hirdetés
hirdetés

Sikerfesztivál műemléki környezetben

Az idei pécsi Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok első napján már elérték a tavalyi összlátogatószámot: mintegy 10.000 ember volt részese a Zsolnay Negyedben zajló forgatagnak.

hirdetés

A fesztivál végi összesítésből kiderült, hogy a látogatószám május 1-2-3-án csúcsokat döntött: a 23.000 fesztiválozó közül a gyerek- és családi programokra mintegy 15.000 vendég volt kíváncsi, az esti koncertek többsége teltházzal zajlott, több mint 8.000 fesztiválozó részvételével. Az állandó kiállításokat (Gyugyi gyűjtemény, Rózsaszín kiállítás, Család- és gyártörténeti kiállítás, Zsolnay Mauzóleum) kiugróan sokan, ötezren tekintették meg a hosszúhétvége alatt, de kimagasló látogatószámot hozott a Labor Interaktív Varázstér is.

Az eső sem riasztotta el a harmadik napon a Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok családi- és gyerekprogramjaira, közösségi rendezvényeire, koncertjeire kíváncsiakat. Majdnem minden rendezvénynek volt esőhelyszíne, ezért a 110 programból összesen csak négy maradt el. Az 5 hektáros tágas park minden részében zajlottak az események.

Sosemvolt Állatkert és Kerámia Festöde

A három nap alatt a legnagyobb sikere többek között a katalán művész, Joan Rovira által létrehozott kinetikus játszótérnek, a Sosemvolt Állatkert kreatív kézműves foglalkozásnak, a Kerámia Festödének, az előadások közül a Zsolnay Szalonnak, a Füge Produkció és Dumaszínház közös előadásának, a Háy Come Beck című programnak, a Medence Csoport régi Zsolnay molinókat felhasználó táskavarró körének, az Amadinda, Presser Gábor és Karácsony János közös jubileumi koncertjének és a Halott Pénz, az Anna & the Barbies vagy a Supernem teltházas esti bulijainak volt.

A Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok szervezői a környékbeli lakók pihenésére is ügyeltek, folyamatosan mérték az események hangterhelését, rendben tartották, takarították a Zsolnay Negyeden kívül eső területeket is. Mint a szervezők megállapították, bebizonyosodott, hogy a nagyrészt ipari műemlékekből álló Zsolnay Negyedben ilyen méretű rendezvényt is biztonságosan és magas színvonalon lehet lebonyolítani.

Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. vezetője lapunk munkatársának a fesztivál alatt interjút adott, amelyben elmondta, hogy sikerült a kísérlet, először működtek együtt az egyetem hallgatói önkormányzatával, és a két szervezet együttműködését össze tudták hangolni. Már az első nap többen jöttek, mint a tavalyi fesztivál négy napján – tette hozzá.„Jól vizsgázott a biztonsági felkészültségünk. Itt olyan műemléki környezetben vagyunk, ahol értéket közvetítenek a parkban kitett Zsolnay szobrok, és az épületek 80 százaléka is nagy értéket képvisel. Kockázatot vállaltunk azzal, hogy beengedtük a fiatalokat, az egyetemi életet, de megérte, és a jövőben is megéri, mert nem történt rongálás, nem volt rendbontás, jól érezte magát mindenki, hatalmas volt az érdeklődés. A követezőkben sem fordulunk el a világtól. Ha a fiatalok egy része vissza fog ide jönni, és ha megismerik a Zsolnay negyedet és az itteni lehetőségeket, akkor elvégeztük a dolgunkat” – mondta Márta István.

Márta István
Márta István

A jövőről szólva elmondta, hogy hosszabb távon szeretnének építkezni, a következő évben is lesz fesztivál, és megrendezik harmadszor is a Szamárfül családi fesztivált, amelynek olyan nagy sikere volt, hogy fülfesztivál sorozatba kezdenek a gyerekek számára.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai