hirdetés
hirdetés

Gyermekreumatológiai napok Karoson

A gyermekkori reumás megbetegedések, azok kezelésének lehetőségei és az ezzel kapcsolatos szakmai eszmecsere állt a középpontjában a második alkalommal megrendezett Karosi Gyermek reumatológiai Napoknak. 

hirdetés

A találkozó a Zalakarosi Fürdő szervezésében zajlott, a kétnapos diskurzus eredményéről, illetve előzményéről dr. Burján Richárd, a fürdő vezérigazgatója, dr. Constantin Tamás gyermekreumatológus szakorvos, az ezzel a betegséggel foglalkozó Rosszcsont Alapítvány szaktanácsadója és dr. Bagdi Magdolna, a fürdő reumatológus szakorvosa számolt be a gyógyfürdőn november 9-én tartott sajtótájékoztatón.

-Többnyire nehezen hiszi el a felnőtt társadalom, hogy gyerekkorban sem ritkák a reumás betegségek, holott a krónikus ízületi gyulladásban szenvedő, 18 évnél fiatalabb gyerekek száma Magyarországon a becslések szerint eléri 4-5 ezer főt. A gyermekkori reumás betegség a leggyakoribb krónikus betegség az érintett korosztályban. A gyermekreuma gyógyításának fontos része a fizioterápiás kezelés, a biológiai terápiák alkalmazása – mondta a szakember.

-A karosi gyógyfürdő éppen az előbb említettek miatt tud kapcsolódni a gyerekek gondozásához – így dr. Burján Richárd. – Fürdőnk egyik speciális területe az ízületi problémák kezelése, a reumás panaszok „utógondozásaként” felkínált kezelések széles tárháza van jelen kínálatunkban. Úgy vélem, a gyógyfürdő szolgáltatásokat a gyermek reumatológiai esetek kezelése érdekében speciális képzésekkel tudjuk bővíteni.

Dr. Bagdi Magdolna hozzátette: a fürdő alapvetően is sok kisgyermek gyógykezelését végzi, a szakmai alapok és tudás tehát adott.

-A szülők sajnos kevéssé tudják, hogy a gyerekek számára is írható elő TB-s kezelés, ez tíz alkalmat jelent évente. Baleset utáni rehabilitáció, törések utáni kezelések esetén például mi is el tudjuk látni a gyerekek utógondozását – jelezte.

Dr. Constantin Tamás beszámolt arról is, hogy a tapasztalatcserén túl a mostani találkozó során vizsgálták többek között, hogy az ország mely területén nyílik reális esély a közeljövőben biológiai terápiás centrumok létrehozására, szó volt fájdalomterápiás táborok indításának lehetőségéről, valamint arról a magyar-szlovén pályázatról, mely a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika és a Ljubljanai Egyetem közös munkáját segíti a periodikus lázbetegségek kutatása, illetve az ennek felismerését célzó szakember oktatás terén.

A tanácskozás résztvevői megtekintették a Zalakarosi Fürdőt, tájékozódtak az itt igénybe vehető szolgáltatásokról, s eszmecserét folytattak Novák Ferenc polgármesterrel és Deutschné Lang Erika alpolgármesterrel a további kapcsolódási lehetőségekről.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk