hirdetés
hirdetés

70 milliárd forint a Dunakanyar kiemelt turisztikai fejlesztési térségre

Az augusztus 18-i Magyar Közlönyben láttak napvilágot a kormány, kormányhatározatban leírt elképzelései a Dunakanyar kiemelt turisztikai fejlesztései térséggel kapcsolatban. A 2017–2030 közötti fejlesztési programra 69,81 milliárd hazai forrású forint jut.

hirdetés

Az időszak során bőven kijut a feladatokból a különböző minisztereknek egyebek mellett a vízügyi kérdések koordinálásban, de a Magyar Turisztikai Ügynökségnek is. Utóbbi feladata a fejlesztési miniszterrel együtt, hogy a térség területét érintő, a határozatban megjelölt, több kormányzati szerv együttműködését igénylő feladatok megvalósítását összehangolja. Szintén ugyanebben a felállásban kell 2017 második félévétől 2030 második félévéig évente jelentést készítenie a kormány számára a határozatban előírt feladatok teljesítéséről.

A tervek szerint 70 településen 35 fejlesztés valósul meg. A teljesség igénye nélkül: a Börzsöny kerékpárúthálózatának fejlesztésére 1,5 milliárdot szánnak. A hegység kisvasútjaira 2,28 miliárdot. Nem derül ki a határozatból, mit ért az apparátus a Börzsöny komplex turisztikai fejlesztésén, de a mutatvány 1,6 milliárdot ér meg szerintük. A kerékpáros infrát a Pilis-Visegrádi és a Budai-hegységben is megtuningolják; erre kétmilliárdot szánnak.

Ennek sokszorosát, 12,5 milliárdot érdemel a határozat szerint a dunai gyorshajózás fejlesztése. Közel 1 milliárdot a dobogókői sípálya, másfelet a dobogókői kirándulóközpont tájépítészeti megújítása, látogatóbarát fejlesztése.

17 milliárdot nyel el Esztergom városképi, egészségturisztikai és egyházturisztikai fejlesztése. A komáromi monostori erőd 300 milliót kap látogatóbarát fejlesztés címmel. Nem áll meg az egyházturisztikai fejlesztés Esztergom határánál: Spirituális, elvonulási központ építése a Pilisben 300 millióért. 

Esztergom 17 milliárdot nyert. Fotó: Bejó Gábor / pixabay
Esztergom 17 milliárdot nyert. Fotó: Bejó Gábor / pixabay

Leányfaluban vélhetően helyre kis strandot rittyentenek 250 milliós támogatással. Az egész Dunamentére vonatkozó „A Duna-parti szabadvízi strandok egységes, élményígéretet fokozó fejlesztése” egymilliárdot ér a kormánynak.

1 milliárdért a bubit Szentendrére is kiterjesztik. Ezzel együtt 9,4 milliárd vándorol Szentendréhez, amiből Duna part, városképi, képtári és a Skanzen látogatóbarát fejlesztése valósulnának meg. Vácott a barokk belváros és múzeumi negyed fejlesztését segítenék 4 milliárddal. 6,6 milliárd jut Visegrádra, amiből olyanok, mint „Élményterek és emblematikus helyszínek összekapcsolása, vonzerőfejlesztés”, vagy „Településen belüli látogatómenedzsment optimalizálása” és sípályafejlesztés valósulnak meg.

Tervezik még az egész térségre vonatkozóan „Gasztronómiai és borturisztikai mesterközpont kialakítását” 500 millióért, illetve termékösszekapcsolást ennek a duplájáért. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai