Francia recept, magyar hozzávalókkal

A SIRHA Budapest – Nemzetközi Élelmiszer-ipari, Sütő- és Cukrászipari, Szálloda és Vendéglátó-ipari és Gasztronómiai Szakvásár tavasszal debütál a HUNGEXPO „A” pavilonjának mintegy tízezer négyzetméternyi hasznos területén. A Horeca-szegmens számára meghatározó rendezvény részleteiről a kiállítás igazgatóját.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

• Március10–12. között a korábbi Foodapest, UKBA és Hoventa kiállítások partnereit várják a vásár területére. Magyarán a SIRHA Budapest felváltja e három különböző szakrendezvényt?

A SIRHA Budapest nem egyenlő e három kiállítással, csupán annyi a közös bennük, hogy mindhárom ugyanazon helyszínen – nálunk, a HUNGEXPO-n – szerepelt csaknem húsz éven át. És tulajdonképpen e három kiállítás tematikájából épül fel a francia alapú SIRHA brand (miként a neve is jelzi: Le Salon international de la restauration, de l’hôtellerie et de l’alimentation), amely most először érke- zik Magyarországra – sőt, Kelet-Európában is elsőként nálunk látható.

• Kik lesznek jelen, és honnan érkeznek a kiállítók a háromnapos programra?

A kiállítók között szerepelnek food és non-food terméket forgalmazók, pék- és cukrászalapanyagokat gyártók és forgalmazók, gépgyártással, konyhatechnológiával foglalkozó beszállítók. Közel kétszáz kiállító foglalt standot magának, akik között nemcsak magyarok, hanem határon túlról érkezők is akadnak szép számmal. Eddig húszan jelentkeztek külföldről, köztük német, osztrák, bolgár, spanyol, olasz, lengyel és cseh kiállítók, legtöbbjük az élelmiszerszegmens képviselője. De van köztük vendéglátó-ipari gépeket forgalmazó és cukrászalapanyag-készítő.

• Ki volt az első hazai és ki az első határon kívülről érkező kiállító?

Itthonról egy mézzel foglalkozó családi vállalkozás küldte el elsőként a jelentkezést, külföldről pedig egy nemzetközi szintű, vendéglátó-ipari berendezéseket forgalmazó cég foglalt standot a SIRHA Budapesten.

• Honnan érkeznek a látogatók?

A hasonló célcsoportot elérő korábbi szakrendezvényeink látogatói számára, többezres címlista alapján meghívót küldtünk. Ezenkívül a környező országokból – ún. hosted byer program keretében – nagybevásárlókat is megkerestünk. Az élelmiszeripar oldaláról – elsősorban a húsipar területéről – több pozitív visszajelzést kaptunk. Mivel főként a keleti oldal felé nyitottunk, elsősorban ukrán, román, cseh, lengyel szakembereket várunk. E cél elérése érdekében a Nemzeti Kereskedőházzal szorosan együttműködünk, csatornáikon keresztül is próbáljuk elérni a külföldi vásárlókat.

• A korábbi híradásokból már tudható, szinte programhegyek lesznek a háromnapos kiállítás során: például Kreatív Konyha Fórum, Pékek Fejedelmi Rendje, magyar baristabajnokság, Giro Pizza of Europe, Borsziget, illetve a hazai topszakácsok legfőbb megmérettetése, a Bocuse d’Or világverseny hazai elődöntőjét is megrendezik.

A kiállítás terveink szerint valóban egyolyan rangos szakmai fórumként sze- Tihanyi Klárarepel, ahol a food, non-food termékek forgalmazói és felhasználói sok mindent megtudhatnak, megismerhetnek, és tájékozódhatnak arról, merre tart e témában a világ. Így a SIRHA Budapest helyet ad a világ legismertebb főzőversenye hazai elődöntőjének is március 12-én. Egyébként a versenyzők tréningje már javában tart, és az is tudható, hogy a lyoni előírások szerint a menü kötelező alkotóelemei svéd malac, osztriga, kagyló és fekete tőkehal lesznek.


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.