hirdetés
hirdetés

Hatvanötezer magyar Amerikában

Tíz százalékkal több magyar turista látogatott tavaly az Egyesült Államokba, mint 2013-ban. Ez persze csak egy csepp az amerikai turisztikai ipar tengerében: tavaly ugyanis 75 millió beutazót regisztráltak. A tervek még ennél is merészebbek: 2020-ra évi 100 millióra szeretnék növelni a külföldi turisták számát.

hirdetés

Kifejezetten optimisták és mosolygósak az amerikai turisztikai iparág képviselői, s ez nem is csoda. Tavaly ismét minden rekord megdőlt: 75 millió külföldi beutazót regisztráltak, az iparág bevételei pedig meghaladták a 220 milliárd dollárt. Az idegenforgalmi szektorban foglalkoztatottak száma meghaladta az 1,1 milliót. Mindez az USA legnagyobb utazási vásárán, az IPW-n hangzott el.

A „megakonferencián” hatezer turisztikai szakember gyűlt össze Orlandóban. A floridai szabadidő-paradicsom sem panaszkodhatott: tavaly összesen 65 millióan szórakoztak és üdültek a hatalmas témaparkokban. Az IPW megnyitó ebédjén Penny Pritzker, az USA kereskedelemi minisztériumának államtitkára büszkén jelentette be, hogy az USA első hivatalos turisztikai marketingkampánya eddig sikeresen teljesített, s ennek következtében 2020-ig meghosszabbították ennek támogatását.

A beutazók számának jelentős emelkedésében szerepet játszott, hogy immár 38 ország polgárainak nem kell hagyományos vízummal utazniuk. Az elektronikus regisztrációs rendszer (ESTA) jelentőségét jól mutatja, hogy az összes beutazó 60 százaléka már „ESTA-országokból” érkezik. Olyan hatalmas küldőországok, mint például Brazília, India és Kína polgárai viszont továbbra is hagyományos vízummal léphetnek be az USA területére. Előrelépés itt is van: míg korábban heteket kellett várniuk a beutazási engedélyre, most átlag öt nap alatt megkapják ezt. Az amerikai elnök tavaly novemberben megállapodást írt alá a kínai turisták beutazásának megkönnyítésére, s ennek hatására az idei évben már 50%-kal nőtt a kínai turisták száma – számolt be a legfrissebb fejleményekről az államtitkár asszony. Az amerikai kormány a beutazás felgyorsításával – többek közt repterekre telepített elektronikus terminálokkal – igyekszik vonzóbbá tenni az országot a turisták számára, ami érhető, hiszen sokan éppen a hosszadalmas beléptetési rendszer miatt nem látogatnak gyakrabban az Egyesült Államokba.

A magyar turisztikai ipart mindössze két utazási iroda képviseli az IPW-n, míg a korábbi években tucatnyi magyarországi iroda küldött képviselőket az éves turisztikai vásárra. Mindez azonban nem jelenti az érdeklődés csökkenését – sőt! Tavaly 10 százalékkal nőtt az USA-ba érkező magyar turisták száma, s a 65 ezres turistaszám meghaladta a 2000-es rekordszintet.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai