetjáró és kerékpáros turizmus fejlesztési koncepció készül 

Három kerékpárút fejlesztését tekinti a kormány kiemelt állami beruházásnak: a Duna menti kerékpárútvonalat, I. ütemben Rajka és Budapest között, a Budapestet a Balatonnal összekötő kerékpárút-hálózat kiépítését, I. ütemben Budapest-Etyek között, valamint a Balaton körüli kerékpárosút komplex minőség fejlesztését - olvasható a minisztérium honlapján.

EuroVelo 6: a végén még megépül 

12 milliárdos költségvetéssel épülhet ki az EuroVelo 6-os kerékpárút hazai szakasza - számolt be a Kerékagy.hu.

Budapest: hálózatba szervezett bringautak 

Vége a semmiből a semmibe vezető kerékpárutak korának Budapesten. Ezt is megértük; végre valaki hivatalos, városvezetési szintről mondta ezt ki. Munkatársunktól

Fekvőkerékpáron járja be a magyar házaspár a Földet 

Egy fiatal, magyar házaspár nem kisebb útra vállalkozik, mint hogy fekvőkerékpárral járja be a Földet. Zárug Zita és Harkányi Árpád Budapestről indulva akár három évig is úton lehet, mire végig kerekezik a bolygót. Munkatársunktól

Kerékpáron a Vasfüggöny mentén 

Legkésőbb 2020-ig teljes hosszában bejárható lesz az egykori kelet-nyugati határvonal mezsgyéjén európai uniós támogatással kiépülő kerékpárút a német kerékpáros klub (ADFC) információi szerint.

Kerékpárút Szlovákiából Hollókőre 

Kerékpárúttal kötik össze a közeljövőben a szlovákiai Murányt és a magyarországi Hollókőt. A két nemzetközileg ismert idegenforgalmi célpont és látványosság ilyen összekötésében egy határokon átnyúló projekt keretében a szlovákiai Besztercebánya megye és a magyarországi Nógrád megye egyezett meg.

Kerékpárral a tóparti szezonért 

Húzóágazat lehet a kerékpáros turizmus a magyarországi tavaknál; a Fertő tónál, a Velencei-tónál és a Balatonnál. Utóbbinál a szezont is széthúzhatja a bringakörút, melynek mentén egyre több, a bicikliseket kiszolgáló létesítmény épül.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!